Friday, September 12, 2008

TALABANİ, KERKÜK’TE BUSH’A YAKIN DURUYOR

talabani with bush

TALABANİ, KERKÜK’TE BUSH’A YAKIN DURUYOR

BIRGUN-ANF ABD’de kalp ameliyatı geçiren Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Washington’da ABD Başkanı George Bush ile görüştü. Görüşme ardından basın karşısına çıkan iki lider, Irak yerel seçim yasası ile ABD-Irak stratejik çerçeve anlaşmasının imzalanması gereğini görüştüklerini belirtti.

Celal Talabani, “Biz Irak’tan size, bizi kötü bir diktatörlükten kurtaran kahraman olarak bakıyoruz” diyerek ABD’den beklentilerinin büyük olduğunu ifade etti.

‘TÜRKİYE İLE HİÇBİR SORUNUMUZ YOK’

Talabani, Barzani’ye bağlı güçlerin ve diğer Kürtlerin reddettiği Irak yerel seçim yasasının bir an önce çıkarılması ve ABD-Irak stratejik çerçeve anlaşması üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Irak’ın komşu ülkelerle ilişkilerine de değinen Talabani Bush’a hitaben, “Sayın Başkan, size sunu söylemekten memnuniyet duyuyorum ki, komşularımızla ilişkilerimiz çok iyi şekilde gelişti. Türkiye, Suriye, İran ve Arap ülkeleriyle ilişkilerimiz şimdi normal ve bu ülkelerden hiçbiriyle hiçbir problemimiz yok” dedi.

Talabani, geçen haftalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ürdün Kralı Abdullah"ın Bağdat"a yaptıkları ziyaretlerin de çok başarılı geçtiğini sözlerine ekledi.

Irak’ta “teröristlerin” kontrol ettiği bir yer kalmadığını, bazı yerleri de ülkeye zarar veren milislerden kurtardıklarını belirten Talabani, Bush ve ABD sayesinde Irak hükümeti olarak ellerindeki parayı şimdi ülke inşası ile harcadıklarını ifade etti. Talabani son olarak, “Sizin büyük halkınız ile Irak halkı arasındaki dostluğun güçlenerek devam etmesini diliyoruz” diyerek ABD’nin “Irak halkı için yaptığını” asla unutmayacaklarını belirtti.

ÖZGÜRLÜĞÜNÜ EN ÇOK İSTEYEN ADAM!

Konuşmasına Talabani’nin sağlığının iyi olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Bush, “Irak’ın özgürleşmesini en çok isteyen adam” Talabani ile seçim yasası ve ABD-Irak stratejik çerçeve anlaşmasının imzalanmasının gereğini konuştuklarını söyledi.

ABD gibi Irak’ın da Irak’taki ABD askerlerinin geri çekilmesini istediğini söyleyen Bush ancak “her ikimiz de bu vizyonun başarıya dayalı gerçekleşmesini istiyoruz’’ diye konuştu.

***

Ziyaretin zamanlaması

Talabanİ ile Bush arasındaki görüşmenin ABD’nin de baskıları ile Kerkük’ün Federal Kürt bölgesine bağlanmasını savunmayan yeni Irak yerel seçim yasasının parlamentodan geçirilmeye çalışıldığı, Peşmerge güçlerinin Diyala ve Xaneqin’den çıkarıldığı döneme denk geldi.

ABD, Türkiye’nin de isteği doğrultuda, Kerkük’ün geçeceğini belirleyecek olan Irak anayasasının 140. Maddesini geçersiz kılacak yeni yerel seçim yasasının çıkarılarak yılsonundan önce seçimlerin yapılmasını savunuyor.

Kerkük’ün özel bir statüyle Bağdat’a bağlanmasını öngören seçim yasasının kabul edilmesi durumunda, sadece Kerkük değil, Musul bölgesinde bulunan birçok Kürt köy ve kasabasının da Federe Kürdistan’a bağlanmasının önüne geçilmiş oluyor. Buna tepki gösteren Kürtler, Kerkük’te referandumun yapılması ve Kürt Federe Bölgesine bağlanmasından vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Ancak Talabani, daha önce yaptığı bir açıklama da Kerkük için, Kürt Arap ve Türkmenler tarafından eşit şekilde özel bir kent olarak yönetilebileceğini söylemişti.

Kürtlerin kaygılarını arttıran bir diğer gelişme ise Peşmerge güçlerinin bazı bölgelerden çıkarılması oldu. Kürtlerin destek verdiği Irak başbakanı Nuri Maliki Ağustos ortalarında Irak ordusu birliklerini Peşmerge kontrolündeki Diyala bölgesine göndererek Peşmergelerin bölgeden çekilmesini istedi.

Irak askerleri 19 Ağustos günü Celewla ile Karqatepe-Cebare bölgelerine girmesi ardından Peşmerge güçleri geri çekildi. Bununla yetinmeyen Irak ordusu 2003 yılından bu yana Peşmerge kontrolündeki Kürt kenti Xaneqin’i kuşatma altına aldı.

175 bin kişinin yaşadığı kentin kontrolüne ilişkin Bağdat’ta yapılan görüşmelerde Xaneqin kenti de Bağdat yönetiminin kontrolüne devredilmiş oldu.

0 Yorum: