Sunday, November 2, 2008

AVRUPA KOMİSYONU RAPORU: ‘’TÜRKİYE’DE KÜRTÇE ÖĞRENMEYE FIRSAT VERİLMİYOR’’

kurtce avrupa turkiye PNA-Avrupa Komisyonunca gelecek hafta Türkiye’ye ilişkin olarak yayınlanacak İlerleme Raporu taslağında "Kürtçe öğrenme fırsatı verilmiyor" ifadesine yer verildiği bildirildi.

ABhaberin yayımladığı ilgili haberde İlerleme Raporu’nun "azınlık hakları"na ilişkin bölümünde "Türkiye’nin azınlık haklarına yaklaşımı değişmedi" ifadesini kullanıyor ve bu konuda Türkiye’nin imzalamadığı, "Ulusal Azınlıkları’nın Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi" nde yer verilen ilkeler uyarınca ve AB devletlerindeki en iyi uygulamalarının doğrultusunda henüz "tam saygı" sağlanmadığı ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonunca gelecek hafta Türkiye’ye ilişkin olarak yayınlanacak İlerleme Raporu taslağında  "Kürtçe öğrenme fırsatı verilmiyor" ifadesine yer verildiği bildirildi.

Raporda Kürtçe yayınına izin verildiği ancak bu konuda sınırlamaların bulunduğu kaydediliyor. Öte yandan, Türkiye’de 2003 yılında açılan Kürtçe kurslarının kapatıldığı da belirtilerek "Sonuç olarak da ne kamu ne de özel öğrenim sisteminde Kürtçe öğrenme fırsatı yok" deniliyor.