Saturday, August 30, 2008

BAŞKAN BARZANİ: ‘’YASANIN ENGELLENMESİ DURUMUNDA KERKÜK’Ü KÜRDİSTAN’A KATARIZ’’

PNA-Fedaral Kürdistan Bölgesi (FKB) Başkanı Mesut Barzani, Irak hükümetinin ülkenin daimi anayasasının 140.maddesinin yerine bir alternatif getirmek için çaba göstermesi durumunda, Kerkük İl Meclisinin isteğini uygulamaya geçireceklerini ve Kerkük’ü Kürdistan Bölgesi’ne katacaklarını söyledi.

baskan barzani

Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, Eş-Şark el-Awsat gazetesine verdiği mülakatta, Irak hükümetinin ülkenin daimi anayasasının yerine bir alternatif getirmek için çaba göstermesi durumunda, Kerkük İl Meclisi’nin isteğini uygulamaya geçireceklerini ve Kerkük’ü Kürdistan Bölgesi’ne katacaklarını söyledi.

Xaneqin’deki krize de değinen Başkan Barzani, bu kentteki olayı büyük bir hata olarak vasıflandırarak Başkent Hewler ile Bağdat arasında görev ve haklar konusunda bir dengenin olması gerektiğini söyledi.

Irak hükümetinin itilafla kurulduğunu söylen Başkan Barzani, emniyet, ekonomi ve askeri alanlarda dengesiz bir paylaşım olmasına ve aynı zamanda Bağdat’ta rolleri olmamasına rağmen bu hükümete ortak olduklarını ancak onların muamele tarzının garip olduğunu söyledi.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Bağdat’ta hatırı sayılır bir rolünün olmadığına işaret ederek Irak’ın üzerinde kurulduğu ortaklıktan şüphesinin olduğunu söyledi.

Xaneqin ve çevresinde meydana gelen olaylar konusunda Başkan Barzani, ‘’Xaneqin’de meydana gelen büyük bir hataydı. Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında bir tür karşılaşma çabası vardı.’’ dedi.

Başkan Barzani, ‘’Hiçkimse Irak konusunda üzerimizde minnet duymasın çünkü biz , bizden daha Irak’lı olduklarını söyleyenlerden önce bu ülkedeydik. Irak’ta bir daha ikinci sınıf vatandaş konumuna düşmeyi kabul etmeyiz’’ dedi.

0 Yorum: