Saturday, November 1, 2008

Musul civarında 2 bin Kürt öldürüldü ve 100 bin Kürd’ün uzaklaştırıldı

KÜRDİSTAN BAŞKANI: ‘’KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NİN KAPISI ABD ASKERİNE HERZAMAN AÇIKTIR’’    

anfal-halapja-_kurdistan-_kurd 1-Nov-08 [9:36] PNA-Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, ABD ziyareti çerçevesinde, dün, Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinde (CSIS) düzenlenen bir toplantıda konuştu. Kürdistan Başkanı toplantıda yaptığı konuşmada Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Amerikan askerine Kürdistan Bölgesi’nin kapısının her zaman açık olduğunu söyledi

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, PKK’yı terörist örgüt olarak görüp görmediği sorusuna, kan dökülmesini hiçbir zaman desteklemedikleri karşılığını verdi ve "Türkiye ile bir anlaşmaya varıncaya kadar" medya önünde konuşmamayı kararlaştırdıklarını söyledi.

ABD ziyareti çerçevesinde Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinde (CSIS) düzenlenen bir toplantıda konuşan Başkan Barzani,  "Siz ya da Kürdistan Bölgesi yönetimi, PKK’yi terörist olarak görüyor musunuz" sorusuna yanıt olarak "Bu konuyu Türkiye ile konuştuk. Türkiye ile aramızda bir anlaşmaya varıncaya kadar medya önünde konuşmamaya karar verdik" dedi.

CNNTürk’ün geçtiği haberde PKK’nin saldırılarının devam ettiğine yönelik bir soruya karşılık Başkan Barzani, "Biz hiçbir zaman, hiçbir saldırıyı, kan dökmeyi desteklemedik. Türkiye ile bir diyalog açtık. Detaylara girmek istemiyorum. Doğru zaman geldiğinde basına gerekli açıklamayı yapacağız " dedi.

ABD başkanlık seçimlerinden birkaç gün önce kritik bir dönemde Washington’ı ziyaret ettiğini söyleyen Kürdistan Başkanı Barzani, amacının "kişisel ilişkiler kurduğu" ABD Başkanı George Bush ile vedalaşmak ve Irak’ın özgürleştirilmesindeki desteği için ona teşekkür etmek olduğunu belirtti.

Başkan Barzani, kendi bölgesinin, Irak’ın bir parçası olduğunu konuşmasında özellikle vurguladı ve Irak’ın birliğinin önemine işaret ederek Federal, demokratik ve çoğulcu bir Irak için çalışacağız" dedi.

Başkan Barzani, "Biz Kürdistan’ı Irak için bir model olarak görüyoruz. Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Süryaniler için güvenli bir bölgeyiz. Teröristlerin Irak topraklarında yerleşmemesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Komşu ülkelerle ilişkilere değinen Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin, komşularıyla en iyi ilişkileri kurmak istediğini belirtti ve "İyi ilişkiler için iyi bir fırsat bulunduğuna inanıyorum. Türkiye’nin konumunda olumlu gelişmeler olduğunu söylemekten memnunum. Bir dizi iyi, doğrudan görüşmeler oldu. Bu görüşmelerin devamını ve olumlu sonuçlar elde edilmesini istiyoruz" dedi.

Türkiye Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun Washington’ı ziyareti konusunda Başkan Barzani, Davutoğlu ile Washington’da görüşmediğini söyleyerek "Burada buluşmadım, ama Bağdat’ta ve Hewler’de görüştük" dedi ve bu görüşmelerin devamının da geleceğini kaydetti.

Kerkük konusundaki sorulara karşılık Kürdistan Başkanı Barzani, bu meselenin Irak anayasasında belirtildiği şekilde çözülmesinden yana olduğunu belirtti.

Irak’tan Amerikan askerlerinin çekilmesi anlaşması (SOFA) konusunu Washington’daki temaslarında ele aldığını anlatan Başkan Barzani, "Askerleriniz, sevdiklerinden ayrılsın istemiyoruz, ama bir süreç başladı ve henüz bitmedi. Eğer Irak’taki durum bozulursa, ekonomi de bozulur, bu da bütün Körfez bölgesini etkiler" dedi.

Başkan Barzani, mevcut anlaşmanın, çekilme takvimi üzerinde çalışarak durumu kontrol altına alacağını belirtti.

SOFA anlaşması sağlanamazsa Kürdistan Bölgesi’nin bölgesel yönetimin topraklarının, ABD’nin bu bölgede üs kurması için kullanılmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Başkan Barzani, bu anlaşmanın imzalanmasından yana olduğunu, aksi takdirde statükonun uzayacağını kaydetti.

Şu sırada anlaşma üzerine yoğunlaşıldığını kaydeden Başkan Barzani, "Üs konusu dikkatimize henüz getirilmedi. Anlaşma olmazsa ve ABD bölgede askerlerini yerleştirmek isterse, bölgesel yönetimin bunu memnuniyetle karşılayacağına güvenim tam" ifadesini kullandı.Kurdistan Khanakin Terrorist Explosion

Kürdistan Bölgesi yönetiminin, Hristiyanlara muamelesine ilişkin bir soru üzerine Barzani, "Bizim topraklarımız dışında her kim kendini tehdit altında hissediyorsa, kuzeye gelebilir. Sadece Hristiyanlar değil, bizde şu sırada 25 bin Arap aile var" diye konuştu.

Kürtlere yönelik şiddete de işaret eden Kürdistan Başkanı, Musul civarında 2 bin Kürt öldürüldüğünü ve yine Musul’dan 100 bin Kürd’ün uzaklaştırıldığını söyledi.

Irak’ta isyancıların gücüne ilişkin bir soru üzerine Başkan Barzani, kendi bölgesine isyancıların pek sızmadığını, teröristlerin bir çoğunun Anbar, Bağdat ve Musul’un kuzeybatısında bulunduğunu ve güçlerinin zayıfladığını kaydetti.

Başkan Barzani, Irak’ın petrol gelirlerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Irak’ın petrol kaynaklarının Irak’ın bütününe ait olduğunu vurguladı.

Tahran ziyareti konusunda Kürdistan Başkanı Barzani, İran’ın komşu olduğunu ve Irak’ın bir parçası olarak bu ülkeyle ikili ilişkileri konuştuklarını söyledi.

Barzani, ABD’de yaşayan Iraklı Kürtlerin başkanlık seçimlerinde kime oy vereceği sorusuna karşılık, "Bildiğim kadarıyla iki parti arasında bölünmüş durumdalar" dedi.

0 Yorum: