Monday, November 17, 2008

YARGITAY: Mitinge katılan örgüt üyesidir

edibesebatman67 Yargıtay Ceza Genel Kurulu, PKK’nİn çağrılarına göre yapılan mitinglere katılan kişinin “örgüt üyesi” gibi cezalandırılmasına karar verdi. Çocuklar ve kadınlar da bu kapsama girecek..

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, PKK’nİn çağrılarına göre yapılan her mitinge katılan kişinin “örgüt üyesi” gibi cezalandırılması gerektiğine karar verdi. Sabah’ın haberine göre Yargıtay’ın çok tartışılacak bu kararına neden olan olay, Amed’de 28 Mart 2006’da meydana geldi. Bilindiği gibi HPG’lilerin cenaze törenlerine devlet güçlerinin saldırısı sonucu oluşan olaylarda 10 kişi yaşamını yitirmişti. 77 kişi gözaltına alınmişti. Bunlardan 26’sı 18 yaşın altındaki çocuklardı. Bu çocuklardan biri de Felat Özer’di. Felat Özer, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Mahkeme, Özdemir’e “yasadışı toplantıya katılmak” tan ceza verdi. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Diyarbakır Ağır Ceza kararında direnince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na geldi. Kurul, incelemesinde TCK’deki “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca örgüte üye olmak suçundan cezalandırılır” hükmünü uzun uzun tartıştı.
İşte son olaylarda 13-14 yaşlarındaki çocuklara 23 yıl ceza istenmesinin de dayanağı olan yorum, Genel Kurul’daki bu inceleme sırasında yapıldı. Genel Kurul, Felat Özer kararında, öncelikle PKK’nin kitleleri harekete geçirmek için Roj TV, Fıra Haber Ajansı ile örgütün internet sitelerindeki duyuruları kullandığını savundu. 24 Mart 2006’da düzenlenen operasyon sonucu yaşamını yitiren HPG gerillalarının cenazelerine katılım için de aynı kanallarla çağrılar yapıldığı iddia edilen kararda şöyle denildi: “Örgüt siteler ve Roj TV’nin olay öncesinde yapmış olduğu yayınlarda halkın işe gitmemesini, kepenklerini kapatmasını, çocukların okula gitmemesini sağlamıştır. Bu yayınların sonucu cenaze törenlerine katılan kişiler, belirtilen eylemleri gerçekleştirmiştir.”amed_anadil_yuruyusu1
‘Örgüt adına eylem’
Kurul, Felat Özer’in neden örgüt üyesi gibi cezalandırılması gerektiğini de şöyle anlattı: “Olayda; örgütün çağrısı, örgüte ait yayın organlarının yayınları ve çağrıları ile somutlaşmış olup, bu çağrının belirli bir kişiye yapılmış olmasına gerek bulunmamaktadır. Örgütün bilgisi ve istemi doğrultusunda gerçekleştirilen bu eylemlerin, örgüt adına gerçekleştiği sabittir.” Kararın aynı paragrafında, örgüt adına gerçekleşen bu eylemlere katılan sanığın eyleminin, TCK’nin 314 (örgüte üye olma) ve 220/ (Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt üyesi gibi cezalandırılmayı düzenliyor) maddelerine göre cezalandırılması gerektiği kaydedildi.
ANKARA



Tutuklamaya garip gerekçe
Valisi İlhan Atış’ın, çocukları yasadışı gösterilere katılan ailelerin Yeşil Kartlarını kesme ve son olarak hapse atma tehdidiyle tanınan Adana’da, bu kez 17 yaşındaki H.Ö., “PKK üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklandı. Okuma yazma bilmediğini belirten H.Ö.’yü tutuklatan ‘kanıtlar’ şöyle: İki kitap, birer broşür ve dergi, sapan, üç fotoğraf...
KCK Önderi Abdullah Öcalan’a cezaevinde fiziki saldırıda bulunulmasının duyulması sonrası Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Adana’da protesto eylemleri olmuştu. Gülbahçe, Şakirpaşa ve Ova mahalleleri 19-20 ve 21 Ekim’de yasadışı gösterilerin odağı olmuştu. Polis o günlerde 82’si çocuk 157 kişiyi gözaltına almıştı. Tutuklanan 26 kişiden 12’si ise ilkokul çağındaydı.
Polis üç gün boyunca eylemlerde bolca fotoğraf çekti. İddiaya göre bu fotoğraflarda yer aldığı öne sürülen, fakat gözaltına alınmayan dört çocuk tespit edildi: 17 yaşındaki H.B. ve H.Ö., 15 yaşındaki A.Y. ve 14’ündeki B.E. Bu çocuklardan H.Ö. ve A.Y., işçi; H.B. ve B.E. ise öğrenciydi. H.B., liseye devam ediyor, B.E. ise ilkokulda okuyordu.
Polis, 11 Ekim’de operasyon yaptı. Üç çocuk evlerinden, H.B. ise okulundan gözaltına alınıp Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Bu arada evlerinde de arama yapıldı. Polis iki günlük gözaltından sonra, 13 Ekim’de dört çocuğu başsavcılığa çıkardı. Polis fezlekesine göre H.Ö.’nün evinde, biri Abdullah Öcalan’a ait, iki kitap, birer dergi ve doküman ve sapan bulundu. Diğer üç çocuğun evlerindeyse suç unsuru yoktu.
Üç çocuk, “PKK’ya üye olmak” iddiası ve tutuklanmaları istemiyle Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. H.Ö., mahkemede, fotoğraflardaki kişinin kendisi olmadığını kaydetti. Kitapların babasına ait olduğunu ve zaten okumaz yazmaz olduğunu söyledi. Kaldı ki, kimlik bilgilerinde, ‘okumaz yazmaz’ yerine ‘cahil’ yazıyordu. Sapanı da ağabeyine ait güvercinlerin damlara konması ve damdan kaldırılması için bulundurduğunu söyledi.
‘Şenlik var zannettik’
Radikal’in haberine göre A.Y., mahallede DTP şenliği var sanarak gruba katıldığını, fotoğrafının bu sırada çekilmiş olabileceğini kaydetti. B.E. ise eyleme katılmadığını belirtti. A.Y. ve B.E. mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, H.Ö. 17. yaşına bastığı gün, “PKK üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklanarak, Adana Kürkçüler Cezaevi’ne konuldu. İnsan Hakları Adana Şubesi’nin açıkladığı rapora göre 19-21 Ekim’de gözaltına alınan 157 şüpheliden 82’si çocuk yaştaydı. Tutuklanan 26 kişininse 12’si ilkokul çağındaydı. Ayrıca çoğunluğu çocuk, onlarca kişi de kendilerine işkence yapıldığı iddiasıyla İHD’ye başvurdu.

Ceyhan’da 21 tutuklama
Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde önceki gün ev baskınlarında gözaltına alınan 32 kişinden 21’i tutuklandı. Hakkari’de de 5 kişi ‘PKK’ye yardım ettikleri’ gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde 12 Kasım günü Belediye Evleri, Yersuat, Küçükkırım ve 6 Ocak mahallelerinde e zamanlı yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 32 kişi polis sorgularının ardından önceki gün Ceyhan Cumhuriyet Savcılığı’na çıkarıldı. Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından 2 kişi serbest bırakılırken, 30 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 9 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 21 kişi “örgüt propagandası” ve “görevli memura mukavemet etmek” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Seyhan’da düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan 26 kişiden aralarında DTP Seyhan İlçe Başkanı Mehmet Nardan’ın da bulunduğu 13 kişi de Cuma günü tutuklanmıştı.
Bu arada, Hakkari İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 11 ve 12 Kasım’da düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan E.K., H.T., İ.A., H.D. ve R.T. ifadelerinin ardından Cuma gecesi Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Sözkonusu 5 kişi “PKK’ye yardım” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.
ADANA/HAKKARİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: