Monday, August 25, 2008

Kürtler adım adım geriliyor

Kürtlerin ikinci 'AŞ BETALI'

kerkuk kurdistane

1974 yılında Molla Mustafa Barzani 130 bin peşmergeye yakın bir güç ile Irak rejimine karşı savaştığında asıl dayanmış olduğu güç ABD ve Şahlık rejimi (İran) olmuştu. Ne zaman ki, Cezayir antlaşmasıyla İran ile Irak devletleri anlaştı, o zaman İran ve ABD güçleri Kürtlerden desteğini çekti. Bu durumda 130 bin peşmerge gücüne sahip olan Kürt hareketi birden tasfiye oldu. Güney Kürtlerin tarihine kara bir leke olarak geçen 'AŞ BETAL' tasfiye hareketi bölge ve uluslararası güçlerinin Kürtler üzerinden birbirleriyle hesaplaşmalarının bir faturasıydı…

kerkuk kurdistanG

Güney Kürdistan, ikinci Cezayir anlaşmasıyla yüz yüzedir. Bugünden bunun işaretlerini görmek mümkündür. Irak merkezi hükümetinin yerel seçimler kanunuyla başlatmış olduğu süreç hızla devam etmektedir. Yasa cumhurbaşkanı tarafında veto edilmesine rağmen Irak hükümeti tarafından yasa pratikleştiriliyor. Veto edilen 24 maddenin alt başlıklarından bir tanesi de, Kerkük'teki güvenlik ve asayişin Irak askerlerine devredilmesi ve peşmerge güçlerinin Kerkük'ten çıkarılmasıydı.
Kerkük sorunu gündemini korurken, merkezi Irak hükümeti 140. madde çerçevesinde referandumla durumları netleşmesi gereken Kürt yerleşim birimleri olan; Maxmur, Şengal, Şexan, Giyara, Diyala, Xaneqin ve Musul'u farklı bir biçimde tartışma konusu yaptı. Irak hükümeti tarafından Feyli Kürtlerin (Şii Kürtler) çoğunlukta olduğu Diyala iline binlerce Şii asker kaydırıldı.  Bu karardan haberi olmadığı anlaşılan Güney Kürdistan güçleri bir iki gün peşmerge güçlerini şehirden geri çekmeden Irak askerleriyle çatışma pozisyonu aldı. Daha sonra çaresiz bir biçimde geri adım atan Güneyli güçler Diyala ve Diyala'ya bağlı Karatepe, Mendeli, Bedra, Cessan, Zirbati, Celevla kasabalarından peşmerge güçlerini çekmek zorunda kaldılar. Irak askerleri Diyala'ya girdikleri ikinci gün sözde terörizme karşı yapmış oldukları bir operasyon ile Diyala il meclis üyelerinden Kürt olanların evlerini basıp 'teröristlere yardım ettikleri' iddiasıyla gözaltına aldılar. Daha sonra da Karatepe'de Komünist Partisi'ni (bir Kürt partisidir) hiçbir gerekçe göstermeden kasabadan bulundukları bürodan çıkarıp kovdular. Bu durum karşısında hiçbir yasal işlem yapılmazken Güneyli güçler de sessizliği tercih ediyorlar.

Kirkuk Castle, a symbol of Kurdish history


Merkezi Irak Hükümeti bu uygulamalarla da sınırlı kalmıyor. Resmi binalara giren YNK ve KDP gibi partilere de devlet binalarını terk edin dayatmasında bulunuyor. Halk bu durumu büyük bir kaygı ile izlerken, kendi can ve mal güvenliklerinin Irak'ın güney kesimlerinde getirilen Şii askerlere terk edilmesini de büyük bir kaygı ile izlemektedir. Merkezi Irak Hükümeti'nin askeri yığınağı sadece Diyala ile sınırlı kalmamakta, şu an Kerkük'e iki taburluk (6000), Xaneqin alanına da kesin olmamakla beraber otuz bine yakın Şii asker getirilmiştir. Altan alta da Maxmur, Şengal, Şexan, Giyara, Musul'da da peşmerge güçlerinin çekilmesini dayatıyorlar. Bu konuda ismini vermek istemeyen bir Güneyli siyasetçi, 'Gizli kapılar ardında bize dayatılan şey 1991 yılından sonra ortaya çıkan 36. paralelin sınırlarına geri çekilmektir. Şu anda Diyala ve Kerkük örneklerinden anlaşılacağı gibi askeri zorla bizi o sınırlara çekmek istiyorlar' diyor ve ekliyor: 'Diplomatik yollarla Kerkük'te yapacağımız bir şey kalmadı. Kerkük artık elimizden çıktı. Bu durumu halka izah edecek gücümüzde yok.'
Peki, ne oldu da Kürtler bu düzeye geldi? Yaşanan tüm bu durumlar ABD bilgisi dışında mıdır? Merkezi Irak Hükümeti'ni ABD'den bağımsız düşünmek mümkün müdür? Daha düne kadar peşmerge güçlerini Bağdat'a kadar götürmek isteyen ABD değil miydi? Yine Musul, Şengal, Şexan, Maxmur, Giyara, Kerkük ve Diyala'nın güvenliğini peşmerge güçlerine teslim eden ABD'de değil miydi? Hani ABD, Kürtleri stratejik dost olarak görmüştü, GOP'ta Kürtlere önemli bir rol vermişti?
Öyle anlaşılıyor ki, yine Kürtlere, santranç tahtasında piyon olma rolü verildi. ABD Kürtleri, Arapları ve Türkleri kendi çizgisine getirmek için bir baskı aracı olarak kullandı. Şu anda ABD, Irak'taki Şii ve Sünni güçler arasında belli bir denge sağladı. Taşlar yerli yerine oturdukça Kürtler stratejik önemden adım adım geriye düşmekteler. Bu düşüş giderek devam edecektir. Çünkü Kürtler bölgenin en sorunlu, en zayıf ve en parçalı gücü konumundadırlar. Kürtler bölgedeki konumları itibariyle statüko güçlerini dize getirmek için emperyal güçlerin vazgeçemeyeceği bir kozken, parçalı, zayıf ve öz güçten yoksun duruşları da emperyal güçler için her zaman masada satılmaya hazır bir konumdur.
Bu durum Güneyli güçlerin kendi öz güçlerine dayanmamasından kaynaklanıyor. Bugün Güney Kürdistan'da elde edilen tüm kazanımlar ABD'nin eliyle sağlanmıştır. ABD, nasıl ki kendi çıkarları için yetiştirmesi olan Saddam rejimini devirdi, bugün de çıkarları gereği Kürtlere sağlamış olduğu kazanımları tekrardan elinden alabilir!
1974 yılında Molla Mustafa Barzani 130 bin peşmergeye yakın bir güç ile Irak rejimine karşı savaştığında asıl dayanmış olduğu güç ABD ve Şahlık rejimi (İran) olmuştu. Ne zaman ki, Cezayir antlaşmasıyla İran ile Irak devletleri anlaştı, o zaman İran ve ABD güçleri Kürtlerden desteğini çekti. Bu durumda 130 bin peşmerge gücüne sahip olan Kürt hareketi birden tasfiye oldu. Güney Kürtlerin tarihine kara bir leke olarak geçen 'AŞ BETAL' tasfiye hareketi bölge ve uluslararası güçlerinin Kürtler üzerinden birbirleriyle hesaplaşmalarının bir faturasıydı.
Bugün de Güney Kürtleri için tarih tekerrür etmektedir. Kürtler ikinci bir Cezayir antlaşmasıyla yüz yüze kalmamaları için uluslararası ve bölgesel güçlerin kendileri üzerinden birbirleriyle hesaplaşmasına izin vermemeliler. Bunun içinde kendi öz güçlerine dayalı olarak Kürtlerin çıkarlarını esas alan bağımsız politikalar belirlenmesi gerekir.
Umudumuz odur ki, hiçbir şekilde Kürtler ikinci bir 'AŞ BETAL' yaşamasınlar.
YUSUF ZİYAD

Irak ordusu KDP ve YNK bürolarını bastı!

“Telebimiz reddedilirse, Irak bakanlıklarıyla ilişkilerimizi keseceğiz’’

Devletin Irak Türkmenleri üzerindeki planları ortaya çıktı

Crocker: “Amerika Hiçbir Şekilde Kürtlere Sırtını Dönmeyecek”

İşte Katliamların TSK ibareli 'GİZLİ' Belgesi

RUS KONSOLUS: “BİZ KÜRDİSTAN’A AYRI BİR ÖNEM VERİYORUZ’’

Crocker, “Erbil - Bağdat Sorunları, ‘anahtar Iraklılarda olacak şekilde’ çözülmeli”

Türk Ordusu Misket Bombaları ile Sivil Halka Zarar Veriyor

Şengal Katliamı bir başlangıçtı

Kerkük üzerinden nüfuz savaşı

Şii Lider Sistani: “KERKÜK’ÜN GELECEĞİNİ KERKÜK HALKI BELİRLEYECEK”

Türkiye, Irak’ı siyasi krizin eşiğine getirdi

Dr.MAHMUT OSMAN: ‘’IRAK’TAN KERKÜK’E GÜÇ KAYDIRMAK ARAPLAŞTIRMA ANLAMI TAŞIYOR’’

Kandil’den Kerkük mesajı:Sömürgeciler Kürtleri denetim altında bulundurmak için Kerkük’ü enegelliyorlar”

Türkiye, Saddam Hüseyin rejimininden sonra Kürtlerin bütün kazanımlarını azaltmak için her yolu deniyor

BAŞKAN BARZANİ: ‘’KERKÜK KONUSUNDA HİÇBİR ŞEKİLDE PAZARLIK YAPMAYACAĞIZ’’

BAŞKAN BARZANİ: “KERKÜK’ÜN BÜTÜN OLUŞUMLARI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’’

Kerkük’teki Patlamanın Faili İstanbul’da Kaçırıldı

Ankara Kerkük'ten memnun

Kerkük'ü bekleyen ciddi tehlike

Kerkük, Küdistan'a bağlanmadıkça ne Kürdistan özgürleşecek ne de Kürdler rahat yüzü görecektir!

Irkçı Arap aşiretlerinden Kerkük’te Kürtlere karşı sonsuza dek şavaşma kararı

Barzani: Artık yeter

TARAFLAR UZLAŞAMADI...KERKÜK TATİLDEN SONRAYA BIRAKILDI...

Musul’da 500 Kürde ait toplu mezar bulundu

Kürtlere Kerkük’te Türkiye, Irak ve Suudi Arabistan kuşatması!

Irak Dışişleri Bakanlığından, Türkiye’ye: Kerkük’e karışma

Türk hükümeti, Federe Kürdistan’ın içişlerine karışacağını “tehditlerle” teyit etti!

Kerkük = Kürt sorunu

BAŞKAN BARZANİ: ‘’DIŞ GÜÇLERİN AJANDASI KERKÜK’TE BAŞARIYA ULAŞMAZ’’

KERKÜK İL MECLİSİNİN TALEBİ İÇİN UYGUN BİR YOL SUNULACAK

Barzani ile röportaj

BAŞKAN BAZRANİ: ‘’ DIŞ GÜÇLERİN KERKÜK’TEKI AMAÇLARINA HİÇBİR ŞEKİLDE YOL VERMEYECEĞİZ’’

“140.MADDE ÖLDÜ DİYENLER IRAK’IN PARÇA PARÇA OLMASINA TAHAMMÜL ETSİNLER’’

Hişyar Zebari’nin ağzından Irak

BAŞBAKAN NEÇİRVAN BARZANİ: MALİKİ 140.MADDENİN UYGULANMASINDAN YANA’’

KERKUKİ : ''DE MİSTURA , RAPORUNDAKİ HATALARI İTİRAF ETTİ''

‘’KÜRDİSTAN HALKININ 140.MADDENİN UYGULANMASINI İSTEMESİ TABİİ BİR HAKTIR’’

IRAK PARLAMENTO BAŞKAN YARDIMCISI TAYFUR: ''TÜRKİYE İÇ İŞLERİMİZE KARŞIYOR''

BAŞKAN BARZANİ VE BUSH TELEFONLA GÖRÜŞTÜ: YEREL SEÇİM YASASI DEĞERLENDİRİLDİ

Emir Türkiye’den geldi

BAŞBAKAN BARZANİ İLE PARLAMENTO BAŞKANI MÜFTÜ BİR ARAYA GELDİ: ''DE MİSTURA RAPORU KAYGI VERİCİ..."

BM'nin Kerkük raporuna Güney Kürdistan Parlamentosundan ret

Kerkük'te seçim var referandum yok

KÜRDİSTAN İTTİFAK LİSTESİ, BM'NİN 140. MADDE İLE İLGİLİ ÖNERİLERİNİ GÖRÜŞMEK ÜZERE TOPLANIYOR.

DR.MAHMUT OSMAN: "BM'NİN 140.MADDE KONUSUNDAKİ ÖNERİLERİ OLUMSUZ"

KERKÜKLÜLER KARARI ‘’KÜRDİSTAN BÖLGE YÖNETİMİNE BAĞLANMAK İSTİYORUZ’’

'Kerkük Kürtlerin yüreğidir'

YNK : Türkmen Cephesi 4 Kürdü öldürdü

'Ergenekon'un avukatı' Baykal'ın açıklamaları ve ITC saldırısı failleri gösteriyor

Kerkük'te İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın anti-Kürt ittifakı ve ITC parmağı

KERKUK ,ERBiL’DEN SONRA SÜLEYMANİYE’DE  BÜYÜK PROTESTO

KÜRDİSTAN BÖLGE BAŞKANLIĞI’NDAN İNTİHAR SALDIRISINA KARŞI SERT KINAMA...

ERGENEKON IRAK FELLUCE’YE NE GÔNDERDI?

İsyan çağrısından sivil katliama

ITC , ‘’HALKA ATEŞ AÇIN’’ TALİMATI VERDİ...

Sağlık Bakanı: Kerkük'te 25 kişi öldü, 180 kişi yaralandı

BAŞKAN BARZANİ: “BA’S REJİMİNDEN ÖNCE KÜRDİSTAN BAĞIMSIZ BİR DEVLETTİ, ANCAK KÜRDİSTAN PARLAMENTOSU IRAKLI KARDEŞLERLE YAŞAMAYA KARAR VERDİ”

Önümüzdeki dönem içerisinde Kürd-Sünni ittifakı yaşanabilir.

BAŞKAN BARZANİ: ‘’KERKÜK KONUSUNDA HİÇKİMSENİN ATEŞLE OYNAMASINI İSTEMİYORUZ’’

2008 yılında koparılan bölgelerin tekrar Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmasını temenni ediyoruz. Başarı Kürdistan halkı ve hükümetinindir

Kürdistan Bölgesi’ndeki son gelişmeler, Türkiye’nin bombardımanları, 140.madde ve Kürdistan Bölgesi sınırları ile Irak sınırlarının korunması

140.MADDE...

İHSAN:Irak daimi anayasasının 140. Maddesinin uygulanması için kurulan Yüksek Komisyonun ileriye yönelik olumlu adımlar attığını'' söyledi.

Kerkük ve diğer koparılmış bölgelerinin durumunun anayasada öngörülen şekilde normale dönüştürülmesi

Kürd İttifakı:'Referandumun 2-3 ay için ertelenmesi sorun teşkil etmiyor'

Katliamcı devletler Kerkuk referandumunu erteletti!

Şengal Katliamı: 500 ölü, 400 yaralı

Kerkük referandumunun yapılması için süreç hızlandı

KERKÜK BİR KÜRT KENTİDİR

1 Yorum:

Anonymous said...

KERKÜK DİLE KURDİSTANEYE
Kerkükten vazgeçen zihniyet bence Kürtlere karşı en büyük ihaneti yapmış olandır. Kerkük bütün Kürtlerin geleceğdir. Musul da öyle. Önce Musul'dan vazgeçmiş gibi göründüler, şimdi de Kerkükten vazgeçiyorlarmış gibi görünüyorlar.
Kimse Kerkük'ü satamaz. Kerkük Dile Kuristane ye.
Şunu da unutmamak gerekir Kerküksüz ve Musulsuz bir kudistanın kurulması hayalden öte bir şey değil.
Kurdistan kurulsa da musul ve Kerkük'süz yaşayamaz. Bunu bilenler halkı kandıracak bir şey yapmaya çalışmasınlar.