Thursday, November 6, 2008

SEFİN DZEYİ, "WASHİNGTON’UN UZUN VADELİ STRATEJİLERİ DEĞİŞMEZ''

6-Nov-08 [13:37]
061108014518 PNA-Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dzeyi, ABD’nin Yeni Başkanı seçilen Barack Obama’yı tebrik ettiklerini belirterek, Washington’un uzun vadeli stratejilerinin değişmeyeceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan Dzeyi, ''ABD seçimleri Amerikan halkı için demokratik bir süreçte gerçekleşti ve halk tercihini Obama'dan yana kullandı. Biz de sayın Obama'yı tebrik ediyoruz.''dedi. 

Sefin Dzeyi, Amerika’da girilen yeni dönemle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede de, ''ABD'nin uzun süreli stratejileri değişmeyecektir. Bürokratik uygulamalarda yöntem ve tarzlar değişebilir ancak stratejilerin değişeceğini düşünmüyorum. Zira Amerika yeni süreçte büyük ölçüde iç sorunlarıyla ilgili politikalarla uğraşacak, ekonomik krizin yaralarını sarmaya gayret edecektir.“ dedi.

Obama'nın seçim kampanyasında  Irak'tan 2011 sonuna kadar asker çekeceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Dzeyi, ''Şu an Amerika’yla Irak arasında görüşmeler yapılıyor, iki ülke arasında stratejik bir anlaşma sözkonusu. Bu anlaşmanın sonunda bu konu da netlik kazanacaktır.'' dedi.

Amerika’nın Yeni Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ın 26 Temmuz 2007 tarihinde Irak'ın Kürt, Sünni Arap ve Şii Arap olmak üzere üç özerk bölgeye bölünmesi önerisinin yeni dönemde gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna karşılık PDK Dışilişkiler Sorumlusu Dzeyi, ''Joseph Biden'ın projesi Irak Anayasasına uygun bir durumdur. Tartışılabilir” dedi.

0 Yorum: