Saturday, September 13, 2008

FKB GÜVENLİK AJANSI BAŞKANI: “ IRAK ORDUSUNUN XANEQİN’E GELİŞİ SİYASİDİR”

FKB GÜVENLİK AJANSI BAŞKANI: “ IRAK ORDUSUNUN XANEQİN’E GELİŞİNİN BAŞLICA SEBEBİ SİYASİDİR”

mesrur barzani PNA-Federal Kürdistan Bölgesi (FKB) Güvenlik Ajansı Başkanı Mesrur Barzani, Irak ordusunun Xaneqin ilçesine geliş sebebinin güvenlik olmadığını belirterek ordunun gelişinin başlıca sebebinin siyasi olduğunu söyledi.

Mesrur Barzani, Londra’da yayınlanan El-Şark el-ewsat gazetesine röportaj verdi.

FKB Güvenlik Ajansı Mesrur Barzani röportajında, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’nın resmi ve yasal bir kurum olduğunu ve faaliyetlerini yasaya göre yürttüğünü belirterek, “Bu ajansın başlıca amacı Kürdistan ve Irak vatandaşlarına hizmet yapmaktır. Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği için gözle görülür önemli bir rol oynadı. Irak’ta da Bağdat hükümetine bir yardımın sebebidir” dedi.

Barzani, “Biz, genel olarak Kürdistan ve Irak güvenliği çerçevesinde çalışıyoruz ve Irak hükümeti ile birlikte kol kola terör tehditleri ve dış casusun karşısında durmuş durumdayız” dedi.

Kürdistan ve bölgede casusluk faaliyetlerin olup olmadığı sorusuna cevaben FKB Güvenlik Ajansı Başkanı Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde ve Irak’ta komşu ülkelerin çıkarına istihbari casusluk faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi.

İsrail'in istihbarat teşkilatı MOSSAD ve Amerikan istihbarat servisinin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı konusunda Barzani, “Hiçbir şekilde bu tür kurumların varlığı Kürdistan Bölgesi’nde yoktur. Bu tür söylentileri yayınlayanlar FKB’nin çalışmalarından hiç bilgileri yok” dedi.

Peşmerge ve Sınır Koruma Güçleri’nin Irak Savunma Bakanlığı ile ilişkileri hakkında Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın bir parçası olduğu gibi aynı şekilde Sınır Koruma Güçlerinin de Irak Savunma Bakanlığı’nın bir bölümü olduğunu belirterek Kürdistan Peşmerge Gücü’nün Irak hükümetinin talebi üzerine Irak’ın orta ve aşağı bölgelerinde askeri operasyon düzenlediğini ve Peşmerge’nin bu açıdan Irak ordusu ve polisine daimi yardımcısı olduğunu kaydetti.

Irak askerlerinin Xaneqin’e girmesi meselesi hakkında da Mesrur Barzani, “Irak ordusunun Xaneqin’e geliş sebebi güvenlik değildi. Çünkü bu bölge tamamiyle istikrarlı ve güvenli bir bölgedir. Bu ordunun Xaneqin’e gelişinin başlıca sebebi siyasidir, güvenlik değil” diye konuştu.pesmerge

 

Washington Post: Kürtler alan genişletiyor

Star - Gazetenin haberinde, bu alanın genişliğinin, doğu-batı ekseninde 500 kilometreyi bulduğu ve güney yönünde bazı yerlerde 120 kilometreye ulaştığı kaydedildi.

 

Bölgedeki Calavla kentinden geçilen haberde, Kürtlerin bu girişiminin, Araplar ve Amerikalı yetkililer tarafından "tahrikkar ve potansiyel olarak istikrar bozucu" olarak görüldüğü vurgulandı.

Kuzey Irak'taki ABD kuvvetlerinin komutanı Tümgeneral Mark Hertling, gazeteye açıklamasında, "Kürtlerin bu bölgelere hızlı şekilde girmesi, nüfus yapısını değiştirmesi ve şu anda yerel Kürt yönetiminin bölgesinde yer almayan yerlere kendi bayraklarını çekmesi, yararlı değil ve gerginlikleri artırıyor" dedi.

Kerkük sorunu devam ederken Kürtlerin kendi bölgelerinin dışında Nineveh, Tamim, Selahaddin ve Diyala eyaletlerine silahlı güç gönderdiği belirtildi.

Washington Post gazetesi, Kürtlerin bu girişimi üzerine Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin de, geçen haftalarda bölgeye doğru Irak birliklerini gönderdiğini kaydetti.

Sincar bölgesindeki yerel Arap lider Abdullah Acil el-Yaver, Washington Post'a açıklamasında, Kürt güçlerinin, bazı Arapları evlerinden kovduğunu, bazılarını gözaltına aldığını ve Kürt bölgesindeki hapishanelerde onlara işkence yaptığını anlatarak, "Kürtler, Gestapo gibi. Davranış biçimleri, Saddam Hüseyin'in yaptığının aynısı" dedi.

0 Yorum: