Saturday, August 30, 2008

Kürtleri komisyondan attılar

Bağdat yönetimi üzerinde denetimini sürdüren ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Kerkük referandumunu ertelemesinden sonra Irak ordusu Xaneqin'i işgal etti. Tepkiler üzerine ordu geri çekilirken, Bağdat hükümeti şimdi de Kürtleri, ABD'nin işgalci güç olarak daha ne kadar kalacağını belirleyecek olan komisyondan çıkardı. Irak Genelkurmay Başkanı'nın bile Kürt olmasına rağmen Xanekin'in askerlerce işgalinden haberi olmadığını belirten Federal Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Hüseyin, Kürtlerin çıkartılan kararlardan haberdar olması gerektiğini söyledi.

 
malikiIrak'taki işgal gücü ABD ile Nuri El Maliki başbakanlığıyla Celal Talabani başkanlığındaki hükümet, Kürtlere karşı politikalarını boyutlandırıyorlar. Kürdistan İttifakı Listesi'nden Irak Parlamentosu'na seçilen Dr. Mahmud Osman, Irak Başbakanı Maliki'nin ABD ile yürütülen müzakereler için kurulan komisyonda bulunan Kürt üyeleri çıkarma kararı aldığını bildirdi. Konuya ilişkin PNA'ya özel bir demeç veren Osman, sözkonusu komisyonun daha önce Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin yönetiminde olduğunu söyledi. Osman, komisyonun eski halinin değiştirildiğini ve komisyonda bulunan Kürt temsilcilerin çıkarıldığını vurguladı. Bunun ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın geçen hafta Irak'a yaptığı ziyaret sürecine denk gelmesi dikkat çekiyor. ABD ile yapılan müzakerelerde işgal ordusunun 3 yıl daha Irak'ta kalması tartışılıyor.
Üst düzey heyet oluşuyor
Kürtlerle Bağdat yönetimi arasında artan gerilimi düşürmek içinse üst düzey toplantılar organize edilecek. Federal Irak Hükümeti ve Devlet Başkanlığı'ndan oluşturulacak üst düzey bir heyetin Kürdistan Bölgesi ile koparılmış bölgeler konusunda son zamanlarda irtifası artan krizi görüşmek üzere bazı toplantılar yapma kararı aldığı bildirildi.
Irak Başbakanı Maliki ve Irak Devlet Başbakanı yardımcıları biraraya geldi. Irak Devlet Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak Devlet Başkanı 1. Yardımcısı Tarık Haşimi'nin ofisinde ABD ile yapılması beklenen stratejik güvenlik anlaşması konusunda bir toplantı yapıldığı belirtildi. Toplantıda Irak ordusunun girip çıktığı Xaneqin ve Karatepe'deki son gelişmelerin değerlendirildiği ve bu konuda Kürdistan Bölgesi ile üst düzeyde toplantılar yapma kararı alındığı belirtildi.rice
'Genelkurmay Başkanı habersiz'
Federal Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Hüseyin, Irak askerinin Xaneqin'e gönderilmesinin Federal Irak Daimi Anayasası'nın 140. maddesinin uygulanmasına karşı gelmek anlamı taşıdığını söyledi. Federal Irak hükümetini tek taraflı olarak karar çıkarmakla suçlayan Hüseyin, Kürtlerin çıkartılan kararlardan haberdar olması gerektiğini söyledi. Irak Genelkurmay Başkanı'nın Kürt olmasına rağmen çıkartılan karardan haberi olmadığını belirten Hüseyin, 'Federal Kürdistan Bölge Hükümetiyle kordinasyon kurmaksızın Xaneqin'e askeri güç gönderdi. Biz ve Irak tarafı da 140. maddenin kalması ve uygulamaya geçirilmesi üzerinde ısrarlıyız. Ancak, Irak askerinin Xaneqin ve çevresindeki bölgelere Irak askerinin getirilmesi 140. maddenin uygulanmaması girişiminden başka anlama gelmiyor. Eğer askeri güç teröristlere karşı ise ve Irak ile Kürt tarafı arasındaki kordinasyonla bu bölgelere geliyorsa bu olağan bir şeydir. Ancak şuanki geliş şekli tehlikeli bir durumun işaretidir ve bunun tekrar edilmesine izin verilmemeli' diye konuştu.
Barzani-Haşimi görüşmesi
barzani-0407Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanı Mesud Barzani ile Irak Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Tarık el Haşimi de bir telefon görüşmesi yaptı. Barzani görüşmede, Kürtlerin, Xaneqin'deki gelişmeler ve Kürdistan Bölgesi'nden koparılan bölgeler konusundaki tutumuna işaret etti. Barzani, Haşimi'nin, sorunların çözümünde önemli bir rol üstlenmesi temennisinde bulundu. Haşimi de, Kürdistan Bölge Başkanlığı'nın sorunların çözümünde çok önemli bir rol oynadığını hatırlatarak bütün sorunların diyalog ve müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması temennisinde bulundu. Haşimi, ayrıca, Barzani'nin Irak Acil Siyasi Liderliği toplantısına katılımının önemli bir adım olacağını vurguladı.
Bu arada Xaneqin Kaymakamı Muhammed Mela Hasan, Irak askeri güçlerinin Xaneqin ilçesinden çekilmesinin ardından ilçede durumun tamamen sakinleştiğini söyledi.
BAĞDAT / XANEKİN www.gundemonline.org (Kaynak)

0 Yorum: