Sunday, August 31, 2008

‘Türkçe konuş, çok konuş’ dönemi

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülere Kürtçe konuştukları için hücre cezaları verildi.

hatice_aggoz_Kürtçe konuşma Tutusak yakınları, 12 Eylül dönemindeki ‘Türkçe konuş çok konuş’ anlayışının hüküm sürdüğünü söylüyor. Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde hak ihlalleri her geçen gün artarak devam ediyor. Keyfi uygulanan disiplin cezaları ile haberleşme hakkı engellenirken; tutuklu ve hükümlüler Kürtçe mektup yazma ve telefon etme haklarından yararlanamıyor. Kürtçe konuşmadan dolayı PKK davasından tutuklu ve hükümlüler hücre cezalarına çarptırıldı. Ayrıca diğer cezaevlerinde 45 günde bir yapılan genel aramaların Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde 15 günde bir yapıldığı ve aramaların ciddi hak ihlallerine neden olduğubelirtiliyor. PKK davasından hükümlü 44 kişinin bulunduğu cezaevinde, baskılardan dolayı tutuklu ve hükümlülere çok sayıda disiplin ve hücre cezası verildi.TURK SESI CIKAR
PKK’li tutsak Osman Ağgöz’ün (32) eşi Hatice Ağgöz (30), “Eşimin annesi Sabihe Ağgöz (60), Türkçe bilmediği için oğluyla Kürtçe konuşmak zorunda. Kürtçe konuşunca da bırakmıyorlar ve eşim annesiyle Kürtçe konuştuğu için 15 günlük hücre cezası aldı. Eşimin annesi Erzurum’da kaldığı için görüşe çok fazla gelip gidemiyor. Annesi ne zaman görüşe gelse ağlayarak gelir çünkü Türkçe bilmiyor. Sadece telefonla oğluyla görüşüyor ama şimdi O’nu da annesine fazla gördüler. Eşimin telefonla görüşme cezası olduğu için 2 haftadır bizi arayamıyor” diye konuştu.
Askeri Cezaevi uygulaması
Tutuklu ve hükümlülere uygulanan tecrit cezasının işkenceye dönüştürüldüğünü ifade eden Ağgöz, eşinin Kırıkkale F Tipi’ne götürülmesinden sonra 7 aydır mektuplarının verilmediğini söyledi. Uygulamanın sadece eşine yönelik değil, her tutukluyu kapsadığına dikkat çeken Ağgöz, “Kürtçe gazete, dergi ve kitap verilmiyor. İHD’ye suç duyurusunda bulunacağım. Bir zamanlar Askeri Cezaevi olan Mamak’ta uyguladıkları yöntemleri uyguluyorlar. ‘Türkçe konuş, çok konuş’ mantığını uygulamaya geçirmiş durumdalar. Kürtçe konuştuğumuz zaman gardiyanlar bizlere yine ikinci kanala geçtiler şeklinde hakaret ediyor” dedi.

 
Şervan’ın soruları
Tecrit içinde tecride mahkum olduklarını aktaran Ağgöz, “Oğlum Şervan (9), babasını göremediği zaman hırçınlaşıyor. Bize ‘Neden babam cezaevinde, biz ne yaptık ki babamı cezaevine koydular?’ diyor. Çocuğumun psikolojisi bozulmuş durumda. Komşularımıza ve bizlere artık bana Şervan demeyin diyor” diye kaydetti.

SERKAN KURT/ DİHA/ANKARA YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: