Monday, August 25, 2008

Askerden 'Köyü Boşaltın' Taraması

Burhan Peker adlı köylü: “Ne istiyorlar bizden? Bizden kendilerini sevmemizi istiyorlar. Üzerimize silah sıkarken nasıl onları sevelim?”'Köyü boşaltın' taraması

İlgili Başlıklar

» Taziye köyüne abluka

» Tören Mizizex Köyü’nde
» Köyü askerler taradı

» ‘Köyünüzü yakarız’ tehdidi!
» Kürt köyünde katliam

Amed’in Lice İlçesi’ne bağlı Hedik Köyü’nün korucular ve özel timler tarafından silahla taranması üzerine aralarında insan hakları savunucuları ve DTP’li milletvekillerinin de bulunduğu heyet, iddiaları yerinde inceledi. İnceleme sonucunda uyarı yapılmadan yerleşim yerlerine ateş açıldığı tespit edildi. Lice’ye bağlı Hedik Köyü’nün, 22 Ağustos’ta korucular ve özel timler tarafından silahla tarandığı iddiaları üzerine aralarında milletvekilli ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bulunduğu bir heyet oluşturuldu. DTP Diyarbakır Milletvekilleri Aysel Tuğuk, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Av. Muharrem Erbey, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Dr. A. Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Barosu’ndan Avukat Rauf Çiçek, MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Nesip Yıldırım ve Lice Belediye Başkanı Şehmus Bayhan’dan oluşan heyet, 30 haneli Hedik Köyü’nde incelemelerde bulundu. Evlerin etrafında onlarca mermi kovanı toplanan köyde can kaybı yaşanmazken; bir köylünün elini sıyıran kurşunla hafif yaralandığı bildirildi. Ayrıca köyün ortasında bulunan bir evin duvarına 3 kurşun isabet ettiği tespit edildi. Köylülerle görüşen heyet üyelerine verilen bilgilerde, 3 saat boyunca köyün tarandığı belirtildi. Tarama esnasında tarlalarda olduklarını belirten köylüler, silah atışları sırasında ellerini kaldırarak yüksek sesle sivil olduklarını belirtmelerine rağmen kendilerine ateş edilmeye devam edildiğini, bunun üzerine çocuklarıyla birlikte evlerine kaçmaya çalıştıklarını ifade etti.
Burhan Peker adlı vatandaş, kendilerine ateş edilmesinin amacının köyün tekrardan boşaltılmak istenmesi olduğunu iddia etti. Birkaç ay içerisinde defalarca köyün etrafındaki ormanlık alanın askerler tarafından ateşe verildiğini belirten Peker, “Ne istiyorlar bizden? Bizden kendilerini sevmemizi istiyorlar. Onlar üzerimize silah sıkarken nasıl onları sevelim?” dedi.
‘Uyarı yapılmadan ateş edildi’
Köylülerle görüşme yapan heyet adına açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Erbey, “Asker ve korucuların yerleşim alanı üzerine rast gele ateş etmeye başladıklarına dair bir ön tespit yaptık” dedi. DTP Milletvekili Tuğluk, olaydan dolayı kaygı duyduklarını ifade etti. Devletin kendi vatandaşına kurşun sıkmasının hiç bir hukuk devletinde yaşanamayacağına vurgu yapan Tuğluk, ciddi bir olayla karşı karşıya olduklarını belirtti. Tuğluk’tan sonra konuşan DTP Batman Milletvekili Akat Ata, devletin, vatandaşın yaşam hakkı konusunda objektif sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Akat Ata, “Ancak burada yaşam hakkına bizzat devletin silah vermiş olduğu korucular ve özel timler tarafından kast edildiğini görüyoruz. Öncelik olarak cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulmasını, ilgili takibin yapılmasını ve sorumluların yargılanması için çabamız olacak. Ve İçişleri Bakanlığı’na da bu konuda sorularımız olacak” diye konuştu.
Heyet saatlerce bekletildi
Heyet incelemelerini tamamladıktan sonra köyden ayrılırken yol üzerinde bulunan Abalı Karakolu askerleri tarafından durduruldu. Bir güvenlik görevlisinin ‘Bozkurt’ işareti yaparak heyeti kameraya çekmesine tepki gösteren Akat Ata, kamera çekiminin durdurulmasını istedi. Bunun üzerine heyet ve devlet güçleri arasında tartışma yaşandı. Askeri yetkili basın mensuplarının kasetlerinin kendilerine teslim edilmesi şartıyla heyeti bırakabileceklerini söyledi. Ancak hem heyet hem de basın mensupları bunun hukuki olmadığını ve dolayısıyla kasetleri teslim etmeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine, heyet, askeri araç eşliğinde Lice Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Cumhuriyet Savcısı görüntülerin bir kopyasını aldı.
LEYLA SÖĞÜT/ DİHA/AMED YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: