Thursday, October 9, 2008

Tezkere 511 Oyla Kabul Edildi

tezkere1 Tezkere 511 Oyla Kabul Edildi /Bianet

Ordunun Kuzey Irak'a harekat yapmasına izin veren tezkere bugün akşamüstü Meclis'te kabul edildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteklediği tezkere için 511 milletvekili olumlu oy kullandı.

18 milletvekili de tezkereye hayır dedi. 

MHP ve CHP Barzani'yi hedef aldı

Konu üzerine söz alan CHP'li Şükrü Elekdağ, geçen yıl 17 Ekim'de bir yıllığına çıkarılan tezkerenin istenen sonucu vermediğini; "terör saldırılarının" devam ettiğini; hükümetin doğru bir strateji oluşturmadığını söyledi.

Elekdağ, Kuzey Irak yönetimin baskı altına alınması gerektiğini öne sürdü; "Hükümet, Kuzey Irak konusunda caydırıcı bir politika uygulayacaksa, önce PKK’ya yataklık yapan ve destek veren Barzani, Türkiye’nin düşmanıdır diyebilmeli" dedi.

MHP adına konuşan Deniz Bölükbaşı da PKK'yi desteklemekle suçladığı Mesut Barzani yönetimine tepki gösterilmesini, gerekirse askeri müdahale edilmesini, hiçbir şekilde diplomatik ilişki kurulmamasını istedi.

Aktütün saldırısının ardından karakolun güçlendirilmemesini eleştiren Elekdağ, tüm milletvekillerinin bu saldırıyı kınaması gerektiğini belirtti.

DTP'den hayır oyu

Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına söz alan Fatma Kurtulan sorunun askeri yöntemlerle çözülmediğini, tezkereye evet demenin de çözüm getirmeyeceğini belirtti.

DTP'ye yönelik siyasilerden gelen tepkileri eleştiren Kurtulan, Anayasanın değiştirilmesi ve çoğulcu, demokratik bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı. 

"Birlikte mücadele edilerek kazanılan ülkemizde Kürtlerin de var olduğu gerçekliği kabul edilerek, ortak vatanda, ortak bayrak etrafında özgür yurttaşlar olarak Kürtlere yaşam hakkı tanınmalıdır."

Çiçek: Hedef AKP iktidarı

Hükümet adına konuşan Cemil Çiçek de, Aktütün saldırısında ihmalleri olduğu yolundaki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını; ordu ne istiyorsa bunu sağladıklarını belirtti.

"Dünya kamuoyu PKK konusunda ilk kez yanımızda. Hükümet dünyaya PKK ile mücadelede haklılığımızı kanıtladı. Hükümetin geldiği nokta terör örgütünün ezberini bozdu. PKK bizden rahatsız, AKP’den rahatsızdır.

0 Yorum: