Wednesday, November 5, 2008

RUSYA’NIN HEWLER BAŞKONSOLUSU GRAEV’DEN 140.MADDEYE TAM DESTEK…

051108114800 4-Nov-08 [17:45] PNA-Federal Kürdistan Parlamento başkan yardımcısı Dr. Kemal Kerkuki bugün Federal Rusya’nın başkent Hewler başkonsolusu Vagev Graev ‘i makamında kabul etti. Başkonsolus Graev, Kerkük ve diğer koparılmış bölgelerdeki sorununun anayasal çerçevede çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak 140. maddeyi tam desteklediklerini belirtti.

Kürdistan yönetimi ile Rusya arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede  Başkonsolus Graev,  Kerkük ve diğer koparılmış bölgelerdeki sorununun anayasal çerçevede çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak 140. maddeyi  tam desteklediklerini belirtti.

Irak’ın son siyasi sürecinde meydana geldiği sorunların çözümü noktasında görüş alışverişinde  de bulunulduğu görüşmede  Kerkuki, Kerkük’ün Kürdistani kimliği ile bir Irak şehri olduğunu  dikkat çekerek Kerkük ve diğer koparılmış bölgeler ile ilgili anayasada yer alan 140.maddenin  uygulanması gerektiğinin altını çizdi.


PETROL TESİSLERİ “IRAK PETROL POLİSİ” TARAFINDAN KORUNACAK

041108103118 4-Nov-08 [9:20] PNA-Irak’ın 2003’ten beri sayısız saldırıya uğrayan petrol tesislerinin 4 yıla kadar tamamen "Irak petrol polisi" tarafından korunacağı bildirildi. Irak’ın, 2012’de petrol tesislerini tamamen kendisi kontrol edebileceği belirtildi. Koalisyon güçlerinden dün yapılan yazılı açıklamada, istenen kredilerin alınması halinde, Irak’ın 2003’ten beri sayısız saldırıya uğrayan petrol tesislerinin 4 yıla kadar tamamen "Irak petrol polisi" tarafından korunacağı belirtildi. Açıklamada, Amerikalı General Franck Helmick’in hafta içinde petrol polisinin başındaki Iraklı general Hamid Abdullah ile bir araya geldiği ve General Abdullah’ın, "Gereken bütçeyi alabilmemiz halinde boru hatlarımızı 2012’ye kadar kendimiz koruyabilecek hale geliriz" dediği belirtildi. Irak İçişleri Bakanlığı’na bağlı bu birim 31 bin polisten oluşuyor. Iraklı general, çok uluslu koalisyonun desteğindeki Savunma Bakanlığından 5 bin adam daha istiyor. Iraklı general, ayrıca telsiz ve hafif silahlarla donatılmış, motosiklet ya da otomobilli petrol polisinin acil müdahalelerde bulunabilmesi için helikopter de talep ediyor. Amerikan ordusuna göre bu birim, direniş grupları ya da petrol kaçakçılarının sabotajlarının sayısını yüzde 90 oranında azaltabildi. Irak’ta bugün günlük petrol üretimi 2,5 milyon varil. Bu miktar, savaşın başladığı Mart 2003’teki miktara denk düşüyor.

0 Yorum: