Friday, November 7, 2008

Kürtçe ifade talebine ret

kkz_logo Adana Karataş Kadın Cezaevi'nde 6 tutuklu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulamaları protesto ettikleri gerekçesiyle hakların açılan soruşturma çerçevesinde Kürtçe ifade vermek istedi, ancak savcı talebi kabul etmeyince 6 tutuklunun ifadesi alınmadan cezaevine götürüldü.


Adana Karataş Kadın Cezaevi'nde PKK davasından 6 tutuklu, İmralı Tek Kişilik Kapalı Cezaevi'nde Öcalan'a yönelik uygulamaları protesto etmek amacıyla saçlarını kazıtmıştı. Karataş cezaevinde bulunan Hatice Arat, Ayfer Ayçiçek, Hürriyet Doğan, Şükran Aydın, Hanım Aydın ve Sima Dorak adlı kadın tutuklular bu eylemlerinde sonra 'Öcalan'a 'Sayın' demek suçsa bende bu suçu işliyorum kampanyası' çerçevesinde savcılığa dilekçe gönderince savcılık soruşturma başlattı. Açılan soruşturma sonrası Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade vermek için getirilen tutuklular, ifadelerini Kürtçe vermek istedi.
Kürtçe ifade için tercüman talebine de ret
Cezaevinde Hatice Arat ve Şükran Aydın ile görüşen Fehime Tekme, kadın tutuklulara açılan soruşturma sonrası ifadelerinin alınması için savcılığa getirildiğini belirtti. Tekme, kadın tutukluların savcılığa getirilen altı tutuklunun ifadelerini Kürtçe vermek istediklerini dile getirerek, 'Kadın tutuklular Kürtçe ifade vermek isteyince savcı sinirlenerek, 'Kürtçe denen bir şey yoktur. İfadenizi o şekilde alamam' demiş. Bunun üzerine kadın tutuklular tercüman talep etmiş. Tercüman talebi de savcılık tarafından ret edince tutuklular ifade vermeyi ret etmiş. Savcı ifade almak için 6 kişiyi 17 Aralık tekrar çağıracak' diye konuştu.
ADANA (DİHA)