Saturday, August 23, 2008

Kadın tutuklulara işkence gizleniyor

Sincan Kadın Cezaevi'nde PKK'li kadın tutuklara yönelik jandarma saldırısına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, olaydan sonra kadınları muayene etmeyen cezaevi revirindeki doktorun raporunu esas alarak, herhangi bir darp izi bulunmadığını ileri sürdü. Bakanlığın kötü muamele yok dediği olay için Meclis Komisyon kurmuştu.
Sincan Cezaevi'nden yargılandıkları bir davadan dolayı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne götürülen Aygül Kapçak, Güneş Arduç, Nuriye Adet, Raife Algül, Nazliye Erkan adlı tutukluların duruşma esnasında savunma haklarının kısıtlanması, bazı ifadelerinin tutunaklara geçirilmemesi ile dava bitiminde avukatları ile tokalaştıkları gerekçesiyle jandarmanın saldırısına uğradıklarına ilişkin 21 Mayıs'ta DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal tarafından verilen soru önergesi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yanıtlandı.
Bakanlığın cevap yazısında, 'Duruşma salonunda avukatların sanık müvekkilleriyle görüşmesini engelleyen bir hüküm bulunmamakla birlikte, bu hususun, duruşmanın düzeni açısından ele alınmasını .... diğer iddiaların ise genel hükümler çerçevesinde değerlendirilmesinin gerektiği düşünülmektedir' denildi. Tutukluların darp edildiklerine ilişkin sorulara ise Bakan, 'Aynı gün kurum revirine alındıkları ve Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu sağlık ünitesinde görev yapan nöbetçi doktor tarafından muayenelerinin yapıldığı, yapılan işlemlerin kurum defterine ayrıntılı olarak işlendiği ve muayeneler sonucunda adı geçenlerde 'objektif olarak darp ve cebir izine rastlanılmadığı' tespit edilmiştir' diyerek kadın tutukluların darp edilmediğini savundu.
Ancak sanık avukatları, olay günü, kadınların çığlıklarını duyduklarını belirtmiş, Meclis'teki milletvekillerine konuyu bildirmişlerdi. İHD'ye başvuran kadın tutuklar ise, saldırı esnasında özellikle vajinal bölgelerinin darp edildiğini ve kanamanın olduğunu, çıkarıldıkları cezaevi revirinin ise kendilerine bakmadığını belirtmişti. Konuyu Meclis gündemine getiren DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın girişimi üzerine, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bir heyet oluşturarak cezaevine gitmiş ve tutuklularla görüşmüştü. ANKARA / DİHA

0 Yorum: