Thursday, October 30, 2008

DTP: Projemizin özü tartışılmıyor, çarpıtılıyor

ahmet turk DTP, Meclis'e gönderdiği 'Demokratik Özerlik Projesi' ile 'federasyon' istediği yönündeki iddialara sert tepki göstererek, projelerine karşı diğer siyasi partilerin de projelerini ortaya koymalarını istedi.
DTP, 23 Ekim'de posta yoluyla Meclis'te milletvekillerine ve bakanlara gönderdiği 'Demokratik Özerklik Projesi'ne yönelik yapılan tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.Demokratik Özerklik Projesi'nin DTP 2. Kongresi'nde kabul edilerek parti tüzüğü haline getirildiğine vurgu yapılan açıklamada, hem Kürt sorunun çözümü hemde hantal bürokratik yapının neden olduğu sorunların çözümü için Demokratik Özerklik Projesi'nin DTP tarafından önemsendiği belirtildi. Açıklamada, 'Ancak medyada yer alan haber ve yorumlara bakıldığında öngördüğümüz çözüm projesinin özü yansıtılmadığı gibi projenin iyi niyetli olmayan bir takım çarpıtmalarla ele alındığını görmekteyiz' denildi. Yapılan haber ve yorumlarda projenin 'federasyon' isteği içerdiği şeklinde değerlendirmelere yer verildiği belirtilen açıklamada, 'Oysa kitapçık doğru incelenmiş olsaydı projeye açıklık getirdiğimiz şu ifadeler rahatlıkla görülecekti; Bu yapı federalizm yada etnisiteye dayalı özerkliği ifade etmez, merkezi yönetimle iller arasında kademelendirilmiş, katılımcı demokrasiyi esas alan idari bir takviyedir' diye kaydedildi.
'Diğer siyasi partiler de projelerini açıklasın'
DTP'nin ne programında nede söylemlerinde federasyon talebine yer verilmediği belirtilen açıklamada, 'Kaldı ki, federasyon Türkiye'nin üniter yapısı içerisinde Kürt sorunun sivil, demokratik yöntemlerle çözümünü savunan, Demokratik Cumhuriyet'le gerçek bir kardeşleşmenin sağlanacağına inan DTP'nin politikalarıyla da çelişmektedir' denildi. 'Bu nedenle DTP'nin federasyon istediği iddiaları doğru değil, tamamen çarpıtmadır' ifadelerine yer verilen açıklamada, bu tür haberlerle DTP'nin hedef gösterildiğine vurgu yapıldı. Eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in 2007 yıllında Türkiye'nin 8 eyalete bölünmesi önerisi hatırlatılan açıklamada, Can Dündar'ın Mustafa belgeseli ile Atatürk'ün Kürtler için muhtariyet istediğinin bir kez daha açığa çıktığı vurgulandı. Sorunun siyaset kurumu içinde tartışılmasını talep eden DTP, kendi projelerini ortaya koyduklarını diğer partilerinde buna karşı kendi projelerini ortaya koymalarını istedi.
Projeye diğer siyasi partiler tepki göstermişti
DTP'nin Kürtçe Türkçe, İngilizce hazırladığı Demokratik Özerklik Projesi'nin Meclis'e ulaşması üzerine bazı çevreler tepki göstermiş, basın ise projenin 'federasyon' içerdiğini ileri sürerek, 'Meclisi karıştıran kitapçık' şeklinde verilmişti. DTP'ni Demokratik Özerklik Projesine yönelik sert tepkiler gösterilirken, programında federasyonu kabul eden ve bunu savunan HAK-PAR kongresine Başbakan tarafından 'başarı' mesajı gönderilmesi ise dikkat çekiyor.
ANKARA (DİHA)

No comments:

Post a Comment