Thursday, September 11, 2008

Askerler 36 bölgede ormanları ateşe verdi

Türk ordusu Ağustos ayında da Kürt ormanlarını yakmaya devam etti. Temmuz ve Ağustos aylarında 36 alanda orman yangını çıktı. Devlet yangınlara herhangi bir müdahalede bulunmazken bazı alanlarda halkın kendi imkanları ile yangınları söndürdü.

Batı illerinde yaşanan orman yangınlarını söndürmek için tüm gücünü seferber eden Türk hükümeti, insan hakları örgütleri ve çevrecilerin uyarılarına rağmen Kürt bölgelerindeki yangınlar karşısında sessiz kalmayı tercih etti.
Kürt bölgelerinde asker eliyle çıkarılan yangına halkın müdahale etmesi bile engellenirken, yanı başındaki yangınları görmeyen hükümet Gürcistan'in Borjomi Milli Park'in da çıkan yangına müdahale için yangın söndürme uçakları gönderdi.
Ağustos ayında Türk ordusun orman katliamı aralıksız sürdü. AKP'nin ağaç kesme kampanyası da hükümetin doğa politikasını gözler önüne serdi. Orman yangınları Meclis'e de yansımasına rağmen hükümet ordunun yaktığı ormanlar karşısında herhangi bir tavır değişikliğine gitmedi. Sonuç olarak DTP'liler hükümet müdahale etmezse kendilerinin orman yangınlarına müdahale edecekleri tepkisinde bulundu.
Bu yıl orman yangınlarının sistematik bir hal aldığı görüldü. Sadece Temmuz ayında ANF kayıtlarına göre 27 alanda oraman yangını çıkarıldı. Yangınlara herhangi bir müdahalede bulunulmazken, sivil toplum örgütleri orman yangınlarına sert tepki gösterdi.


Ağustos ayında ANF kayıtlarında göre en az 9 alanda yangın çıkarılırken 1-9 Eylül tarihleri arasında ise 3 alanda ordu tarafından ormanlık alanlar ateşe verildi.
EYLÜL:
7 EYLÜL / DİYARBAKIR: Türk ordusu tarafından Diyarbakır'ın Dicle İlçesi Kırkpınar Köyü kırsal alanında 7 Eylül günü yürütülen operasyon sırasında ormanlık alan ateşe verildi. Olay yerinde incelemelerde bulunan İHD üyeleri ve DTP'li milletvekilleri ile belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu heyete bilgi veren köylüler, askerlerin ormanlık alanı ateşe verdiğini söyledi. İnceleme yapan heyet ise giderek büyüyen yangına karşı yetkililerin duyarsız kaldığını belirtti.
5 EYLÜL / BİNGÖL: Bingöl merkeze bağlı Bilaloğlu Köyü yakınlarında sabaha karşı orman yangını başladı. Merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta başlayan yangının akşam saatlerinde de devam ediyordu. Yangının söndürülmesi için herhangi bir müdahalede yapılmadı.
4 EYLÜL / DERSİM: Desim merkeze bağlı Sütlüce mevkiinde operasyonlar nedeniyle bombalanan ormanlık alanda yangın çıktı. Kırmızı Dağ'ın eteklerinde bulunan ağaçların yangığı yangına müdahale edilmedi.
AĞUSTOS:
28 AĞUSTOS / DERSİM: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı birliklerin Dersim kırsalında başlattığı operasyon kapsamında, kobra tipi helikopterlerle ormanlık alanların bombalanması sonucu yangın çıktığı öğrenildi. Giderek büyüyen yangının dumanı Ovacık İlçe merkezini kapladı.
28 AĞUSTOS / DERSİM: Dersim merkez ile Ovacık ilçesi arasında yer alan Tornova Köyü kırsalında da top atışları ve helikopterlerin bombalaması sonucu yangın çıktı.
27 AĞUSTOS / BİNGÖL: Genç kırsalı bombalanıyor Bingöl'ün Genç İlçesi'nin Bulgurlu Köyü'nün Konacık (Dewrec) Mezrası'nın kırsalında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), operasyonunda atılan havanların mezraya isabet etti. Mezranın meralarında yangın çıktığı öğrenildi.
21 AĞUSTOS / DİYARBAKIR: Diyarbakır'ın Lice İlçesi kırsal alanındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüyen ve üzüm bağlarının kül olmasına yol açan yangını söndürmek için Lice halkı seferber oldu.
16 AĞUSTOS / DİYARBAKIR-ELAZIĞ: Türk ordusu Diyarbakır'ın Dicle ilçesi ile Elazığ'ın Arıcak ilçeleri arasında yer alan Pirajman ve Görese dağı (Koye vazdon) bölgelerinde operasyon başlattı. Yerel kaynaklar bombalama sonrası bölgede yangın çıktığını ve hiç bir müdahalenin de yapılmadığını bildirdi.
13 AĞUSTOS/ DİYARBAKIR: Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Hezane Köyü'nde bulunan Hezane Karakolu'ndan kırsal kesime yönelik gerçekleştirilen top atışlarından sonra ormanlık alanda yangın çıktığı bildirildi.
8 AĞUSTOS / SİİRT : Siirt'in Eruh İlçesi'ne bağlı Çiyayê Reş bölgesi, Bağgöze Jandarma Karakolu'na bağlı askerlerce ateşe verildi. Yangın Çiyaye Reş bölgesindeki Bağgöze (Aynê) ve Kaşıkyayla (Zuvanya) köyleri arasında bulanan ormanlık alanda çıktı. Kaşıkyayla Köyü'ndeki yangın halkın kendi imkanlarıyla söndürüldü.
5 AĞUSTOS/ DİYARBAKIR: Diyarbakır'ın Dicle İlçesi kırsalında TSK'nın operasyonu sırasında çıkan çatışmadan sonra bölge bombalandı, Bozek Taşları Ormanı'nda yangın çıktı. Öğle saatlerine kadar süren yangı köylüler tarafından söndürüldü.
5 AĞUSTOS/ DERSİM: Dersim, Pülümür, Nazımiye üçgenindeki kırsal alanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü operasyon kapsamında ormanlık alanın bombalanmasının ardından yangın çıktı. Yangın herhangi bir müdahale yapılmadı.ANF

 

1 Yorum:

kürtsiken said...

ulan orospu coçuğu
1-Kürt bölgesi neresi ananın amı mı
Türkiyede öyle bir yer yok
2- O yangınlar sizin gibi orospu cocugu teröristlerin çalı çırpıya saklanmasını engellemek için cıkartılıyor.