AKP Hükümeti’nin hafta sonu Ankara’da biraraya gelen onbinlerce Alevinin eşit yurttaşlık taleplerini ‘uç’ diye tanımlaması tepki topladı.
Türk Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Alevi mitingini değerlendirirken, “Uç fikirlere itibar etmiyoruz” demesine Alevi örgütleri tepki gösterdi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Madımak Oteli’nin müze yapılması talebi uç bir talep midir? Orada şu anda bir et lokantası bulunuyor vicdan sahibi insanlar bundan rahatsız olur ama Devlet Bakanı olmuyor” dedi. Türkiye’nin dört bir yanında yürüyen Aleviler, hafta sonu Ankara’da düzenledikleri “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitinginde “Zorunlu din dersinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli’nin müze olması ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkının tanınması” taleplerini bir kez daha yüksek sesle dile getirmişti. Mitingteki taleplere ilişkin gazetecilere konuşan Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu ise “Uç fikirler, itibar etmiyoruz” demişti. Yazıcıoğlunu’nun yorumuna mitinge katılan Alevi örgürtleri temsilcileri sert tepki gösterdi.
Vicdanlı bir yorum değil
100 binin üzerinde bir kitlenin alanda toplanmasını “İnsanların taleplerinin haklılığının işareti” olarak değerlendiren PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Bu miting Alevilerin kenetlenmesi için önem taşımaktaydı ve bu kenetlenme gerçekleşti” diye kaydetti. Yazıcıoğlu’nun açıklamalarını değerlendiren Gümüş, “Madımak Oteli’nin müze yapılması talebi uç bir talep midir? Orada şu anda bir et lokantası bulunuyor vicdan sahibi insanlar bundan rahatsız olur ama Bakan Yazıcıoğlu olmuyor gibi görünüyor. Fakat insanların vicdanları var ve bu ayıptan rahatsız olup bunu lanetliyorlar” dedi. Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinin mahkemelerle kazanılmış bir hak olduğuna dikkat çekerek, “Zorunlu din derslerinin kaldırılması talebi uç bir talep midir? Bu bizim zaten hukuksal yoldan kazanımımızdır. Kazanılmış bir hakkı hükümet görmezden geliyor ve biz bu hakkı talep ediyoruz. Hükümet bunları uç talepler olarak görüyor. Bu yaklaşım siyasal iktidarın kendinden farklı toplumsal yapılara gösterdiği tahammülsüzlükten başka bir şey değildir. Zaten ‘Ya sev Ya terk et’ diyen bir anlayıştan da farklı bir şey beklenemez” diye belirtti. Hükümete yakın dinci medyanın, Sivas mağdurlarının yeni bir provokasyonu olarak değerlendirmesine de sert tepki gösteren Gümüş, “Yandaş medya misyonunu yerine getiriyor. Bazı Alevi kişiliklerle konuşarak halkı sanki bir provokasyon havası varmış gibi korkutmaya çalıştılar. Ancak halk onlara da gereken mesajı vermiştir” diye konuştu.
Bu zihniyet hiçbir şeyi çözmez
Mitingde hedeflenen şeyin Alevilerin temel taleplerinin kamuoyunca görülmesi olduğuna işaret eden Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, “Taleplerimizin yerine gelmesi konusunda ne yazık ki ben o kadar umutlu değilim. Çünkü hükümeti oluşturan zihniyet, demokratik açılımları gerçek anlamda yapacak, sorunlara çözüm üretecek bir zihniyet değil. Aleviler diyor ki; ‘Köyüme zorla cami yapmayın’. Bakan da dün eylemden sonra sıcağı sıcağına bunlara ‘uç taleplerdir’ diyor. Bu zihniyet hiçbir şeyi çözemez” dedi.
Cemevleri uç talepse türban ne?
Alevi toplumunun yıllardan beri her fırsatta dile getirdiği talepleri bu sefer Meclis’e 700-800 metre mesafede dile getirdiğini belirten Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kazım Genç, “İnsanın inançlarını yaşamak istemesi ne zamandan beri uç talep oldu. Cemevleri ibadethanedir demek uç talepse türban ne demek oluyor?” diye sordu. DİHA/ANKARA YENİ ÖZGÜR POLİTİKA
No comments:
Post a Comment