Monday, November 10, 2008

Yeni tehcir ( Ermeni Soykırımı *) yapmayacak

armenian-genocide3images Bakan Gönül’ün skandal sözlerine Ankara tepkisiz kaldı. Gönül de kendisini “Ben 80 sene öncesini kastettim” diyerek savundu. “Ermeniler Rumlar kalsaydı milli devleti kuramazdık” diyen Gönül’ün sözlerine liderler ve AKP üç maymunu oynadı. Gönül’ün savunması da ayrı bir gaftı: 80 sene öncesini kastettim. Bugünkülerden bahsediyormuşum gibi yazılmış

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Bugün eğer Ege’de Rumlar, Türkiye’nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, acaba aynı milli devlet olabilir miydi” şeklindeki sözlerinin yanlış aktırıldığını savundu ve “Sanki ben bugünkü azınlıklardan bahsediyormuşum gibi yazılmış ama ben tamamen 80 sene öncesini kastettim” dedi.

YANLIŞ AKTARILMIŞ • Brüksel’den İstanbul’a gelen Gönül, Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamada bulundu. Gönül şöyle konuştu: “Milli devlet dediğimiz an bir ırk devletini kastetmiyoruz. Kader birliği yapan insanların bir araya geldiği devlet diyoruz. Bu ifadelerim tamamiyle geçmişe dayalı, Atatürk’ün nasıl bir yol tuttuğunun izahından ibarettir. Milli bir devlet olmanın, ulus devlet olmanın nimetlerinden Türkiye bugün nasıl istifade etmiştir. Bunu izah etmekten ibaretti. 80 sene öncesini kastediyorum. Sanki ben bugünkü azınlıklardan bahsediyormuşum gibi yazılmış. Tamamen 80 sene öncenin olayları, kararlarını savunmaktan ibarettir benim görüşüm. Bugünkü Türkiye’yi bu kararlara borçlu oldu-ğumuzu ifade etmekten ibarettir.”

‘ZENGİNLİK’ DEDİ • Gönül, bugünkü azınlıkların Türkiye’nin zenginliği olduğunu ifade ederek, “Hoşgörümüz sebebiyle burada yaşamamaktadırlar. Onlar hakları olduğu için Türkiye’de yaşamaktadırlar. Hukuken Türkiye’de yaşamak hakkına sahiptirler. Bugün için azınlıklardan herhangi bir rahatsızlık bizim makamımıza intikal etmiş değildir” dedi.

“BİR BAKANDAN İLK KEZ DUYDUM BU SÖZLERİ” • Atatürk’ü anma töreninde “Ermeniler ve Rumlar Türkiye’de kalsaydı bugün acaba milli bir devlet olabilir miydik?” diyen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e, eski meslektaşı Ecevit hükümetinin Milli Savunma Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’ten sert tepki geldi. Türk, Gönül’ün yaklaşımını çok yadırgatıcı bulduğunu, ilk kez bir bakanın dile getirdiği bu görüşün ırkçı olduğunu, bunun Anayasa’ya da aykırılık oluştuğuna dikkat çekti.
Savunma Bakanlığı dışında Adalet Bakanlığı da yapan Türk, Taraf’ın konuyla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

ÇOK YADIRGADIK • “Etnik milliyetçilik kabul edilemez. Anayasa’nın 2.maddesi onun yerine eşit haklara sahip vatandaşlığı düzenler. Anayasa’mızın 66. maddesinde de ‘Türkiye devletine vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türktür’ denilir. Burada aranan tek koşul vatandaşlık bağıdır, bunun dışında bir anlayış Anayasal vatandaşlık anlayışıyla bağdaşmaz. Bakanın o ifadelerini çok yadırgadık. Vatandaşlarımız arasında etnik köken itibariyle Rum, Ermeni, Arap, Çerkez ne olursa olsun ülkemizin zenginliği olarak kabul ederiz vatandaşlık bakımından fark gözetemeyiz.”

İLK KEZ • “Daha önce ümmet devleti vardı ama ulus devlet etnik anlamda ırkçı devleti yansıtmaz, ırkçı savunmalar yapılamaz. Şimdiye kadar böyle bir görüş de bir bakan düzeyinde ortaya atılmamıştır. Bu bir ilktir ve hiç savunulamaz.”

GÖNÜL GİBİ Mİ DÜŞÜNÜYORLAR • Meclis’te dün dört siyasi partinin grup toplantıları vardı. Toplantılarda liderlerin tamamı da milletvekillerine seslenerek günün ve haftanın önemli gördükleri olaylarına ilişkin değerlendirme yaptı. Ancak başta Başbakan Erdoğan olmak üzere ana muhalefet CHP’nin genel Başkanı Deniz Baykal, MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Bakan Gönül’ün sözleriyle ilgili tek bir söz dahi etmedi. AKP yöneticileri ve milletvekilleri de bu konudaki soruları “Görmedim, duymadım” diyerek yanıtsız bıraktılar.

Türkiye Ermeni Soykırımı'ni kabul etmiyor... Sansürlü anlam tehcir olabilir...(?)

0 Yorum: