Wednesday, November 12, 2008

Adana'da polisin vurduğu Amed Yıldırım felç oldu

amedyildirim Adana'da polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle sırtına açılan ateş sonucu ağır yaralanan ve tedavi gören 14 yaşındaki Amed Yıldırım felç oldu. Belden aşağısını kullanmayan Yıldırım'ın en az 5 ameliyat daha geçireceği öğrenilirken, İHD konuya ilişkin rapor hazırladı. İHD, sorumlu polislerin 'Bilerek ve isteyerek adam öldürmeye teşebbüsten' yargılanmasını istedi.
Adana'nın Şakirpaşa Oba Mahallesi'nde 9 Kasım'da motosikletli 3 gençle yine motosikletli iki polis arasında kovalamaca yaşanmış, polisin 'Dur' ihtarı üzerine polisin ateş etmesi sonucu Mardin Nusaybin doğumlu 14 yaşındaki Amed Yıldırım'ı sırtından aldığı kurşunla ağır yaralanarak Adana Numune Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavisi devam eden Yıldırım'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Yıldırım'ın vücuduna giren kurşunun iç organlarını ağır tahribata uğrattığı, bağırsakları, böbreği ve omirliğin zedelediği öğrenilirken, baba Nuri Yıldırım çocuğunun sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Baba Yıldırım, şimdiye kadar bir ameliyat geçiren Amed'in iç organlarının tahribat görmesi nedeniyle beş ameliyat daha geçirmesi gerektiğini söyledi.
Amed belden aşağısını kullanamıyor
Amed'in bir böbreğinin zedelendiğini, bağırsaklarının parçalandığını ve kalça kemiğinin kırıldığını belirten baba Yıldırım, hayati tehlikeyi atlattığını ancak çocuğunun belden aşağısının felç kaldığını ifade etti. Oğlunun şuanda fizik tedavi gördüğünü söyleyen baba Yıldırım, 'Doktorların bize söylediğine göre ancak 2-3 ay sonra çocuk cerrahisi iç organlarına müdahale edebilecek. Oğlum hala yoğun bakımda. Biraz kendine geldi ama kimsenin yanına gitmesine izin vermiyorlar. Oğlum felç kaldı' diye konuştu. Baba, Amed'in sağlığına tekrar kavuşmasını ümit ettiklerini kaydetti.
İHD raporunu açıkladı
İHD Adana Şubesi ise Amed Yıldırım'ın polis tarafından vurulmasına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, 9 Kasım 2008 tarihinde saat 14.30 sularında Adana Ova Mahallesi'nde polislerin 14 yaşındaki Amed Yıldırım'ı belinden vurarak ağır yaraladığı hatırlatıldı. Yıldırım, 'Omzuna sıkılan kurşun belinden aşağıya doğru dalağını ve böbreğini parçalayıp omurilik iliğini zedeleyip kalça kemiğinde durmaktadır. Kurşun omzundan aşağıya doğru sıkılmıştır. Amed Yıldırım ölüm tehlikesini atlatmış durumda, ancak ömür boyu felç kalma riski halen devam etmektedir' denildi.
'Sorumlu polisler korunmaktadır'
Raporda, Adana Valisi İlhan Atış'ın olaya ilişkin yaptığı açıklamada polisin 'Dur' ihtarına rağmen motosikletli gençlerin kaçtığını ve polisin motosikleti durdurmak amacıyla lastiğe ateş ettiğinin söylediğini belirtilerek, şunlar ifade edildi: 'Bu açıklamada seken kurşunun çocuğa isabet ettiği iddia edildi. Valilik, 'Olayla ilgili gözaltına alınan iki polis memuru 10 Kasım 2008 tarihinde savcılığa çıkarılmış ve savcılıkta alınan ifadelerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardır. Polisler hakkında adam yaralamaktan dava açılmıştır.' Valiliğin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığının belirtildiği raporda, 'Görgü tanıklarının anlatımlarını değerlendirdiğimizde polislerin bilerek ve isteyerek adam öldürmeye teşebbüs ettiği çok net anlaşılmaktadır. Bilerek ve isteyerek adam öldürmeye teşebbüste etmekten polislerin hakkında dava açılması gerekirken, polisler hakkında adam yaralamaktan dava açılması bir kez daha polislerin korunduğunu görülmektedir' denildi.
Amed suçlu değilmiş
Adana Valiliği'nden yapılan açıklamada, Pazar günü, polisin motosikletini çalarak arkadaşlarıyla birlikte gezdiği ve polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulan 14 yaşındaki Amed'in hırsızlık olayına karışmadığının tespit edildiği belirtilmişti.Açıklamada, A.Y.'nin, sadece motosiklet çalan kişilerle gezmeye çıktığı ve herhangi bir sabıkasının bulunmadığının belirlendiği kaydedilmişti.
SONGÜL ADSIZ / ERSİN ÇELİK - ADANA (DİHA)

0 Yorum: