Tuesday, November 11, 2008

Sanatçılardan Güney’e ültimatom

Güney Kürdistan’a girişleri bölge hükümeti tarafından yasaklanan sanatçılar, “kamuoyu ve bizlere ikna edici bir cevap verilmediği sürece bölge hükümeti, siyasi partileri ve ilgili kurumlarının düzenleyecekleri hiçbir etkinliğe katılmayacağız “ dedi.

komaberxwedan12 Yazılı açıklama yapan sanatçılar, “İkna edici bir cevap verilmediği sürece” bölge hükümeti ve kurumlarının yapacağı etkinliklere katılmayacaklarını belirtti. Federe Kürdistan Hükümeti’nin hiçbir gerekçe göstermeden Kürt sanatçıları sınırdışı etmesine tepki gösteren Kürt sanatçılar, “İkna edici bir cevap verilmediği sürece bölge hükümeti, siyasi partileri ve ilgili kurumlarının düzenleyecekleri hiçbir etkinliğe katılmayacağız” dediler. Aralarında Aram Tîgran, Gulîstan, Canê, Seyidxan, Xelîl Xemgîn, Dino, Diyar, Rotinda gibi kamuoyunun yakından tanıdığı 87 Kürt sanatçısı Federe Kürdistan Hükümeti’nden acil açıklama beklediklerini bildirdiler.
Kürt Kültür ve Sanat Akademisi adına yapılan yazılı açıklamaya göre Güney Kürdistan’dan geri çevrilen Hozan Aydın’ın yanı sıra, Hozan Seyidxan da “aynı hakaretlere” maruz kalmış ve hip-hopçu Serhado hiçbir gerekçe gösterilmeden geri çevrilmiş. Hozan Aydın 19 Ekim 2008 tarihinde Maxmur’da düzenlenecek Kürt Kültür ve Sanat Festivaline katılmak üzere hava yoluyla gittiği Hewler havaalanından ikinci kez geri çevrilmişti. Daha önce 1 Nisan 2008 tarihinde de Kürt sanatçılar Hozan Dino, Hozan Aydın, kameraman Mehmet Uçpınar ve aynı gruptan genç bir müzisyen Frankfurt uçağı ile Güney Kürdistan’ın Hewler kentine gitmişti. Kapıda sert bir şekilde karşılanan sanatçılar, hiçbir gerekçe gösterilmeden aynı uçakla zor kullanılarak geri gönderildi.
‘Tatmin edici açıklama yapılmadı’
Kürt Kültür ve Sanat Akademisi sanatçıları tarafından yapılan açıklamada, Bölgesel Kürdistan hükümetinin sanatçılar karşısındaki bu tutumunu sert bir şekilde kınadı. Sanatçılar, “Kürdistan’ın dört parçasında yaşanan gelişmeleri halkımız gibi bizlerde kurum ve kurumumuz bünyesinde bulunan sanatçı arkadaşlar yakından takip etmekteyiz. Bir yandan Kuzey Kürdistan’da işgalci Türk devletinin başbakanı halkımızı kendi topraklarından kovmakla tehdit etmekte, bir yandan doğu Kürdistan’da halkımız çok şiddetli bir baskı, sürgün ve idamlarla bastırılmakta, bir yandan Suriye hükümeti tarafından halkımızın temel hakları görmezlikten gelmekte, öte yandan güney Kürdistan üzerinde çok gizli ve kaygı verici hesaplar yapılmaktadır. Son günlerde arkadaşlarımız Hozan Aydın Maxmur’da düzenlenen Kürt Kültür ve Sanat Festivaline katılmak üzere G.Kürdistan’a girişi hiçbir gerekçe gösterilmeden engellenmiş, bu ülkeye giremezsin denmiştir” dedi.
Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Hozan Seyidxan aynı hakaretlere maruz kalmış, Serhedo hiç bir gerekçe gösterilmeden geri çevrilmiştir. Arkadaşlarımıza gösterilen bu tutum havaalanı müdürünün bireysel tutumu olarak izah edilmeye çalışılmıştır. Yaptığımız araştırmalar bunun tersini göstermektedir. Bu konuda yaptığımız çağrılar hiçbir cevap vermemiş ve arkadaşlarımızın girişimleri şimdiye kadar kamuoyunu, ve arkadaşlarımızı tatmin edici bir sonuç almamıştır.
Dünyanın her tarafına gidebilen bizler ve sanatçı arkadaşlarımız hangi gerekçeye dayandırılarak kendi ülkemize sokulmuyoruz. Bunun bizleri tatmin edecek bir açıklamasının olması gerekiyor. Son zamanlarda güney Kürdistan’a gitmekte zorluk çeken ve girmeleri engellenen sanatçı arkadaşlarımıza karşı gösterilen bu tutumun arkasında yatan kirli siyaset bizi kaygılandırmaktadır. Özellikle son zamanlarda Türk heyetinin güneye yaptığı ziyaret sonrası söylentiler eğer gerçek değilse bu konuda kamuoyunun ve bizlerin aydınlatılması gerekmektedir.
‘Hiçbir etkinliğe katılmayacağız’
“Bu çağrımız karşısında özellikle başta bu görüşmede bulunan siyasi güçleri ve arkadaşlarımızın kendi ülkelerine girişini engelleyen kurumları, bizleri tatmin ve ikna edici bir açıklama yapmaya çağırıyoruz” denilen açıklamada devamen şunlara yer verildi: “Bizler kurum ve kurum bünyesinde aşağıda isimleri bulunan arkadaşlarımız olarak bu tutum ve girişimler hakkında kamuoyu ve bizlere ikna edici bir cevap verilmediği sürece bölge hükümeti, siyasi partileri ve ilgili kurumlarının düzenleyecekleri hiçbir etkinliğe katılmayacağımızı belirtiyoruz.”
Açıklamada imzası bulunan sanatçılar şöyle:
Aram Tîgran, Seyîdxan, X.Xemgîn, Şemdîn, Gulîstan, Cewat Mervanî, Eylem, Canê, Beser Şahin, X.Bîrhat, Sosin, Dîyar, Rotînda, Kawa, Cömert, Z.Sozdar, Zozan, Peywan, Şiyar Munzur, H. Sefkan, Amele, Merdan, Memo, Yasin, Memo Yapıştıran, Zozan, A. İhsan Doğan, Ali İkizer, Aydın, Armanc, Şarık Apo, Amed, Berbang, Bınevş, Cejno, Şahzad, Delil Xıdır, Dino, Deniz Deman, Dezz Deniz, Dilovan, Fevzi Kılıç, Alan, Ganî Nar, Genco, Güle Er, Hüseyin Çiftçi, İlter, Kawa Urmîye, Kadri Zana, Mustafa, Maruf, Mehmet Akbaş, Navin, Narînxan, Nuri, Nurhak, Piroz, Sakîna, Rozerîn Besta, Süleyman, Serhat, Serhedo, Serdar, Simar, Şehrîban, Şengül, Temeli, Ali Matur, Umut, Welat, Sipan Haşim, Sipan Xelat, Kewê, Koma Zerdeşt, Koma Medya, Koma Mizgîn, Xemdar, Xecê, Zerdeşt Peri, Züber Salih, Aytekin Coşkun, Türker Alp, Remocan, Selamo, Cafer ve Sait Gültekin.
KÜLTÜR SERVİSİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: