Wednesday, October 8, 2008

Tahrik Adana’ya sıçradı

Balıkesir’in Altınova ilçesindeki olayların benzeri görüntüleri yansıtan Adana'da, bir grup, Türk bayrakları sallayıp sloganlarla, bir kişiyi linç etmek istedi, jandarmaya ait aracın camlarını kırdı. Adana’nın Hadırlı Mahallesi’nde, 18 yaşındaki Tekin Erdik’in motosikletini çalmaya çalışan ve Kürt oldukları ileri sürülen 3 kişi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, yeni bir linç girişimine neden oldu.

1759 LINC Evrensel Balıkesir’e bağlı Altınova beldesinde basit bir kavganın etnik çatışma ve linçe dönüştürülmesinin ardından, bu kez de Adana’da yaşanan bir olayda taraflardan birinin Kürt olması, Altınova’daki oyunun sahneye konmasına neden oldu.
Adana’nın Hadırlı Mahallesi’nde, 18 yaşındaki Tekin Erdik’in motosikletini çalmaya çalışan ve Kürt oldukları ileri sürülen 3 kişi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, yeni bir linç girişimine neden oldu. Tarafların birinin Kürt olmasıyla devreye giren ülkücü gruplar, olayı yeniden kışkırtarak ırkçı bir çatışmaya çevirmeye çalıştı. Balıkesir’in Altınova ilçesindeki olayların benzeri görüntüleri yansıtan mahallede, Türk bayrakları sallayıp sloganlarla, bir kişiyi linç etmek istedi, jandarmaya ait aracın camlarını kırdı.
Hırsızlıkla başladı!
İddialara göre olay, önceki akşam saatlerinde 15 bin nüfuslu Hadırlı Mahallesi’nin Atatürk Caddesi’nde meydana geldi. Motosikletiyle ekmek almak için markete giden Tekin Erdik, motosikletinin 3 kişi tarafından çalındığını fark edince peşlerinden koşmaya başladı. Erdik ile peşinden koşarak yakaladığı 3 kişi arasında kavga çıktı.
Alınan bilgilere göre, kavga eden gençlerden biri, elindeki ‘kelebek’ adlı bıçakla Erdik’i kalbinden, kolundan, karnından ve bacağından bıçakladı. Olay yerine çağrılan ambulansla Adana Devlet Hastanesi’ne götürülen Erdik, yapılan müdahaleye karşın kurtarılamadı. Olaya karışan 2 kişi kaçarken, biri çevredekiler tarafından yakalandı.
Linç etmek istediler
Buraya kadar adli vaka olan olay, bıçaklayan kişinin Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğunu öğrenilmesiyle, kışkırtmalar sonucu çığırından çıktı. Tahrik edilen bir gurup, yakaladıkları kişiyi linç etmek istedi. Jandarma, linç edilmek istenen genci güçlükle olay yerinden uzaklaştırıp, karakola götürürken, jandarmaya ait aracın camları kırıldı. Büyüyen olayların ardından Altınova’da yaşanan provokasyonların benzeri sahneye koyuldu. Çok sayıda kişi kışkırtmalar sonucu ellerine Türk bayrağı alıp sokağa çıktı. ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Her Türk asker doğar’ gibi ırkçı sloganlar atan grup, cinayetin işlendiği yerden cenaze evine kadar yürüdü.
Tahrik eden konuşma
Yürüyüş sonunda konuşma yapan İlker Altınbaş adlı bir kişi, cinayeti işleyenlere öfke yağdırdı. Altınbaş, “Biz, bu ülke için feda edecek Mehmetçikler yetiştiriyoruz. Bu artık tüm Arap halkının ve tüm Türk milletinin davası olacaktır” dedi. Gözaltına alınan, linç edilmek istenen gencin sorgusu sürerken kimliği açıklanmadı. Kaçan 2 kişinin yakalanması için çalışma başlatıldı. (Adana/EVRENSEL)


Altınova’da sorular hala cevap bekliyor
Balıkesir Altınova’da yaşanan ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayları incelemek üzere İHD tarafından oluşturulan heyet İHD İstanbul Şubesinde bir basın toplantısı düzenleyerek incelemelerinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin linç girişimlerine yabancı olmadığı ifade edilen açıklamada, tekrar bir linç ortamına hızla gidildiği ifade edildi. Açıklamada, olaylarda mağdur olanların zararlarının bir an önce karşılanması istenirken, şu sorularında sorumluların tarafından yanıtlanması gerektiği kaydedildi:
lJandarmanınneden linç girişimlerine müdahale etmeyip seyretmekle yetinmiştir?
lCenazelerin kaldırılacağı günde neden ciddi önlemler alınmamıştır?
lHükümet yetkilileri neden linç girişimlerine duyarsız kalmıştır?

0 Yorum: