Tuesday, November 11, 2008

Güney Kürdistan'da sansür Türkiye'yi aratmıyor

ozgurgundemorg_0204 Türkiye'de internet sitelerine getirilen tüm yasaklar Güney 'da hükümetin onayıyla kurulan Aria Fon şirketi tarafından da olduğu gibi uygulanıyor. Sitemiz Gündem Online ve ANF sitesi Aria Fon engeline takılıyor.
Güney Kürdistan'da yasaklar en çok Behdinan bölgesini etkiliyor. Hiçbir muhalif yayına izin verilmeyen Behdinan bölgesinde, bir çok internet sitesine de erişim sağlanamıyor.
Resmi yasak yok ama herşey yasak
Kürt hükümetinin onayı ile kurulan Aria Fon şirketi evlere internet hattı ulaştırıyor. Ancak ilginç bir şekilde Türkiye ile Kürt  yetkililer arasında görüşme trafiğinin başlamasından sonra internete yasaklar geldi. Kürt  hükümetinin resmi olarak aldığı bir yasak yok.
Ancak Güneyli şirket Aria Fon, Türkiye'deki yasakları olduğu gibi kopyalıyor. İnternet kullanıcıları bu yasakların önceden olmadığına dikkat çekiyor. Gazetemiz Gündem'in sitesi olan www.gundemonline.com  ve ANF'nin www.firatnews.com  adresinin de aralarında bulunduğu çok sayıda internet sitesine Aria Fon internet ağı üzerinden ulaşılamıyor. Türkiye'nin mahkeme kararıyla erişim yasağı getirdiği siteler, Kürt bölgesinde de Türkiye bahane edilerek yasaklanmak isteniyor.
Muhalif kitap ve dergiler yasak
Yerel kaynaklara göre Kürt  muhalefeti Güney Kürdistan'da da Türk eliyle susturulmaya çalışılıyor. Bu da Kürt  kamuoyunun sadece yanlı bilgilerle yönlendirmenin önünü açacak. İnternet kullanıcıları, yasaklara tepki göstererek, muhalif görüşlerin engellenerek, resmi görüşlerin empoze edilmeye çalışıldığına dikkat çekiyorlar.
Behdinan bölgesinde sadece internet değil, bir çok muhalif gazete ve kitaba da yasak konuluyor. Bu engellemeler resmi bir yasakla yapılmıyor. Örneğin   Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK)'nin yanları ve Süleymaniye'de yayınlanan bir çok derginin burada dağıtımına izin verilmiyor.
Behdinan'daki Agiri dergisi de bunlardan biri. Hükümeti ve bölge partilerini eleştiren hiçbir kitap da Behdinan bölgesinde basılamıyor. Yayınlar ya yasaklanıyor ya da yazarları tehdit ediliyor.ANF

0 Yorum: