Saturday, September 13, 2008

PARLAMENTO BAŞKANI MÜFTÜ: “SİLAH ALIMI İLE İLGİLİ TUTUMUMUZ YANLIŞ ANLAŞILDI”

PNA-Federal Kürdistan Bölge (FKB) Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü, “Tutumumuz bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldı. Biz, Irak ordusunun silahı olmasın demedik. Ancak gelecekte bu silahların Irak halkına karşı kötü kullanılmaması için garanti istememiz hakkımız.” dedi.

Dün Kürdistan Üniversitesi’nde ABD Büyükelçiliği’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki temsilciliği tarafından 11 Eylül  terör saldırılarının 7’inci yıl dönümü münasebetiyle bir anma merasimi düzenlendi.

adnan muftu

Merasime, Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü, Parlamento Başkan Yardımcısı Dr.Kemal Kerkuki, Kürdistan Demokratik Parti siyasi Büro Sekreteri Fazıl Mirani, Hewler Valisi Newzad Hadi, parlamento üyeleri ve bazı hükümet yetkilileri de katıldı.

Merasimde bir konuşma yapan Adnan Müftü, 11 Eylül kurabanlarının aileleri ve ABD halkıyla ortak  üzüntüyü paylaştıklarını söyledi.

Müftü, 11 Eylül saldırısının meydana geldikten hemen sonra Kürdistan halkı ve Kürdistan Bölgesi Liderliği’nin bu insanlık dışı saldırıyı sert bir şekilde kınadığını hatırlatarak teröristlerin bu saldırıyla İslam dinini lekelemek istediklerini, ancak İslam dininin bu tür davranışlardan uzak olduğunu belirtti.

Müftü konuşmasında ayrıca, “Kürdistan ve Irak halkının hala ABD’nin destek ve yardımına ihtiyacı var. Çünkü federal demokratik ve Anayasa çerçevesinde yeni bir Irak’ın  inşası için önlerinde büyük engeller var. Demokrasi Irak’ta yeni bir modeldir. Irak’ın özgürleştirilmesinden sonra ilk kez bütün oluşumların istek ve haklarını garantileyen bir Anayasa kurulabildi. Bu da ABD, İngiltere ve mütefiklerin rolü ve yardımıyla yapılamazdı. Bu yüzden ABD’nin yardımı, Iraklıların anayasaya bağlı kalmaları ve ülkede demokrasi yerleşene kadar devam etmeli ” dedi.

Irak’ın silah alacağı yönündeki haberlere ilişkin Kürdistan Parlamentosunun tutumu hakkında Adnan Müftü, “Tutumumuz bazı kesimler tarafından yanlış anşıldı. Biz, Irak ordusunun silahı olmasın demedik. Ancak gelecekte bu silahların Irak halkına karşı kötü kullanılmaması için garanti istememiz hakkımız.” dedi.

Kürdistan Bölgesi kentlerine güç gönderilmesi konusunda da Müftü, asker gönderme konusunda kordinasyon ve müzakerelerin göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyerek bu tutumlarının sadece Kürdistan için olmadığını aynı zamanda Basra, Musul ve diğer tüm Irak kentleri için de aynı tutuma sahip olduklarını belirtti.

FKB Parlamento Başkanı Müftü konuşmasının son bölümünde de, Irak'taki sorunların yasal olarak çözüme kavuşturulması ve Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.maddenin uygulanması gerektiğine değindi.

anfal-halapja- kurdistan- kurd

 

Kürdistan - XANEQİN’DE TERÖRİST SALDIRI: 9 PEŞMERGE ŞEHİT OLDU    

13-Sep-08 [16:6] PNA-Xaneqin ilçesinde bugün yola yerleştirilen bombayla düzenlenen terörist saldırı sonucunda aralarında bir albayın da bulunduğu 9 Peşmerge şehit oldu.

Xaneqin Kaymakamı Muhammed Mela Hasan PNA’ya yaptığı açıklamada, bugün öğlen saatlerinde Navdoman bölgesine yakın Xaneqin-Sadiye ilçesi anayolunda yol kenarına yerleştirilen bombanın Kürdistan Peşmerge Güçleri’ne ait aracın geçişi sırasında patladığını söyledi.

Hasan, bu terörist saldırıda aralarında bir albayın da bulunduğu 9 Peşmerge’nin şehit olduğunu belirtti. Terörist saldırıda 3 Peşmerge’nin  de yaralandığı belirtildi.

0 Yorum: