Thursday, August 28, 2008

ABD PKK'ye karşı FKÖ planına sarıldı

ABD'nin Kürt sorununda inisiyatifi ele geçirmek ve İran karşıtı cepheye Türkiye'yi dahil etmek amacıyla PKK'ye karşı, 1982'de FKÖ'ye yönelik uyguladığı planı devreye koyduğu belirtiliyor

ABD'den FKÖ planı
Türkiye'yle tasfiye konsepti konusunda anlaşan ABD'nin, Şubat 2008'deki Zap operasyonu sırasında olduğu gibi önümüzdeki sonbaharda yapılması beklenen olası sınırötesi kara harekatında da PKK'ye yönelik planları bulunduğu kaydediliyor. ABD'nin PKK'ye 1982'de Filistin Kurtuluş Örgütü'ne yönelik geliştirdiği tasfiye planını dayattığı belirtiliyor. ABD'nin hem PKK'yi kontrol altına alarak Kürt sorununda inisiyatifi tamamen ele geçirmeye, hem de Türkiye'ye destek vererek ve tampon bölgenin oluşmasını sağlayarak İran konusunda bölgede cephe oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

turkey bomb kudistan

Türkiye'nin hesaplarının yanısıra ABD'nin de PKK'ye yönelik önemli hesapları bulunduğu, bu hesaplarını ise PKK'ye karşı Türkiye'ye destek vererek hayata geçirmeye çalıştığı bildiriliyor. Uzmanlar, özellikle FKÖ'ye karşı hayata geçirilen plana dikkat çekiyor. ABD, bugün Hizbullah'ın denetiminde bulunan Güney Lübnan'ı kontrol altında tutan FKÖ'ye karşı İsrail'le birlikte 1982'de kapsamlı bir işgal harekatı başlattı. İşgal sonrasında FKÖ örgütlenmesi büyük oranda tasfiye edilirken, uzun yıllar Suriye'nin bölgede sınırlandırılması amacıyla 'güvenli bölge' adıyla Güney Lübnan'da tampon bölge oluşturdu ve FKÖ karargahı ise Beyrut'u terk ederek Tunus'a yerleşmek zorunda kaldı. Gücü sınırlandırılan FKÖ'nün pazarlık gücü büyük oranda düşerken, yönetim kadrosu ise daha sonra 1993'te Oslo süreciyle başlayan ve hala süren barış süreçleriyle oyalandı. Böylece Filistin sorunu FKÖ'nün inisiyatifinden çıktı ve büyük oranda bölgede söz sahibi olmak isteyen güçlerin elinde bir koz olarak kaldı. Uzmanlar, ABD'nin PKK'ye de benzer bir etkisizleştirme planını dayattığına dikkat çekiyor. Buna göre ABD, Güney'de PKK'nin darbe almasını, Türkiye'nin bir tampon bölge oluşturmasını, PKK'nin Kandil gibi, hem Türkiye'den uzak ve Bölge illeriyle büyük oranda irtibatının kesilebileceği, hem de daha rahat kontrol altına alınabileceği bir alanda sınırlandırılmasını istiyor. Böylece İran, Türkiye ve Suriye'de büyük etkisi olan PKK'nin kontrol altına alınmış hali, Kürt sorununda inisiyatifin tamamen ABD'nin eline geçmesini sağlayacak.
bush-erdogan[1]
Öte yandan İran meselesi de ABD açısından önemli bir bölgesel hesap konusunu oluşturuyor. Uzmanlar, ABD'nin ön gördüğü bir biçimde İran'ı kuşatma planı kapsamında Türkiye'yi de devreye sokmak istediğini ifade ediyor. ABD'nin, PKK'yi 'ortak düşman' ilan ederek Türkiye, Güney Kürdistan ve Irak ittifakını bu karşıtlık üzerinden oluşturmayı ve böylece İran'a karşı Ortadoğu'da güçlü bir cephe geliştirmeyi hedeflediği belirtiliyor. Uzmanlara göre, zaten ABD'nin kontrolünde olan Güney Kürdistan ve Irak'la birlikte hareket etmesi için de PKK'ye karşı Türkiye'ye destek veriliyor. Öte yandan ABD'nin PKK'nin bulunduğu Medya Savunma Alanları'na orta vadede Türkiye'yi yerleştirmeyi ve burada İran'a karşı tampon bir bölgeyi oluşturmayı amaçladığı ve bu nedenle tampon bölge planını savunduğu da kaydediliyor.
Nuri Fırat

0 Yorum: