Wednesday, November 5, 2008

Başbakan'ın sözlerinin yankısı: Kürtçe konuşan yurttaş dövüldü

mehmetzekibucaga Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hakkari'de yaptığı konuşmada 'Ya sev ya terk et' demesi, daha sonra pompalı tüfekle göstericilere saldıranlar için 'böyle imkanları, tedbirleri varsa yapabilirler' şeklinde açıklamaları ırkçı saldırıları körüklüyor.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde telefonda annesiyle Kürtçe konuştuğu için Mehmet Zeki Bucağa (28) adlı yurttaş darp edildi. Kolu kırılan Bucağa, Gazi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Gölbaşı'nda telefonda annesiyle Kürtçe konuşan Mehmet Zeki Bucağa, iki kişinin saldırısına uğradı. Kolu kırılan Bucağa, Gazi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Konu hakkında bilgi veren Bucağa, Van'dan dört ay önce Ankara'ya inşaat işlerinde çalışmak için geldiğini belirterek, şunları söyledi: 'Doğru dürüst iş bulamadığım için memlekete geri dönecektim. Gölbaşı'nda alacak param vardı. Onu almaya gitmiştim. Paramı aldıktan sonra daha önce tanıştığım bir galeriye girdim oturdum. O esnada telefonum çaldı. Arayan annemdi. Bende telefonu açıp Kürtçe konuşmaya başladım. O esnada galerinin içinde iki kişi daha oturuyordu. Birisi kalktı 'Sen Kürtçe konuşamazsın yasaktır' dedi. Ben de senin diline ben nasıl saygı duyuyorsam senin de benim dilime saygı göstermen gerekir dedim.'
2 kişi gözaltına alınıp serbest bırakıldı
Böyle söyledikten sonra o kişinin üzerine yürüdüğünü öne süren Bucağa, 'Bana bir yumruk vurdu. Daha sonra orada bulunan ağabeyi de yardım etti ve benim kollarımdan tutup dışarı çıkardılar. Orada da dövmeye başladılar' dedi. Kendisini korumak için yanında bulunan çakıyı çıkardığını ifade eden Bucağa, her iki kişinin kolunu arkadan büktüğünü ve bu şekilde kırdığını söyledi. Bucağa iki şahsın kaçmaya çalışırken, polis tarafından yakalandığını ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını ileri sürdü.
'İHD'ye başvuracağız'
Bucağa'nın amcası Cemal Bucağa'da olay gerçekleştikten sonra polisin kendisini aradığını ve ambulansla yeğenini Gazi Hastanesi'ne götürdüklerini söylediğini belirtti. Kendisinin de Gölbaşı'nda inşaatlarda çalıştığını ifade eden Cemal Bucağa, 'Hemen hastaneye geldim. Geldiğimde yeğenim kanlar içindeydi. Yeğenim annesiyle Kürtçe konuştuğu için dövülmüş. Polis bize mahkemeyle uğraşmayın, davacı olmayın dedi. Biz de kabul ettik ama yeğenimin kolunu kıranlar davacı olacaklarını söylemişler' diye konuştu. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını söyleyen amca Bucağa, İHD'ye başvuracaklarını söyledi.
ABDURRAHMAN GÖK - ANKARA (DİHA)