Saturday, August 30, 2008

Mahkeme de mezarı bulmak istemiyor

seyit_riza1_b[1] Elazığ İdare Mahkemesi, Seyit Rıza'nın mezarının yerinin tespiti için torunları tarafından Elazığ Valiliği hakkında açtığı davayı ret etti. Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten Av. Hüseyin Aygün ise, konuyu AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.

 

Elazığ'da 15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Dersim İsyanı önderlerinden Seyit Rıza'nın torunları Rüstem Polat ve Leyla Ağlar, dedelerinin mezar yerinin kendilerine bildirilmesi talebiyle 27 Ekim 2006'da Elazığ Valiliği'ne ve ilgili kamu kurumlarına başvurdu. Başvurulara, Elazığ Belediyesi, Elazığ Cumhuriyet Başavclığı, Elazığ Sağlık Müdürlüğü arşivlerinde herhangi bir bilgi veya belgenin olmadağı cevabını verdi. Elazığ Valiliği de dilekçeye yanıt verme gereği bile duymadı. Bunun üzerine aile, 30 Ekim 2006'da Elazığ İdare Mahkemesi'nde valilik hakkında dava açtı. Aygün, mahkemeden valilik ve belediyenin arşivlerinde bulunmaması halinde konunun Milli Savunma Bakanlığı, TBMM ve Başbakanlığa sorulmasını istedi. Elazığ Valiliği, mahkemeye verdiği savunmasında, 'Davanın süre aşımına uğradığını, usule ilişkin olarak husumetin yanlış gösterildiğini, yapılan araştırmalarda konuyla ilgili herhangi bir kayda rastlanmadığını' iddia etti. Elazığ İdare Mahkemesi de iki yıl aradan sonra konuyla ilgili karar verdi.

Mahkeme, valiliğin 'Arşivlerde yok' şeklindeki açıklamasını yerinde bularak davanın reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca resen araştırma yetkisi olmasına rağmen bu yetkisini kullanmayarak ailelerin 'TBMM, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlığa sorulsun' talebini de görmezden geldi.

Ama aynı mahkeme kararının devamında ise kendisinin yapması gereken bir araştırmayı aileye bırakarak Milli Savunma Bakanlığı'na konunun sorulabileceğini açıkladı. Mahkeme kararının umut kırıcı olduğunu belirten Av. Aygün, kararın hukuka aykırı olduğunu ve kararı temyiz için Danıştay'a başvuracaklarını söyledi. Sonuç alamadıkları takdirde AİHM'e gideceklerini ifade eden Av. Aygün, 'Belediye ve valilik elinde belge bulunmamasının mahkeme tarafından hukuka uygun ve normal bulunması imkansız. Mezarlıklar Hakkında Nizamname'ye göre Elazığ Belediyesi'nin elinde belge bulunması gerekir' dedi. DERSİM / DİHA

 

0 Yorum: