Türk ordusunun elinde HPG gerillalarına karşı kullandığı süper kobra helikopterleri tükendi. Acil kobra ihtiyacı için başvuran Türkiye'ye Amerika'dan red cevabı geldi. Bunun üzerine Türkiye, ABD ile Apache helikopteri pazarlığına başladı.
Çatışmalarda düşürülen ve çok sayıda helikopterlerin darbe almasından dolayı Türk ordusu ABD'den 12 tane daha süper kobra almak için başvurdu. Ancak Amerikalı yetkililer 'kobraları satamayız' cevabı verdi.
Kobralar gerilla savaşında darbe aldı
Türk ordusu 1990'lı yılların başında Amerika'dan 30 adet kobra helikopteri satın aldı. Ancak bu helikopterlerinin çoğunun çatışmalarda darbe aldı. Mevcut durumda Türk ordusunun elinde 8 tane süper kobra bulunuyor. En son bu yıl Şubat ayında yapılan sınır ötesi operasyonda süper kobralardan bir tanesi gerillalarca düşürülmüştü. Ayrıca geçen yıl hasar gören üç süper kobra da ambara kaldırıldı. Türk ordusunun elinde aktif olarak kullandığı 'süper kobra' sayısının beş veya altı olduğu tahmin ediliyor.
Amerika'dan red cevabı
Elindeki kobra helikopterlerin azalmasından dolayı Türk ordusu bu yılın başlarında Amerika'dan 12 tane daha süper kobra almak için başvurdu. Ancak Türkiye, ABD'den 'bizim ihtiyacımız var satamayız' cevabını aldı.
Elinde 170 adet olan süper kobra bulunan ABD, bunları ağırlıklı olarak Afganistan ve Irak'ta kullanıyor.
Apache pazarlığı
ABD, buna karşın Türkiye'ye elinde çok miktarda olan ve üretimi süren Apache helikopterlerinden satabileceğini söyledi. ABD'nin tanesi için 55 milyon dolar fiyat biçtiği Apache helikoptelerinin maliyetini pahalı bulan Türkiye, alımdan vazgeçti. Ancak son dönemlerde gerillaların artan eylemleri ardından Türkiye Apache helikoptelerini almak için tekrar harekete geçti.
Ankara gözünü Tayvan'a dikti
Türkiye Apaçilerin alımı için harekete geçmeye hazırlanırken gözünü elinde 60 adet süper kobrası bulunan Tayvan'a dikti.
Tayvan'ın yakın zaman içinde Amerika'dan Apaçi helikopterlerinden 30 adet alması bekleniyor. Bu alımı yapması durumunda Ankara Tayvan'ın elindeki süper kobra'lardan 12'sini almak istiyor. Fakat Türkiye'nin bunun yapılabilmesi için de bu tür silahları satarken silahı alan ülkenin bunu başka bir ülkeye satması durumunda yine kendisinden izin alması şartını koşan ABD'nin de onayı gerekiyor. Amerika'nın da elindeki Apaçileri Türkiye'ye satmak için Tayvan'a bu izni vermeyeceği belirtiliyor.
Apache helikopterleri
Sovyetler Birliği'nin büyük zırhlı birliklerinin engellenmesi düşüncesi doğrultusunda, ABD'nin tanklara karşı taarruz kabiliyetli bir helikopter gereksinimini karşılamaya yönelik olarak, 1980'li yıllarda göreve girdi. Bu helikopterin tasarımında göz önünde bulundurulan ana unsur ise zırhlı birlikleri üzerinde uçabilecek derecede zırh korumasının olması, ağır silâh donanımı ve yüksek manevra kabiliyeti. Apache'nin tasarım kavramının temeli hava süvari birliklerine, tanklara karşı doğrudan taarruz yapabilecek kabiliyet sunmak olarak tanımlanıyor. Bu doğrultuda 'tanklara karşı tank' olan muharebe düşüncesi, 'tanklara karşı helikopter' olarak yeniden şekillendirildi. ANF www.gundem-online.com
Alevi, Asker, Dtp, Gerilla, Hayat, İran, İşkence, Kadın, Kerkük, Kurdistan, Kürtçe, Medya, Polis, Röportaj, Spor, Suriye, Tbmm, Türkiye, Zaza, Pkk, Tsk, Kirkuk, Kurdians
No comments:
Post a Comment