Thursday, September 4, 2008

Türkiye toplu mezardaki cenazeleride ailelerine vermek istemiyor

Nusaybin’de askerler tarafından katledilen ve bir toplu mezarda bulunan 27 gerillanın cenazelerinin ailelerine verilmemesi Meclis’e taşındı. Türk Adalet Bakanı Şahin, cenazelerin DNA sonuçları ile uyuşmadığı için ailelerine verilmediğini öne sürdü.

gerilla-toplu-mezar-mardinAskerlerce öldürülen ve toplu mezara konulan gerillaların DNA sonuçlarının aileleri ile uyuşmasına rağmen, Adalet Bakanı, sonuçlar uyuşmadığı için verilmediğini iddia etti. Bakan, bununla da yetinmeyip gerillaların “örgüt içi hesaplaşma” sonucu öldürüldüklerini ileri sürdü. DTP Amed Miletvekili Akın Birdal, Nusaybin‘nde bulunan ve PKK gerillalarına ait olan cenazelerin ailelerine neden verilmediğine ilişkin soru önergesine Türk Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yazılı cevap verildi. Nusaybin Devlet Hastahanesi’nin ailelerden alınan doku örneklerinin uyuştuğunu belirtmesine rağmen,Türk Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, DNA sonuçlarının uyuşmadığı için ailelere cenazelerin verilmediğini iddia etti. Bakan çatışmada yaşamını yitiren gerillaların “örgüt içi hesaplaşma” sonucu öldürüldüğünü de ileri sürdü.
sahin DTP Amed milletvekili Akın Birdal tarafından Mardin’in Nusaybin İlçesi Bagok Dağı eteklerindeki Hastum Mağaraları yakınlarında 20 Ocak 1999 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve toplu mezara konulan 27 gerillanın cenazelerinin neden ailelerine verilmediğine ilişkin Türk Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından yanıtlandı. Gerillaların “örgüt içi hesaplaşma” sonucu öldürüldüklerini öne süren Bakan Şahin, yazılı olarak verdiği cevapta şunları öne sürdü: “Mardin ili Nusaybin İlçesi Güneli Köyü Eşeksırtı mevkiinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan operasyon sırasında bir kısım kemik parçalarının görüldüğü; söz konusu parçaların Adli Tıp Kurumu İstanbul Morg İhtisas Dairesi’ne gönderilerek rapor istendiği, alınan rapor sonucuna göre kemiklerin 20 yaş üzeri dört ayrı soybağı olmayan erkeğe ait olduğunun ve asgari 3 yıldan daha önceki bir zaman biriminde ölümün gerçekleştiğinin belirlendiği, olay yerinde yapılan incelemelerde kemiğin dış kısmında PKK terör örgütü mensupları tarafından kullanılan giyim eşya parçalarının tespit edildiği, sözü edilen bölgede örgüt elemanları tarafından bir kısım eylemlerin yapıldığı, muhtemelen örgüt içi hesaplaşması neticesi öldürülen örgüt mensuplarının bölgede üst üste konmak suretiyle gömüldüklerinin tespit edildiği anlaşılmakta, kimliği tespit edilemeyen şüpheliler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza kanununun 64. maddesi delaletiyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 172. maddesi gereğince kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.”hpg2
Sonuçlar çelişkili
Nusaybin Devlet Hastahanesi’ne gerilla ailelerinin verdiği DNA örneklerinin uyuşmasına rağmen, kan ve doku örneklerinin uyuşmadığı için cenazelerin verilmediğini sileri süren Adalet Bakanı, “söz konusu kemik parçalarının kendi çocuklarına ait olduğunu iddia eden 8 kişiden alınan kıl ve tükrük örnekleri ile bulunan kemik parçalarının DNA testi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderdiği, Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi’nin 27.02. 2007 tarihli ve 2007-17513 sayılı Raporunda, bahse konu kemiklerin kendi çocuklarına ait olduğunu iddia eden kişilerle bir soy bağı ilişkisinin bulunmadığının ve bunların kendi çocukları olamayacağının belirtilmesi nedeniyle cesetlerin başvuruda bulunan şahıslara tesliminin yapılamadığı anlaşılmıştır” dedi.
HPG: Mezarlar gerillalara ait
HPG kaynakları da Mardin’in Nusaybin İlçesi Bagok Dağı eteklerindeki Hastum Mağaraları yakınlarında ortaya çıkarılan toplu mezardaki cesetlerin PKK’li gerillalara ait olduğu belirtmişti. HPG, Girimli Beldesi yakınlarında 20 Ocak 1999 sabahı saat altı sıralarında bir çatışma çıktığını burada 20 gerillanın yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. HPG, 21 Ocak 1999 günü de Kelha Hetma adı verilen bölgede başlayan opersyonda da 7 gerillanın yaşamını yitirdiğini kaydetmişti.
HABER MERKEZİ


Soru önergesi
DTP Amed Milletvekili Akın Birdal, 22.01 1999 tarihinde Mardin’in Nusaybin İlçesi Bagok bölgesinde yaşanan çatışmada yaşamını yitiren 27 gerillanın ailelerinden alınan doku örneklerinin uyuşmasına rağmen neden cenazelerin verilmediğini Adalet Bakanı’na sormuştu. Nusaybin Devlet Hastahanesi tarafından yapılan DNA testlerinin olumlu çıktığını belirten Birdal, önergesinde şu sorulara yer vermişti:
- Cenazelerin teslim edilmesi için koşul olarak öne sürülen DNA testi yapılmasına karşın cenazeler yakınlarına niye teslim edilmemektedir?
- DNA test sonuçlarında cenazelerin teslim edilmemesini gerektiren bir durum var mıdır?
- Bugüne kadar cenazelerin teslim edilmesi için yapılan başvuru var mıdır?
- Bu başvuru geri çevrildiyse geri çevrilme gerekçesi nedir?
- Cenazelerin bugüne kadar teslim edilmemesinin ayrı bir ceza olduğunu düşünüyor musunuz?
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

»İlgili Başlıklar

0 Yorum: