Friday, October 10, 2008

TÜRKİYE, KÜRDİSTAN YÖNETİMİ İLE DİYALOĞA GEÇİYOR

Kurdistan TÜRKİYE, KÜRDİSTAN YÖNETİMİ İLE DİYALOĞA GEÇİYOR...    

PNA-Özel \ Türk yönetiminin, PKK sorununu çözmek amacıyla Kürdistan Yönetimi ile diyaloğa geçme kararı aldığı bildirildi. Bu yönde PNA’ya özel bir açıklamada bulunan federal Kürdistan başkanlık divanı başkanı Dr. Fuad Hüseyin , bölgedeki sorunların çözümüne yönelik bir diyaloğa hazır olduklarını mesajını verdi.

 

Bugün CNNTURK sitesininin ismini belirtmeyen bir kaynağa  dayandırdığı ‘’Türkiye’nin,   son Aktütün saldırısının ardından Kürt yönetimi ile diyaloğa geçme kararı aldığı’’   yönündeki haberinin ardından federal Kürdistan başkanlık divanı başkanı Dr. Fuad Hüseyin PNA’ya özel bir açıklamada bulundu.

Diyaloğa her zaman açık olduklarını belirten Hüseyin ‘’ bu konuda hem Kürdistan Bölge başkanlığı hem de hükümet olarak diyaloğa her zaman açık olduğumuzu belirttik ve  sorunların çözümüne ilişkin herhalükarda Türk hükümetinden diyalog talebinde bulunduk,  hiçbir zaman bu adımı reddetmedik’’ şeklinde konuştu.

Sorunun çözüm şekline ilişkin de Hüseyin ‘’Kürdistan Bölge Yönetiminin bu konudaki tutumu açıktır. Bölgedeki istikrar ,güvenlik ve barışın gözönünde bulundurulması gerekir’’ ifadesini kullandı.

Kayıp 2 askerin Kobralar tarafından vurulduğu kesinleşti

askeri_operasyon HPG gerillalarının Bêzelê baskını sonrasında kayıp olduğu bildirilen ve üç gün sonra cesetleri bulunan iki Uzman Çavuş'un kobra helikopterince açılan ateş sonucu yaşamlarını yitirdikleri kesinleşti.

İki Uzman Çavuş'un gerillalar tarafından esir alındığı, saldırı sonrası iki askerin de bulunduğu gruba Kobra helikopterinin ateş açtığı ve açılan roket atışı ile 2 asker ve 9 gerillanın yaşamını yitirdiği bildirildi.
Bêzelê baskını sonrasında Genelkurmay Başkanlığı'nca kayıp oldukları bildirilen Uzman Çavuşlar Nurullah Oymak ile Bahattin Erturhan'ın Kobra helikopterinden açılan roket atışlarıyla Türkiye sınırına yakın mesafede Güney Kürdistan topraklarında vuruldukları bildirildi.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Bêzelê saldırısı sonrasında iki Uzman Çavuş, 9 kişilik gerilla birliği tarafından esir alındı. Güney Kürdistan topraklarına iki askerle birlikte geçen gerilla grubunun fark edilmesi üzerine Kobra helikopterleri tarafından bölge top ve roket atışlarıyla vuruldu.
Kobra tarafından atılan roket atışlarından bir gerilla grubunun arasına düşerken, iki Uzman Çavuş ve 9 kişilik gerilla grubunun yaşamını yitirdiği bildirildi.
AMED / ANFjitem-tehdit-ediyor-iddia

 

PKK zirvesinde askere OHAL yetkisi çıktı
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve 6 saat süren PKK zirvesinde askerlere OHAL yetkisi verilirken, önümüzdeki dönemlde PKK'yle mücadelede özel timlere devreye sokuluyor. Özel timlerin savaşa sürülmesi düzenli ordunun gerillaya karşı başarısız olduğu yorumlarına yol açtı.
Toplantıda, OHAL bölge valiliği ve olağanüstü halin devamı süresince alınacak ilave tedbirler hakkındaki kanun hükmünde kararname hükümlerinde olduğu gibi askerin, gecikmesinde sakınca görülen hallerde veya gerek gördüğünde, yollarda, meskun mahallerde savcı ve hakim izni olmaksızın arama yapabilmesi de tartışıldı.
'Gözaltı sürelerinin uzatılması', 'Askere operasyonlarda adli kolluk yetkisi verilmesi' ve 'Gerek görüldüğünde telekomünikasyonda kesintiye gidilmesi' başlıklarının ise salı günü toplanacak zirvede yeniden ele alınması kararlaştırıldı.
Edinilen bilgilere göre toplantıda Emniyet Özel Harekat, Jandarma Özel Harekat ve Genelkurmay Özel Kuvvetleri'nin tek çatı altında koordine edilerek Bölgesel Özel Harekat Üsleri oluşturulması tartışıldı. Bu birimlerin özel yetkili bir kişinin koordinasyonunda görev yapacağı belirtilirken, anti PKK timleri oluşturulması kararı da alındı.
Öte yandan toplantıda TRT'nin Kürtçe televizyonu için hazırlıklarının da tamamlanarak, Mart ayında yayın hayatına başlaması istenildi.
Bu kapsamda Kürtçe TV'nin 21 Mart'ta yayına başlayacağı ileri sürülürken, TRT, 24 saat boyunca Roj TV'nin de yayın yaptığı Hotbird uydusundan gerçekleştirmesi planlanıyor.ANKARA / ANF

Avrupa’da tezkereye tepki

Avrupa Demokratik Kitle Örgütleri Platformu (DEKÖP-A), Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Yaşanacak Dünya Gazetesi, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) ve Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), sınır ötesi savaş tezkeresine sert tepki gösterdi.


sevkiyat_sinir DEKÖP-A, ADHK, ATİK, AvEG-Kon, BİR-KAR, YEK-KOM ve Yaşanacak Dünya Gazetesi imzalı ortak açıklamada, “Yurt da Sulh, Cihan da Sulh’ demogojisini ağzından düşürmeyen Türk devleti, tezkere klasiğiyle, ülke içersinde işçiler, emekçiler ve ezilen Kürt ulusu başta olmak üzere, tüm muhalif kesimlere savaş ilan ederken, dışarıda da işgalci ve ilhakçı saldırgan bir politikayla bu savaşı bölgesel düzeyde sürdürmek isteğiyle, aslında ‘Yurt da Savaş, Cihan da Savaş’ demiş oluyor” tespiti yapıldı. Tezkerenin uzatılması gündeme geldiği günden bu yana inkar ve imha politikasında derinleşen devletin, MHP gibi faşist güçleri sokağa sürerek, Kürtlere karşı linç saldırıları örgütlediği hatırlatıldı.

Türk devletinin ülkede kışkırttığı ırkçı, milliyetçi saldırganlığı, konsoloslukları ve çeşitli gerici, faşist dernekleri, örgütleri aracılığıyla Avrupa’ya da taşıyacağı belirtilen açıklamada, “3 Kasım 2007 sürecinde olduğu gibi Avrupa’da da ilerici, devrimci güçlere, Kürt yurtsever güçlerine yönelik saldırılar gündemlerinde olacaktır. Buna karşı da tüm ilerici, devrimci, demokratik güçler ve kurumlar hazırlıklı olmalı, provokasyonları boşa çıkartmalı, ırkçılığa ve şovenizme geçit vermemeli, halkların kardeşliğini bayraklaştırmalıdır” denildi.

“Tezkere, çözümsüzlükte ısrar, işçi ve emekçilerin iş, eğitim, sağlık gibi temel haklarının kısıtlanması, savaş bütçesinin arttırılması, mali krizin faturasının emekçilere kesilmesi demektir” değerlendirmesinde bulunan kurumlar, açıklamalarını şu çağrıyla noktaladı: “İşçiler, emekçiler; Türk devletinin tezkere uzatmasına ve Kürt ulusu şahsında bütün Ortadoğu halklarına savaş açma “kabadayılığında” yanlız olmadığını biliyoruz. Dünya efendileri, tüm gericiler halklara karşı açtıkları “kutsal savaşlar”ında birleşmiş durumdalar. Bu tezkerenin uzatılmasını teşhir etmek, demokratik bir görevdir. Tezkerenin uzatılması kararını, başta Ortadoğu’nun tüm halkları olmak üzere, bulunduğumuz siyasal coğrafyadaki tüm halklarla birleşerek teşhir etmek, ezilenlerin demokratik ittifakını faşist Türk devleti şahsında, tüm gerici güçlere karşı sokaklarda, meydanlarda örmek, günün en anlamlı görevidir. Bu göreve sahip çıkarak, Kürt Ulusunun direnişçi güçleriyle dayanışma içinde olalım.”

HABER MERKEZİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA