Sunday, August 31, 2008

Kürd güçler bölgeden çekilmekten memnun değiller

130808060606 Şerko Rauf*/Kürd askerler, Irak'ın etnik bakımdan karışık ve her an patlama durumundaki bölgesinde güvenliği sağlamaya çalışırken birçok kişinin hayatını kaybettiğini söylüyorlar. İki bin Peşmergeden oluşan bir tugay pazartesi günü Diyala kentinde devriye gezdikleri bazı kasabalardan çekildiler ve özerk Kürdistan bölgesinin sınırlarına doğru hareket ettiler. Kürd askerler, Irak'ın kuzeyinde Araplar ile Kürdlerin birlikte yaşadığı Diyala ve diğer bölgelerdeki hakimiyetini artırmayı amaçlayan merkezi hükümetin baskısı altındaydılar.

Bazı Arap ve Türkmenler, Kürdleri, nüfuzlarını kendi özerk bölgelerinin ötesine yaymaya çalışmakla suçluyorlar.

Onlarca Kürd asker yaklaşık 40 kilometre içeriye, Kara Tappah kasabasını Irak ordusu ve polis birliklerine bırakarak, Maydan kasabasındaki eski bir kaleye doğru saatler süren ilerleyişlerinin ardından yorgun ve soluk görünüyorlardı.
Geleneksel Kürd giysileri içinde, kaledeki ofisinde oturan Tugay Komutanı Tuğgeneral Nedim Necim Ahmed, "Biz terörle mücadele ediyorduk ve amacımız istikrarı sağlamaktı" dedi ve şöyle devam etti: "Amacımıza ulaşmak için çok şehit verdik. Şimdi ise Kürdlerin, teröristlerin öç almak için düzenleyebilecekleri saldırıların hedefi olabileceğinden korkuyoruz. Hizmet ettiğimiz zaman süresince Kürdler, Araplar ve Türkmenler arasında ayrım yapmadık."

anfal-halapja-_kurdistan-_kurd

Sünniler, Şiiler, Kürdler ve Türkmenlerin yaşamakta olduğu Diyala kenti, Irak'ın diğer bölgeleri daha istikrarlı hale gelirken, süregelen şiddetin merkezi oldu.

Bazı Peşmergeler şiddetle mücadele etmedeki katkılarının önemsenmediği kanısında.
Tugayda Astsubay Şahvan Hüseyin, "Orada mevzilenmemiz sırasında, ciddi tehditlere karşın mutluyduk çünkü bu bölgelerdeki insanların hayatlarını koruyorduk" dedi.

Hükümet Sözcüsü Ali el Debbağ bir televizyona verdiği mülakatında, Peşmergenin çekilmesiyle ilgili ayrılıkları geçiştirdi ve bulundukları bölgelerle ilgili Kürd hükümetiyle bir anlaşmazlık yaşanmadığını söyledi.

Debbağ şöyle dedi: "Eğer hükümet ordunun varlığına ihtiyaç olmadığı kanısındaysa veya halk, bölgenin bir tehdide maruz kalmadığına inanıyorsa, kararın federal yönetime bırakılması gerekir."

*REUTERS-MAYDAN/27/08/2008
Hazırlayan: Kaya Vural

0 Yorum: