Friday, November 7, 2008

Bir haftada 125 DTP'li tutuklandı

fasistpolisgozalti Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulamaları protesto etmek için yapılan gösterilerin faturası DTP'lilere çıkarıldı. Son bir haftada yapılan gösterilere katıldıkları veya 'Örgüt üyesi olmak' iddiasıyla düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve DTP PM Üyeleri, İl Başkanlarının aralarında bulunduğu 125 DTP'li tutuklandı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulamaları protesto etmek amacıyla başta bölge olmak üzere birçok yerde basın açıklamaları ve kitlesel gösteriler düzenlendi. Yapılan açıklama ve kitlesel etkinliklerde çıkan olaylarda ise çok sayıda DTP'li, polisin müdahalesi sonrası gözaltına alındı. Ayrıca DTP Genel Merkez yöneticileri, il ve ilçe başkanları ile onlarca partili olmak üzere 125 kişi, çeşitli gerekçelerle tutuklandı. Son bir haftada DTP'ye dönük gözaltı ve tutuklama furyasının bilançosu ise şöyle:
31 Ekim
Bingöl'de 20 Ekim'de düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 22 kişiden DTP PM Üyesi Hasan Özgüneş ve İl Başkanı Yavuz Kıtay'ın da aralarında bulunduğu 21 kişi, tutuklandı.
1 Kasım
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde düzenlenen protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.
2 Kasım
Muş ve Varto'da yapılan ev baskınları sırasında gözaltına alınan DTP Genel Merkez çalışanı Aslan İşçioğlu ile birlikte gözaltına alınan 5 kişi, çıkarıldıkları mahkemece 'Yasadışı örgüt üyesi olmak' ve 'Yasadışı örgüte yardım yataklık yapmak' iddiasıyla tutuklandı.
3 Kasım
Van'ın Erciş İlçesi'nde 2, Mersin'de 17, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 9'u çocuk 11 kişi olmak üzere toplam 30 kişi tutuklandı.
Yine Taksim Meydanı'nda Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle 2 Kasım'da oturma eylemi yapmak isterken gözaltına alınan DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy ile Fatih İlçe Başkanı Mehdi Tanrıkulu da 'Yasadışı örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı.
4 Kasım
Hakkari'de 4, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde 15, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 10 ve Van'da 7 olmak üzere aralarında DTP'li ilçe başkanlarının da bulunduğu 36 kişi tutuklanarak çeşitli cezaevlerine gönderildi.
5 Kasım
Siirt'te gözaltına alınan DTP Merkez İlçe Yöneticisi Mehmet Sıddık Cengiz'in de aralarında bulunduğu 4 kişi, tutuklanarak, Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
DTP Doğubayazıt İlçe Yöneticileri Nurullah Sekizer, İsmail Karaduman, Zeki Çamlıbel, Mehmet Salman, BDP İlçe Yöneticisi İbrahim Öztürk, TUHAY-DER Yöneticisi Halit Oral ile DTP Iğdır İl Örgütü Üyesi Nadir Öztürk, 'Yasadışı örgüt propagandası yapmak' gerekçeyle tutuklandı.
DTP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Erhan Özel, İlçe Saymanı Barış Karahan ve Mehmet Emin Sumeli ile yaşları 18'den küçük olan F.Ü ve İ.Ü hakkında tutuklanma kararı verilerek, Metris Cezaevi'ne gönderildi.
6 Kasım
Van'ın Erciş İlçesi'nde 20 Ekim'de yapılan 'Ne AKP ne Ergenekon çözüm Demokratik Cumhuriyet' mitingine katıldıkları ve yasadışı slogan attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 2 kişi, tutuklanarak, Erciş Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
Şanlıurfa'da 2'si çocuk 9 kişi tutuklanarak, cezaevine gönderildi.
DTP Şehitkamil İlçe Başkanı Mustafa Tunç ile Denge Welat Gazetesi çalışanı Mevlüde Geçger 'Yasadışı gösteri yapmak' suçlamasıyla tutuklandı.DİHA


Polis sorguyu eve taşıdı
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde düzenlenen 'Ne Ergenekon ne AKP çözüm Demokratik Cumhuriyet' mitingine ve mitingin ardından çıkan olaylara katıldıkları gerekçesiyle evlerine polis tarafından baskın yapıldığını belirten vatandaşlar, polislerin kendilerini evde sorguladığını öne sürdü.
Nusaybin İlçesi'nde 26 Ekim'de 'Ne Ergenekon ne AKP çözüm Demokratik Cumhuriyet' mitingi düzenlenmiş, mitingin ardından yapılan gösterilere polislerin müdahale etmesi üzerine olaylar çıkmıştı. Olaylar ardından başlatılan ev baskını operasyonu ise sürüyor. Dün ve önceki gün polisler tarafından Abdulkadir Paşa Mahallesi'nde yapılan ev baskınlarında polislerin ellerinde bulunan fotoğraflarla evde bulunanları karşılaştırdığı belirtildi. Ayrıca, polislerin baskın sırasında mitinge katılanların yeşil kartlarının iptal edileceği yönünde evde bulunanları tehdit ettiği öne sürüldü. Abdulkadir Mahallesi'nde evine baskın yapılanlardan Çekdar Akçin, mitinge katıldığını ve daha sonra sivil giyimli polislerin evine geldiğini söyledi. Akçin, şunları kaydetti: 'Polislerin ellerinde fotoğraflar vardı. Bana 'fotoğraftaki sana benziyor' dediler. Ben de mitinge katıldığımı söyledim. Polisler beni 'Bir daha mitinge gidersen seni tutuklarız' diyerek tehdit etti. Fotoğrafta biri panzere taş atıyordu. Ancak fotoğraftaki kişinin ben olmadığımı söyledim. Bunun üzerine polisler, 'Sensin lan, yoksa seni burada döveriz' dediler.'
Sorguya evde başlandı
Aynı mahallenin Koçerler Sokağı'nda oturan Heybet Erçik de, evine gelen polislerin kendisini evde sorguladığını öne sürerek, 'Polisler ellerindeki fotoğrafı göstererek, 'Lan niye mitinge gidiyorsun? Panzere taş atıyorsun?' dediler. Ben de taş atmadığımı sadece mitinge katıldığımı söyledim. 'Neden katıldın' sorusunu sordular. Ben de mitinge başkanımı görmeye gittiğimi söyledim. Polisler bana 'Sana başkanını gösteririz' dediler' şeklinde konuştu. Polisin her dönem farklı bir yöntemle kendilerine baskı yaptığını anlatan Şahbettin İnci ise, polislerin sürekli mahallede olduğunu ve bu nedenle evlerinden çıkarken tedirgin olduklarını söyledi. İnci, 'Polisler evlere gelerek tehditlerde bulunuyorlar. Yeşilkartımızın iptal edilmesi ile bizi tehdit ediyorlar. Bu baskılara bir son versinler' dedi.
MEHMET ALİ ÇELİK / MARDİN (DİHA)

0 Yorum: