Saturday, November 8, 2008

'Ya sev ya terk et' istifa getirdi!

erodgandengirfiratcicek AKP'nin ikinci adamı, Dengir Mir Mehmet Fırat, parti yöneticiliği ve MKYK üyeliğinden istifa etti. Fırat'ın yerine eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun getirilmesi, 'Kürt politikasındaki stratejik denge' olarak yorumlanıyor.
Fırat görevinden ayrılmak istediğini geçtiğimiz salı günü Erdoğan'a, 'Yorgunum ve rahatsızım, affımı talep ediyorum' diyerek ilettiği öğrenildi. Fırat'ın resmi istifasını ise önceki gün verdiği belirtildi.
İstifasıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Fırat ise, AKP'de ikinci adam olduğunu, Başbakan Erdoğan ne kadar yoğunsa kendisinin de aynı derecede yoğun çalıştığını belirterek 'Yoruluyor insan. Ben de yoruldum. Başbakan görevi bırakmamam için ısrar etti, ancak sonra anlayışla karşıladı' dedi.
Ancak kulislerde Fırat'ın istifa süreci Erdoğan'ın, son olarak Hakkâri'de 'Tek bayrak, tek devleti kabullenmeyenlerin bu ülkede ne işi var' sözleriyle başladı.
Erdoğan'ın yine İstanbul'da göstericilere pompalı tüfekle ateş açılmasını değerlendirirken, 'Sabır ama nereye kadar imkânı dahilinde vatandaş kendini savunacaktır' sözlerinden Fırat'ın rahatsız olduğu ileri sürüldü.
Konu Salı günü yapılan MYK toplantısında da gündeme geldi. Erdoğan'ın bu sözlerini, 'Hassas bir dönemden geçildiğini, bu tür mesajların yanlış anlamalara yol açacağını' belirterek eleştirdi. Erdoğan başka eleştiriler de alan bu sözlerinin 'meramının yanlış anlaşıldığını' savundu.
Yerine katliamlardaki devlet adamı Aksu
İstifasını sunan Fırat'ın yerine, Kürtlerin yakından tanıdığı ve 1 Mayıs 1977, Maraş katliamı, Vedat Aydın cinayeti gibi Türkiye tarihine damgasını vuran birçok olayda Vali ya da İçişleri Bakanlığı görevlerinde bulunan Abdülkadir Aksu atandı.
Aksu'nun, Kürt sorunu konusunda Fırat ile aynı görüşleri paylaşmaması, resmi devlet politikasına daha yakın durması, askerlerle içiçe olması daha yakın çalışma mesajı olarak yorumlanıyor.
Nitekim Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç'ta bir televizyon kanalına yaptığı değerlendirmede Aksu'nun ikinci adam görevine getirilmesini AKP yeni süreçte Kürt sorunu konusunda alacağı pozisyonla ilgili olduğunu belirtti.

0 Yorum: