Tuesday, November 18, 2008

“KÜRTLERİN TALEBİ ÜZERİNE GÜVENLİK ANLAŞMASINA BİR MADDE DAHA DAHİL EDİLDİ”

181108092138 18-Nov-08 [9:17] PNA- İttifak Listesi, ABD’nin, Irak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan güvenlik anlaşmasına Kürtlerin talebi üzerine bir maddeyi ele alarak anlaşmaya dahil ettiğini açıkladı.

Irak’ta yayın yapan Newsmatique ajansına konuşan Rewanduzi, ABD’nin, Kürtlerin talebi üzerine Irak’ta “Federal” sistemin korunmasını garanti altına almasıyla ilgili  olan maddeyi görüşerek tartıştığını söyledi.

Sözcü Rewanduzi, ABD’nin, görüşmelerden sonra  Irak’ın federal sisteminin korunması ve garanti altına almasıyla ilgili olan maddeyi güvenlik anlaşmasının metnine dahil edilmesi konusunda razı olduğunu belirtti.

Anlaşmaya göre Amerikan askerleri 2011 yılına kadar Irak’ta görev yapabilecek.

Amerika ve Irak hükümetleri arasında bir yıl süren yoğun müzakereler sonucu varılan anlaşmaya, bir bakan dışında tüm kabine onay verdi. Irak parlamentosunun anlaşmayı 24 Kasım’da oylaması bekleniyor. Anlaşmaya göre Amerikan askerleri önümüzdeki yaz tüm kentlerden çekilecek, bu arada Amerikan kuvvetlerinin arama yapmak için Irak hükümetinden izin alması gerekecek.


FKB YÖNETİMİ GÜVENLİK ANLAŞMASININ KABUL EDİLMESİNİ OLUMLU KARŞILADI

Falah Mustafa 18-Nov-08 [11:33] PNA-Federal   Bölgesi (FKB) Yönetimi Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Irak Bakanalar Kurulu’nun güvenlik anlaşmasını kabul etmesini olumlu olarak karşıladıklarını söyledi.

Mustafa, Pazar günü Irak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan güvenlik anlaşmasını olumlu olarak karşıladıklarını belirtti.

Felah Mustaf konuyla ilgili El-Şark el-Ewsat gazetesine yaptığı açıklamada, anlaşmanın Irak’ın çıkarına olduğunu ve bundan şüphe duyulmadığını belirtti.

FKB Yönetimi Dışilişkiler Sorumlusu Mustafa, anlaşmanın sadece güvenlik alanında değil, aynı zamanda Irak ile Amerika arasında ticaret, ekonomi, sosyal gibi alanlarında da Irak’ın çıkarına olduğunu söyledi.

Anlaşmanın Bölgesi’nin çıkarlarına zarar vereceğine inanmadıklarını belirten Mustafa, Irak parlamentosunun da sözkonusu anlaşmayı onaylamasını umut ettiklerini kaydetti.

0 Yorum: