Wednesday, November 5, 2008

İlk siyahi ABD Başkanı Obama'dan zafer konuşması

Demokrat senatör Barack Obama, 47 yaşında Beyaz Saray'ı kazanan ilk siyahi kişi oldu. John McCain yenilgisini kabul etti ve rakibini kutladı. Obama, onbinlerce kişinin toplandığı Chicago'da 'Amerika'ya değişim geldi' dedi.barakobamaabd
Amerikan başkanlık seçimlerinde tarihi bir gün yaşandı. Demokratların adayı Barack Obama, ülkenin ilk siyahi başkanı oldu. Obama, Avrupa saatiyle 5.05'te galibiyeti ilan edildikten bir saat kadar sonra Chicago'da Büyük Park alanında sahneye çıktı.
Henüz tamamlanmamış sonuçlara göre Obama 349 seçici üye elde ederken, McCain 147'de kaldı. Şu ana kadar toplam 114 milyon 316 bin oy sayıldı. Obama bu oyların 59 milyon 410 bini 808'ini, McCain ise 53 milyon 471 bin 628'ini aldı.
Barack Obama zaferini, 'Amerika'ya değişim geldi' sözleri ile özetledi. Obama, 'Uzun zaman gerekti. Ama bu akşam, bugün ve bu seçim boyunca tamamladıklarımız sayesinde, bu tarihi anda değişim Amerika'ya geldi' dedi.
Bu sizin zaferiniz
'Eğer halen birisi Amerika'da her şeyin mümkün olduğundan şüphe ediyorsa, kendisine kurucu babalarımızın rüyasının halen canlı olup olmadığını soruyorsa, bizim demokrasi gücümüzden halen şüphe duyuyorsa, cevap bu akşam verildi' şeklinde konuştu.obamasecmenleri
Obama, yeni First Lady Michelle Obama, gelecek ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve aileleri sahneye çıkmadan önce 'Bu sizin zaferinizdir' diye ekledi. Obama'nın konuştuğu alanda 65 bin kişi toplandı.
72 yaşındaki McCain ise sonuçların belirlenmesinden hemen sonra yenilgisini kabul etti ve Obama'yı kutladı. McCain, 'Bu başarısızlık sizin değil, benimdir. Sonuçların farklı olmasını dilerdim' şeklinde konuştu.
Rekor katılım
Mevcut Başkan George W. Bush'un 20 Ocak'ta yerini Obama'ya bırakması gerekiyor. Bush yaptığı açıklamada, bu geçişin çok yumuşak geçeceği sözünü verdi.
Amerikan başkanlık seçimine katılım oranının yüzde 66 civarında olduğu bildirildi. 'RealClearPolitics' adlı bağımsız kuruluşuna göre rekor seviyedeki katılım sonucu Demokrat Barack Obama oyların yüzde 52'sini, Cumhuriyetçi rakibi John McCaine ise yüzde 47'sini aldı. 1960 yılında John F. Kennedy'nin kazandığı seçime yüzde 63,1 oranında katılım sağlanırken, 2004'te George Bush'un kazandığı seçime katılım oranı ise yüzde 55,3'tü.ANF

0 Yorum: