Saturday, October 25, 2008

Zana, Roma'dan fahri hemşehrilik beratını aldı

leyla_zana5 DEP'in eski Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, 1994 yılında İtalya'nın Roma Belediyesi tarafından kendisine verilen fahri hemşehrilik beratını 14 yıl sonra aldı.
Kürtlerin haklarının verilmesi için yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında 60 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Leyla Zana, geçen hafta İtalya'ya gitti. İtalya'nın başkenti Roma'da Zana'ya Roma Belediyesi tarafından 1994 yılında verilen fahri hemşehrilik beratı sunuldu. Zana'ya beratını Roma'nın eski Belediye Başkanı Francesco Rutelli verdi. Zana'ya bu ödülün insan hakları için verdiği mücadele gerekçesiyle verildiği belirtildi.ANF


Kürt kadınları Mitterand ile görüştü
Fransa'nın başkenti Paris merkezinde Kürt kadınları Öcalan'ın durumuna ilişkin Özgürlükler Vakfı kurucusu Danielle Mitterand ile görüştü. Paris'in Mantes La Jolie banliyösünde ise bir protesto gösteri düzenlendi.
Öcalan'a yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla Avrupa'nın her yanında eylemler devam ediyor. Paris'te Kürt kadınları hazırladıkları dosyaları siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerine sunuyorlar. Kadınlar dosyalarında Öcalan'ı tutukluluk koşullarına dikkat çekerken, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)'nin derhal bir heyet göndermesini istiyor.
Dün Kürt sorununu yakında tanıyan isimlerden olan Fransa Eski Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın eşi ve Özgürlükler Vakfı'nın kurucusu Danielle Mitterand'la görüşen bir kadın heyeti, Öcalan'ın durumu hakkında bilgi verdi. Mitterand, görüşmede Kürt sorununu iyi tanıdığını ve Roma'da Öcalan'ı gördüğünü söyledi.
Mitterand CPT'ye mektup yazacak
Mitterand, Kürtlerin haklarının İran, Türkiye, Irak ve Suriye'de ayaklar altına alındığını, Avrupa'nın da yaklaşımını bu konuda eksik gördüğünü ifade ederek, kendisinin de İmralı'ya bir heyet gönderilmesi için CPT'ye mektup yazacağını söyledi.
Kürt sorununun şiddet değil diyalogla çözüleceğini belirten Mitterand, bunun sağlanması için de elinde geleni yapacağını sözlerine ekledi. Kadınlar Sosyalist Parti'nin insan hakları komisyonu ile de görüşen kadınlar hazırladıkları dosyayı sundular. Parti yetkilileri bu sorunu partilerinde gündeme getireceklerini söylediler.
Kadınlar gelecek hafta iktidar partisi UMP ve kadın örgütü Femme Solidaire ile görüşmelerde bulunacak.
Banliyölerde eylem
Öte yandan Mantes La Jolie banliyösünde dün akşam saatlerinde tren garı önünde toplanan yüzlerce kişi Öcalan'a yönelik saldırıları kınadı. 'Öcalan'a uzanan eller kırılsın', 'Be serok jiyan nabe', 'İmralı cezaevi kapatılsın', 'Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a barış', 'Türk devleti teröristtir' yazılı dövizlerin açıldığı eylem Kürt gençleri tarafından organize edildi.
Üzerinde Öcalan'ın resimlerinin bulunduğu tişörtler giyen eylemciler, PKK bayrakları ve Öcalan flamalarını taşıdılar. Mantes La Jolie Gençlik Hareketi adına yapılan açıklamada Öcalan'a saldırının Kürt halkına yapılmış olduğunu ve bunu asla kabul etmeyecekleri vurgulandı. Eylem banliyönün en işlek yeri olan Dörtyolun 10 dakika trafiğe kapatılması ardından son bulgu. ANF

0 Yorum: