Thursday, September 4, 2008

YORUM - VE GİDENLERİN HEPSİDE BİZDEN

Metin AYDIN (Vicdani Redci)

akifkendal_ercantekin_cenaze2

Kara Kuvvetleri Komutanı Koşaner son yaptiğı açıklamasında şunları diyor,''Tek terörist kalmayıncaya kadar mücadele kararlılıkla devam edecektir''Ey paşa! bilmezmisin bu kan kokan sözleri ne ilk söyleyen sensin, nede belkide son...Her gelen gidenimi aratacak, gerçi gideninde ondan aşağı kalır yanı yoktu ki.

Hiç not tutulur mu acaba! bu kaçıncı apoletli paşa bu ezberi dilendiriyor. Neden kimse,''Ey paşa! bu sözler bize yabancı değil, bu kana susamışlık niye''diyemiyor. Kim veriyor sizin ellerinize rollerinizi? Kime hizmettir, bu sözler? Ölümden kâr sağlayanlar kimler..?

Hep ölümü ve öldürmeyi meşrulaştıran sözlerinizle bu ülke gittikçe yeryüzünun cehennemine dönmedimi? Hâlâda efendilerinize sadıksınız çünkü yeryüzünün cennetini Mezopotamya'yı Anadolu'yu korku İmparatorluğuna döndurdunuz. Uygarlığı bağrından insanlığa sunmuş olan bu topraklara en büyük ihaneti yaptınız.

Sizler yüzlerce korumayla birlikte dolanırken, evleriniz her türlü güvenlik sistemleriyle korunurken, eşiniz çocuğunuz dahi hep toleranslı bir biçimde başkalarının hayatları pahasına korunurken. Sahi neden Türk ve Kürt halkının çocukları dağlarda vuruluyor? Ölen gerilla yada asker ne fark eder, sonuçta onlar bizden biri değilmi? Ey apoletli paşa! gölgesinden korkan paşa! birgün elbet sorulmayacak mı bu sözlerin hesabı senden?Denilmezmi ki mücadeleye diye, kararlılık diye, öldürmek istedikleriniz kimdi? Sahi kim onlar, hain dedikleriniz, çapulcu dedikleriniz kimler?...

Düşman diye kimi işaret ederseniz? Varlığıyla size korku salanlar kimler? Neyin telaşındasınız neden hep cafcaflı sözlerle coğrafyamız, stratejik önemimiz, riskler, tehlikler, ulusal çıkar, ülke bütünlüğü diye meşrulaştırıp neyi gizliyorsunuz? İnsan yaşamından üstün hangi kavram vardır ki? sehit er[1]

Dün Delil ve Zilan vuruldu, bugün ise Mehmet ve Ercan. İki sizden, altısı onlardan diye diye insan yaşamının önemini sayısal rakamlarda ifadesini arar oldular. Ama bir rakam bir insan işte, birinin daha aramızdan kayıp gitmesine bir neden. Ve gidenlerin hepside BİZDEN...Çatışmaların-operasyonların sonuçlarını maç sonuçlarına döndürdünüz. Sizden iki gitsede neden olsa teselli veriyorsunuz değilmi! onlardan yedi gitti. Siz öndesiniz. İnsanların yaşamlarını sona erdirmeyi bir meziyet diye önümüze sürdünüz. Kahramanlar size lazım, halkınızı uyutmak için kahramanlar lazım size. Şimdi kahramanlığa soyunan belki sensin. Kurtaracaksın değilmi ülkeni ''terör'' belasından. Ha bu arada neden bela oldular, yakanıza yapışıyorlar..?

Resmi üniformalı katiller, yeryüzünün her tarafında var...Başkalarının katlini sevap sayıyorsunuz. Yüceleştiriyorsunuz. Herkesi kendinize benzeştirme çabasındasınız. Kanla yazdığınız tarihle, anlattığınız zülüm destanlarıyla daha ne kadar uyutacağınızı sanıyorsunuz?

Acıyı hiç hisettiniz mi? Cenaze törenlerinde akıttığınız timsah gözyaşlarınızı acıdan saymıyoruz. Evlatlarınızı öğüttüyorsunuz. Erdem: yoketmeyi, talan etmeyi insanların önüne sürmek değildir! Asıl erdem gücüne rağmen yaşamı yüceltmektir.

Katillerin ne ırkı olur, ne cinsi, nede rengi. Ölümü yücelten herkes katil...

Seyirci kalıyoruz ölümlere, her ölüm bizden bir parça alıp götürecek. Her ölüm bizi özümüzden bir adım daha uzaklaştıracak, her ölüm insanlığımızı yaralıyacak. Ve en kötüsü ise ölümü kanıksamış, tepkisizleşmiş yığınlar.

Metin AYDIN (Vicdani Redci)-Kurdistan-Post Haber Portalı-04. Eylül 2008

Türkiye toplu mezardaki cenazeleride ailelerine vermek istemiyor

Nusaybin’de askerler tarafından katledilen ve bir toplu mezarda bulunan 27 gerillanın cenazelerinin ailelerine verilmemesi Meclis’e taşındı. Türk Adalet Bakanı Şahin, cenazelerin DNA sonuçları ile uyuşmadığı için ailelerine verilmediğini öne sürdü.

gerilla-toplu-mezar-mardinAskerlerce öldürülen ve toplu mezara konulan gerillaların DNA sonuçlarının aileleri ile uyuşmasına rağmen, Adalet Bakanı, sonuçlar uyuşmadığı için verilmediğini iddia etti. Bakan, bununla da yetinmeyip gerillaların “örgüt içi hesaplaşma” sonucu öldürüldüklerini ileri sürdü. DTP Amed Miletvekili Akın Birdal, Nusaybin‘nde bulunan ve PKK gerillalarına ait olan cenazelerin ailelerine neden verilmediğine ilişkin soru önergesine Türk Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yazılı cevap verildi. Nusaybin Devlet Hastahanesi’nin ailelerden alınan doku örneklerinin uyuştuğunu belirtmesine rağmen,Türk Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, DNA sonuçlarının uyuşmadığı için ailelere cenazelerin verilmediğini iddia etti. Bakan çatışmada yaşamını yitiren gerillaların “örgüt içi hesaplaşma” sonucu öldürüldüğünü de ileri sürdü.
sahin DTP Amed milletvekili Akın Birdal tarafından Mardin’in Nusaybin İlçesi Bagok Dağı eteklerindeki Hastum Mağaraları yakınlarında 20 Ocak 1999 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve toplu mezara konulan 27 gerillanın cenazelerinin neden ailelerine verilmediğine ilişkin Türk Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yanıtlandı. Gerillaların “örgüt içi hesaplaşma” sonucu öldürüldüklerini öne süren Bakan Şahin, yazılı olarak verdiği cevapta şunları öne sürdü: “Mardin ili Nusaybin İlçesi Güneli Köyü Eşeksırtı mevkiinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan operasyon sırasında bir kısım kemik parçalarının görüldüğü; söz konusu parçaların Adli Tıp Kurumu İstanbul Morg İhtisas Dairesi’ne gönderilerek rapor istendiği, alınan rapor sonucuna göre kemiklerin 20 yaş üzeri dört ayrı soybağı olmayan erkeğe ait olduğunun ve asgari 3 yıldan daha önceki bir zaman biriminde ölümün gerçekleştiğinin belirlendiği, olay yerinde yapılan incelemelerde kemiğin dış kısmında PKK terör örgütü mensupları tarafından kullanılan giyim eşya parçalarının tespit edildiği, sözü edilen bölgede örgüt elemanları tarafından bir kısım eylemlerin yapıldığı, muhtemelen örgüt içi hesaplaşması neticesi öldürülen örgüt mensuplarının bölgede üst üste konmak suretiyle gömüldüklerinin tespit edildiği anlaşılmakta, kimliği tespit edilemeyen şüpheliler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza kanununun 64. maddesi delaletiyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 172. maddesi gereğince kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.”hpg2
Sonuçlar çelişkili
Nusaybin Devlet Hastahanesi’ne gerilla ailelerinin verdiği DNA örneklerinin uyuşmasına rağmen, kan ve doku örneklerinin uyuşmadığı için cenazelerin verilmediğini sileri süren Adalet Bakanı, “söz konusu kemik parçalarının kendi çocuklarına ait olduğunu iddia eden 8 kişiden alınan kıl ve tükrük örnekleri ile bulunan kemik parçalarının DNA testi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderdiği, Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi’nin 27.02. 2007 tarihli ve 2007-17513 sayılı Raporunda, bahse konu kemiklerin kendi çocuklarına ait olduğunu iddia eden kişilerle bir soy bağı ilişkisinin bulunmadığının ve bunların kendi çocukları olamayacağının belirtilmesi nedeniyle cesetlerin başvuruda bulunan şahıslara tesliminin yapılamadığı anlaşılmıştır” dedi.
HPG: Mezarlar gerillalara ait
HPG kaynakları da Mardin’in Nusaybin İlçesi Bagok Dağı eteklerindeki Hastum Mağaraları yakınlarında ortaya çıkarılan toplu mezardaki cesetlerin PKK’li gerillalara ait olduğu belirtmişti. HPG, Girimli Beldesi yakınlarında 20 Ocak 1999 sabahı saat altı sıralarında bir çatışma çıktığını burada 20 gerillanın yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. HPG, 21 Ocak 1999 günü de Kelha Hetma adı verilen bölgede başlayan opersyonda da 7 gerillanın yaşamını yitirdiğini kaydetmişti.
HABER MERKEZİ


Soru önergesi
DTP Amed Milletvekili Akın Birdal, 22.01 1999 tarihinde Mardin’in Nusaybin İlçesi Bagok bölgesinde yaşanan çatışmada yaşamını yitiren 27 gerillanın ailelerinden alınan doku örneklerinin uyuşmasına rağmen neden cenazelerin verilmediğini Adalet Bakanı’na sormuştu. Nusaybin Devlet Hastahanesi tarafından yapılan DNA testlerinin olumlu çıktığını belirten Birdal, önergesinde şu sorulara yer vermişti:
- Cenazelerin teslim edilmesi için koşul olarak öne sürülen DNA testi yapılmasına karşın cenazeler yakınlarına niye teslim edilmemektedir?
- DNA test sonuçlarında cenazelerin teslim edilmemesini gerektiren bir durum var mıdır?
- Bugüne kadar cenazelerin teslim edilmesi için yapılan başvuru var mıdır?
- Bu başvuru geri çevrildiyse geri çevrilme gerekçesi nedir?
- Cenazelerin bugüne kadar teslim edilmemesinin ayrı bir ceza olduğunu düşünüyor musunuz?
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

»İlgili Başlıklar

“Eğer Kürtler birleşirse Irak’lılar kriz ve kaos yoluyla gerçekleri saptıramazlar’’

Kürdistan - Dr.MAHMUT OSMAN: “IRAK HÜKÜMETİ, KRİZ VE KAOS YARATMA SİYASETİ YOLUYLA ASIL GERÇEKLERİ KÜRT TARAFINDAN SAKLAMAK İSTİYOR’’    

mahmud osman PNA-Kürdistan İttifakı Listesi’nden Irak Parlamentosuna üye olan Dr.Mahmut Osman, Kürt tarafının Irak’lı siyasiler karşısında plan, düşünce ve mekanizmasını birleştirmesi gerektiği söyleyerek bu durumda Malik dahil hiçbir tarafın buna karşı duramaycağını bildirdi.

PNA’ya konuşan Osman, Kürt tarafının Irak’lı siyasiler karşısında plan ve düşünce mekanizmasını birleştirmesi gerektiği söyleyerek bu durumda Malik dahil hiçbir tarafın buna karşı duramaycağını  bildirdi.

Osman, Xaneqin’de hiçbir zaman kriz ve kaosun yaşanmadığını çünkü Baas’ın bile 45 yıl önce, ki o zaman merkezi değildi, Xaneqin’in Kürdistani kimliğini tanıdığın bildirdi.

‘’Bu kadar yetkilinin Xaneqin’e gidip orada kriz ve kaostan bahsetmeleri çok tuhaf’’ Diyen Osman,  ‘’ Tam tersine Xaneqin’de hiçbir kriz ve kaos olmadı. Çünkü Baas bile 45 yıl önce(1963), ki o zaman merkezi değildi, Xaneqin’in Kürdistani kimliğini tanmıştır. Ancak şimdiki Irak hükümeti kriz ve kaos siyaseti ile Xaneqin konusunda hile yapmak istiyor. Kendi arzusuna göre çalışmak istiyor ve asıl meseleleri Kürt’lerden saklamak istiyor. Yoksa Xaneqin’de hiçbir zaman kriz ve kaos yaşanmadı.’’ Dedi.

Osman, ‘’Yapılan, Merkezi Irak hükümetinin, kendisine karşı yaptığı bir plandır. Çünkü Kürt tarafı terörle mücadelede, idarede ve siyasi işlerde onların başlıca ortağıdır. Kürtlerin onlarla anlaşmamaları durumunda onlar, devletin yıkılmasına ya da hükümetin zayıflamasına sebep olabilirler. Bütün dostluğa rağmen planlarına devam ediyorlar. Eğer Kürtler birleşik olursa bu palanları tutmaz’’ dedi.xanekin Irak Askerleri-Kurdistan

 

Kürdistan - IRAK ASKERLERİ BUGÜN XANEQİN’DEN ÇEKİLİYOR...     4-Sep-08 [10:51]
PNA-Xaneqin’den bir emniyet yetkilisi , Xaneqin’de bulunan Irak askerlerinin bugün kenti terkedeceğini bildirdi.

Konuya ilişkin PNA’ya demeç veren Xaneqin Asayiş Müdürü Selah İsmail Delo, Xaneqin’de bulunan Irak askerlerinin bugün kenti terkedeceğini ve Celevla’ya çekileceğini bildirdi.

Celevla’da bulunan  Irak askerleri konusunda Delo, bu askerilerin Celevla’dan uzakta bulunan Halvan bölgesine çekileceğini bildirdi.

Kürdistan - IRAK HEYETİ İLE KÜRDİSTAN HEYETİ ARASINDA XANEQİN KONSUNDA ÖNEMLİ GELİŞME: PEŞMERGE GÜÇLERİ ÖNCEKİ YERLERİNE DÖNÜYOR    

4-Sep-08 [9:38]


010908080753 PNA-Üstdüzey Irak heyeti ile Kürdistan Bölge Başkanı temsilcisi yönetimindeki Kürdistan heyetinin Xaneqin’deki sorunlar konusunda bazı önemli noktalar üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Konuya ilişkin PNA’ya konuşan Kürdistan Demokratik Parti’nin Xaneqin Şubesi Sorumlusu  Diyari Huseyin, toplantının Irak tarafını temsilen Irak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari yönetimindeki bir heyet ile Kürdistan Bölgesi Başkanını temsilen Mela Bahtiyar yönetimindeki bir heyet arasında gerçekleştiğini söyledi.

Hüseyin, Xaneqin’de yapılan toplantıda iki tarafın bazı önemli noktalarda anlaşmaya vardığını ve sorunların çözümü için bir komisyon oluşturulamasına karar verildiğini söyledi.

Hüseyin, iki tarafın Irak askerlerinin bölgeden çekilmesine ve bölgenin güvenliğini kentte bulunan ve Diyala Polis Genel Müdürlüğüne bağlı  polis güçlerine teslim edilmesine konusunda karara vardığını söyledi.

Hüseyin, toplantıda Peşmerge güçlerinin eski yerlerine dönüşüne ve gerektiğinde Kürt tarafıyla kordinasyon dahilinde askeri operasyon yapılabileceğini söyledi.