Thursday, November 6, 2008

Beyazlardan 50 milyon oy

president obama Demokrat aday Obama, Cumhuriyetçi rakibi McCain’e ezici üstünlük sağlayarak ülkenin ilk siyahi başkanı oldu. 48 yıl önce siyahilerin ikinci sınıf vatandaş olduğu ABD’de Obama 50 milyon beyazın oyunu aldı

Obama’nIn bu tarihi zaferini siyahiler ve beyazlar coşkuyla kutladı. Chicago’da 250 bin kişiye yaptığı zafer konuşmasında, ünlü siyahi hakları savuncusu Martin Luther King’in efsanevi “Bir rüyam var” konuşmasına atıf yaparak “Amerika’ya değişim geldi. Rüya gerçek oldu” dedi

ABD’nin dört bir yanından gelen seçim sonuçlarından sonra önceki gün sabaha karşı zaferi kesinleşen Demokrat Parti adayı Barack Obama, tüm ön yargılara ve ırk engeline rağmen, ABD’nin ilk siyahi başkanı oldu. 47 yaşındaki Obama’nın zaferi, ABD’nin hemen hemen tüm kentlerinde coşkuyla kutlandı.

Başkent Washington’da insanlar ABD bayrakları ve Obama afişleriyle tura çıktı. New York’un ünlü Times Meydanı, sevinç gösterilerine sahne oldu. Yeni başkan ise zaferi senatörü olduğu Illinois eyaletinin başkenti Chicago’da muhteşem bir geceyle kutladı.

Grant Park’ta toplanan 250 bin kişi, ABD’nin yeni dönemini siyahi-beyaz el ele karşıladı. Sonuçlar kesinleştikten sonra aralarında başörtülü Müslümanların, Latin kökenlilerin de bulunduğu kalabalık önce Cumhuriyetçi aday McCain’in yeni başkanı tebrik konuşmasını dinledi. Daha sonra yerel saatle 23:00’te (TSİ 04:00) Obama, eşi Michele, kızları Malia ve Natasha’yla birlikte kendisi için hazırlanan dev sahneye çıktı.

Güvenlik nedeniyle sağını ve solunu çevreleyen kurşun geçirmez camın içinde konuşan Obama’nın ilk sözleri “Amerika’nın hâlâ her şeyin mümkün olduğu bir ülke olduğundan, kurucularımızın rüyasının günümüzde hâlâ canlı olduğundan hâlâ şüphesi olan, demokrasinin gücünü hâlâ sorgulayan birileri varsa, bu gece size cevaptır” oldu. Bu sırada ataları köle olan siyahiler göz yaşlarını tutamadı. Kalabalık arasında ünlü siyahiler de dikkat çekti.

ABD basını tarafından bir rock konseri ile dev bir aile toplantısının karışımı olarak gösterilen kutlamalarda, siyahilerin ırkçı ayrıma uğradığı günler de hatırlandı. AP ajansına konuşan 32 yaşındaki Sheneka Mayes, “Dedem bir köle olarak doğdu. Keşke bugünleri görseydi” dedi. 1965’te Alabama’da siyahilere oy hakkı için katıldığı gösterilen polisten dayak yiyen Georgia Milletvekili John Lewis, “Bu inanılmaz bir gece. Martin Luther King, bize yukarıdan bakıyor ve ’Şükürler olsun’ diyordur” diye konuştu.

Obama’ya konuşması sırasında “Evet yapabiliriz-Yes We Can” sloganıyla da eşlik eden kalabalık, kentin merkezinde kutlamalara katılmak üzere olaysız bir şekilde Grant Park’tan ayrıldı. Seçim sistemi nedeniyle, başkanlık için asıl seçim 15 Aralık’ta yapılacak. Önceki günkü seçimle belirlenen delegeler, bu tarihte kendi eyaletlerinde toplanıp başkan ve başkan yardımcısı için oy verecek. Kongrenin oy sayımından sonra yeni başkan 20 Ocak’ta yemin ederek resmen görevine başlayacak.

Kenya “evladının” başarısını kutluyor

First Babaanne Onyango’yu tebrik izdihamından polis kurtardı
Kenya’nın başkenti Nairobi’nin yakınlarındaki Kogelo köyünde yaşayan Obama’nın babaannesi Sarah Onyango, iki haftadır yabancı basının ablukasında yaşıyordu. Babaannenin evi seçim sonuçları kesinleşince gazeteci ve köylülerin akınına uğradı. 86 yaşındaki kadını izdihamdan polis kurtardı. Barack Obama’nın ABD Başkanı seçilmesi babasının ülkesi Kenya’da büyük sevinç yarattı. Başkent Nairobi’de yüzlerce kişi seçimi meydanlara kurulan dev ekranlardan izlerken, Obama’nın Kenya’daki tüm akrabaları siyahi adayın babasının dünyaya geldiği Kogelo köyünde toplandı. Sonuçların açıklanmasıyla tüm ülkeden sevinç çığlıkları yükseldi. Sokaklara dökülen yüzlerce kişi “hemşehrilerinin” Beyaz Saray’a gidişini danslarla kutladı. Obama’nın 86 yaşındaki babaannesi Sarah Onyango, yaptığı açıklamada “Bu tüm hayatları değiştirecek, sadece burada değil, tüm dünyada...” dedi. Onyango, “Amerika’ya gidersem büyük ihtimalle mutluluktan ölürüm” dedi. Hawaili anneannesinin ölümü nedeniyle   Obama’ya başsağlığı dileyen yaşlı kadın, torununun 20 Ocak’taki başkanlık devir teslim töreni için Washington’a gideceğini söyledi. Dün gece de “Obama” yazılı tişörtler giyen yüzlerce kişi Nairobi’de kutlamalara devam etti. Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki de, siyahi siyasetçiyi kutladığı mesajında Obama’nın köklerinin Kenya’dan gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Kibaki, “Zaferiniz, dünya genelindeki milyonlarca insana ilham kaynağı olmanın yanı sıra burada, Kenya’da özel bir alaka yaratmıştır” diye konuştu.

vatan

Etiketler: Kurdistan (100) Yorum (69) İşkence (66) Kürtçe (53) Asker (35) Medya (35) Dtp (34) Kerkük (34) Politika (33) Türkiye (29) Tarih (27) Gerilla (25) Linç (25) Polis (16) Röportaj (16) İran (16) Alevi (13) Dünya (9) Hayat (9) Kadın (9) Sanat (9) Tbmm (8) Cemaat (6) Spor (6)

0 Yorum: