Tuesday, September 2, 2008

Cezaevinde herşey Kürtçe!

Kürtçe yasağına karşı tutuklu ve hükümlüler, Kürtçe konuşma ve yazma kararı aldı
Siyasi tutuklu ve hükümlüler, cezaevlerinde Kürt dili üzerindeki yasaklara 'dur' demek için harekete geçti. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler, Kürtçe kitap, dergi ve gazetelerin cezaevine alınmamasına ve Kürtçe telefon görüşmesinin yasaklanmasına karşı mahkemelerde Kürtçe savunma yapma eylemi başlattı. Resmi yazışmaların da Kürtçe yapılacağı duyuruldu.

cezaevinde_kurtce

Yasağa karşı Kürtçe atağı
Cezaevlerinde Kürtçe konuşma ve yazılardan dolayı aylarca hücre cezası ve görüş yasağı gibi anti demokratik uygulamalara maruz kalan PKK'li tutuklular Kürtçe yasağına karşı harekete geçti. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki PKK'li tutuklular bu baskılara karşı mahkemelerde Kürtçe savunma yapma, tüm resmi işlemlerde Kürtçe konuşup yazma eylemi başlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 'Kürtçe'nin kullanımında herhangi bir sıkıntı yok', Başbakan Erdoğan'ın 'Kürtçe'nin önünde hiç bir engel yok' açıklamaları, Kürtçe'ye yönelik baskılarla yalanlanıyor. Kürtçe kitap, dergi, gazetelerin cezaevine alınmaması ve özellikle Kürtçe telefon görüşmesinin yasaklanması tutukluları zor durumda bırakıyor. Tutuklular Kürtçe konuştuğu için hücre cezası, aylarca mektup yasağı ve açık görüş cezalarına çarptırılıyor. Kürt Dil Hareketi'nin (TZP) Kürtçe üzerindeki baskılara karşı Kürtçe'nin eğitim dili olması talebiyle bir çok eylem ve etkinlik yapma kararı alırken, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklular da Kürtçe üzerindeki baskıları protesto etmek amacıyla resmi işlemlerde Kürtçe konuşup yazma eylemi başlattı.
Diyarbakır D Tipi kapalı Cezaevi idaresi, tutuklu ve hükümlülerin yaptığı Kürtçe telefon konuşmalarını uyguladığı elektronik bir sistemle otomatik olarak kesmeye başladı. Tutuklu ve hükümlüler, Kürtçe konuşmaya yönelik cezaevi yönetiminin geliştirdiği bu sisteme karşı Kürtçe konuşup yazma eylemi başlatacaklarını bildirdi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ndeki PKK'li tutuklular adına aileleri aracılığıyla açıklama yapan Nihat Durmuş ve Sedat Akgül, cezaevindeki Kürtçe yasağına karşı bundan sonra mahkemelerde Kürtçe savunma yapacaklarını, cezaevi yönetimiyle yapılacak tüm resmi görüşme ve yazışmaları da Kürtçe yapma kararı aldıklarını belirtti. Tutukluların, aylardır aileleriyle Kürtçe yaptıkları telefon görüşmelerinin otomatik olarak kesildiği ve hiç bir Kürtçe yayının kendilerine verilmediğini belirten Durmuş ve Akgül, bu konuda yaptıkları girişimlere karşılık olarak kendilerine ceza verildiğini bildirdi. Durmuş ve Akgül, bu nedenle baskılara karşı bu eylemi başlatma kararı aldıklarını belirtti. DİYARBAKIR – DİHA  LEYLA SÖĞÜT

batman_kurdi_kurtce_tzip

 

Batman'da anadil mitingi
TZPKurdî, okulların açıldığı 8 Eylül'de anadilde eğitim talebi için Batman'da miting düzenleyecek. Sivil toplum örgütleri, mitingi destekleyeceklerini açıkladı. Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Selim Aratemur, Bölge'de yaşayan çocukların yüzde 70'nin Türkçe bilmediğini, Kürt çocuklarının okula başladıklarında farklı bir dille karşılaştıklarına dikkat çekerek, anadilde eğitim hakkını savundu.

Protestolarda biz de varız!
TZPKürdi'nin 8 Eylül'de anadilde eğitime ilişkin düzenleyeceği protesto gösterilerini sonuna kadar destekleyeceklerini ve güçlü bir katılım sağlayacaklarını kaydeden Batman'daki sivil toplum kuruluşları (STK), Bölge'de yaşayan çocukların yüzde 70'nin Türkçe bilmediğini, Kürt çocuklarının okula başladıklarında farklı bir dille karşılaştıklarına dikkat çekerek, anadilde eğitim hakkını istedi. Kürtlerin kendi anadilleriyle ilgili baskılara maruz kaldığını söyleyen Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Selim Aratemur, Bölge'de yaşayan çocukların yüzde 70'nin Türkçe bilmediğini dile getirerek, Kürt çocuklarının okula başladıklarında farklı bir dille karşılaştıklarını söyledi. Aratemur, kendi dillerinde eğitim göremeyen Kürt çocuklarının, Türk çocuklarından daha da geride kaldığını kaydetti. İnsanların kendi dillerine sahip çıkması gerektiğini ifade eden Aratemur, 'Kendi evimizde, işyerimizde, sokakta ve yaşamın her alanında kendi dilimizle konuşmalıyız. Kültüründen dilinden uzaklaşan kendinden uzaklaşır' diye konuştu. İHD Batman Şube Başkanı Ferhat Bayındır da, 'Dilimiz geleceğimizdir, tarihimizdir ve kültürümüzdür. Her insan kendi anadiliyle var. Bu nedenle anadil çok önemli. Biz istiyoruz ki, herkes kendi anadiliyle konuşsun' dedi. Kürtçe dili üzerinde baskılar olduğunu kaydeden Bayındır, 'Çocuklarımız 8 yaşına kadar kendi anadilleri ile konuşuyorlar. Ancak okula gittikleri zaman Türkçe eğitim görüyorlar' diye konuştu. Dilin bir insanın varlığı olduğunu belirten DTP Batman İl Başkanı Özcan Erdem ise, asimilasyon politikalarına karşı Kürtlerin de mücadele verdiğini kaydetti. Bu günden itibaren Kürtler olarak dillerine ve kültürlerine daha fazla sahip çıkacaklarını belirten Erdem, 'Anadiline sahip çıkmak kendine sahip çıkmaktır' dedi. Beşiri Belediye Başkanı Burhan Korhan ise, bir toplumun var olmasının en temel ilkesinin anadili olduğunu söyledi. Korhan, 'Çocuğun psikolojik açıdan gelişmesi için kendi anadiliyle eğitim görmesi lazım. Bizim talebimiz Kürtçenin özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyada ve batı metropollerinde eğitim dili olarak anayasal güvence altına alınmasıdır' şeklinde konuştu. BATMAN – DİHA MEKİYE GÖRENÇ

Kürdistan - TÜRK TAKIMINDAN “KÜRDİSTAN” FORMASINA TEPKİ…

020908051846 2-Sep-08 [16:52] PNA-İran Kürdistan’ının Urmiye kentinde düzenlenen, 5 ülkeden iller karması takımların katıldığı futbol turnuvasında Kürdistan’ı temsil eden Brusk takımımıza karşı karşıya gelen Türk takımı “Kürdistan” yazılı ve armalı forma nedeniyle maça çıkmayına üçüncü oldu.

Urmiye Spor Müdürlüğü tarafından 24- 29 Ağustos'ta Kürdistan, İran, Azerbaycan, Nahçıvan ve Türkiye’den 5 takımın katıldığı futbol turnuvası düzenlendi.

Kürdistan’ı Brusk, İran’ı Urmiye, Azerbaycan’ı Bakü, Nahçıvan’ı Nahçıvan kenti ve Türkiye’yi de Erzurum karmaları temsil etti.

Tük takımı ilk maçında Nahcivan'ı 5- 0 yendi. İkinci maçlarında ise Bakü karmasını 6- 0'la geçerken, Urumiye takımı ile de 1- 1 berabere kaldı.

Kürdistan’ı temsil eden Brusk takımımız ise Nahçıvan'ı 3- 0 yendi, Bakü'yle 1- 1 berabere kaldı, Urmiye'ye 2- 1 mağlup oldu.

Böylece Türk takımı “Kürdistan yazılı ve armalı forma nedeniyle Brusk takımımızın maçına tepki olarak çıkmayınca üçüncü olurken Brusk de ikinci oldu ve ikincilik kupasını aldı.

Şampiyon olan Urmiye ise Nahçıvan'ı 5- 0, Bakü'yü 4- 1, Brusk’ı 2- 1'lik sonuçlarla geçti ve Türk takımıyla da 1- 1 berabere kaldı.

Türk ırkçılığı her yerde : “Bir Türk takımının Kürdistan formalı hiçbir takımla müsabaka yapması söz konusu olamaz"

kurdistan spor sport

İRAN'ın Urmiye kentinde düzenlenen, 5 ülkeden iller karması takımların katıldığı futbol turnuvasında Erbil takımının 'Kürdistan' yazılı ve armalı formayla Türk takımına karşı oynamak istemesi krize neden oldu.

Türk gazetesi Hurriyet’te verilen haberde fasizmin kuralsizligi bir kez daha gözler önüne serildi.

Haberdeki yorumcularda Gençlik ve Spor İl Müdürü Çintımar’ı, kutlarken Kürtlere olan bakis acilarini ve tahammulsuzluklerini sovenist yorumlarla aciklamis oldular. Futbolda forma krizi basligiyla verilen haber:

Iraklı kulüp yöneticilerine rest çeken Erzurum karmasının Teknik Direktörü Aydın Özyıldırım, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintımar'ın talimatıyla takımı Irak maçına çıkarmadı ve ikinciliğe razı oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintımar, "Turnuvada birinci de olabilirdik. Ay- yıldızlı formamızı gören Iraklılar, Kürdistan yazılı formayla maça çıkmak istemişler. Biz de böyle bir şeye izin vermedik. Bir Türk takımının Kürdistan formalı hiçbir takımla müsabaka yapması söz konusu olamaz" dedi.Duhok sports hall inside

Urmiye Spor Müdürlüğü tarafından 24- 29 Ağustos'ta İran, Türkiye, Azerbaycan, Irak ve Nahçıvan'dan 5 takımın katıldığı futbol turnuvası düzenlendi. Türkiye'yi Erzurum, İran'ı Urumiye, Azerbaycan'ı Bakü, Irak'ı Erbil ve Nahçıvan'ı da Nahcivan kenti karmaları temsil etti. Bölgesel futbol turnuvasının ilk günü yapılan toplantıda kuralar çekildi, katılacak futbolcu, teknik direktörler listesi çıkarıldı. Bu arada turnuvaya katılacak futbol takımlarının giyeceği formalar da bu toplantıda ele alındı. Türkiye'yi temsil eden Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün 21 kişilik karma futbol takımının ay yıldızlı kırmızı- beyaz renkli formlarla maçları oynayacağı belirtildi. Bunun üzerine Irak takımının, üzerinde 'Kürdistan' yazılı ve armalı formayla maçlarını oynayacağı bildirildi. Erbil takımı, Bakü ile oynadığı maça 'Kürdistan' formasıyla çıktı ama tepkilerin artması üzerine bir daha bu formaları giymedi.

Teknik Direktör Aydın Özyıldırım, antrenör Ersin Dizlek yönetimindeki Erzurum karması ilk maçında Nahcivan'ı 5- 0 yendi. Dadaşlar, ikinci maçlarında ise Bakü karmasını 6- 0'la geçti. Şampiyonluk yolunda önemli başarı elde eden Erzurum karması, İran'ın Urumiye takımı ile de 1- 1 berabere kaldı. Kürdistan forması giydiği için Erbil maçına çıkmayan Erzurum karması, turnuvada ikincilik elde etti. Erbil takımı ise Nahcivan'ı 3- 0 yendi, Bakü'yle 1- 1 berabere kaldı, Urmiye'ye 2- 1 yenildi. Şampiyon olan Urmiye ise Nahcivan'ı 5- 0, Bakü'yü 4- 1, Erbil'i 2- 1'lik sonuçlarla geçti ve Erzurum'la 1- 1 kalarak puanları paylaştı.

Teknik Direktör Aydın Özyıldırım, turnuvada başarılı bir sonuç elde ettiklerini belirtirken, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintımar, şöyle konuştu:

"Turnuvada derece yapmamız çok önemli değil. Biz belki orada birinci de olabilirdik. Ay- yıldızlı formamızı gören Iraklılar, Kürdistan yazılı formayla maça çıkmak istemişler. Iraklı yöneticilerin yaklaşımı ve Kürdistan yazılı formada ısrar etmeleri üzerine Erbil maçına çıkmadık. Beni Urumiye'den aradılar ve durumu anlattılar. 'Kesinlikle oynamayın' dedim. Sanıyorum bizim bu tepkimizden sonra da Iraklılar diğer maçlara normal formalarıyla çıkmışlar. Biz böyle birşeye izin vermedik. Bir Türk takımının Kürdistan formalı takımla müsabaka yapması söz konusu değildir. Biz orada Azerbaycan, Nahcivan ve İran'la oynayarak namağlup ikinci olduk." hurriyet*02-09-2008 www.kurdtime.blogspot.com

Suriye’de, ayrımcılık yaptıkları iddiasıyla iki Kürt lider tutuklandı

Kürt yetkililer, uluslararası protestolara neden olan siyasi muhaliflere karşı yürütülen kampanya kapsamında tutuklandı.

Syria_KurdishTelal Muhammed ve Meşal Tammo adlı tutuklular, toplumun temelini değiştirmek ve ayrımcılığı tetiklemekle suçlanıyor. Tutuklananlardan biri için ölüm cezası isteniyor.

Teal Muhammed PKK yanlısı Vifak Partisi'nde siyaset yapıyordu. Meşal Tamo ise Suriye'deki 1 milyon Kürt için demokrasiyi ve eşit hakları savunan Gelecek Hareketi adlı partiden.

Tutuklamalar Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Suriye ziyareti öncesinde gerçekleşti. Sarkozy, Beşar Esad'ın azınlık hakları ve demokratik kurumlar için mücadele eden siyasi tutukluları bırakmasını istiyor.

Amerikan yönetimi tutuklamaları kınadı, tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise sadece Anayasa'yı ihlal edenlerin tutuklandığını savunuyor. Haberdiyarbakirturkey-syria

Kürt dili ulusal meseledir

Şengal Katliamı bir başlangıçtı

Stratejik ortaklık şart

‘DTP kapatılırsa Kürtler yüzünü dağlara dönecektir’

Ahmedinejad Gül görüştü : Kürtler tamam, doğalgaz zor!

Tarih değiştiren tarihi atılım

Kerkük üzerinden nüfuz savaşı

Halkın İddianamesi (1-2-3-4-5-6)

Kerkük = Kürt sorunu

‘Botlarımızın içi kan doluyordu’

Artık Lozan Kürtleri yok

GÜNEY KÜRDİSTAN’DA İŞSİZLİK ÜZERİNE

Akdeniz için Birlik ve Kürdistan

Leyla Zana'nın savunması : 'Kürtlerin 3 önderi var'

19 Ezidi kurumundan Almanya’ya çağrı

300.000 Kürt vatandaşlık haklarına kavuşmayı bekliyor!

Hişyar Zebari’nin ağzından Irak

Karayılan: Ankara ve Tahran yeni saldırılar planlıyor

Osmanlı'dan AKP'ye... Çözüm Getirmeyen YAKLAŞIMLAR...

Bağımsız Kürt Devletleri

(Kürdistan ve Dünya Kamuoyu İçin, Kürdistan Ulusal Sorunun Çözüm Bildirgesi)

Der Spiegel : Cennet Kürdistan da mıydı?

Basın düşmanları: Türkiye, İran, Suriye

Türkiye ve Suriye bana kimlik vermiyor. Doğduğum topraklarda kimliksiz yaşıyorum

ABD Kürd gençlerinin öldürülmesini kınadı

Qamişlo'da ölü sayısı 3'e yükseldi

Kürt elbisesi diktikleri için tutuklandılar!

Kürtler, Türkiye, İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere yaşadıkları her yerde Newroz ateşini yakmaya başladı.

KCK, katliam yıldönümünde Suriye Baas rejimini kınadı

Bu politika ancak halkları birbirine düşürüp, Kürt-Arap halkı arasında savaşa yol açacaktır.

Suriye Kürdistanı’nın Qamışlo kazasında düzenlenen gösteriler

DTP'ye gelen mektubu açan yöneticiler zehirlendi

DTP Gaziosmanpaşa İl Örgütü'ne gönderilen mektubu açan iki DTP'li zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

dtp amblemyEdinilen bilgiye göre, DTP İlçe Örgütü'ne saat 15.30 sıralarında Küçükçekmece Postanesi'nden APS ile gönderilen bir mektup geldi. DTP'ye yönelik küfür ve hareketlere yer verilen mektubu okuyan DTP yöneticilerinden Zekiye Işık ve Ahmet Ece bir süre sonra kusarak hastaneye kaldırıldı. Gazi Toplum Merkezi'ne kaldırılan yöneticilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
İSTANBUL-DİHA