Tuesday, October 28, 2008

Suriye savaş açtı!

suriye Yeni Şafak Amerikan birliklerinin önceki gün, Suriye topraklarındaki sınır kasabası Ebu Kemal'de masum sivillerin yaşadığı bir apartmanı vurarak 9 kişinin ölümüne, 14 kişinin de yaralanmasına yol açması Suriye'yi ayağa kaldırdı. Suriye yönetimi saldırının Irak'taki Amerikan birlikleri tarafından gerçekleştirildiğini söylerken, Irak'taki koalisyon güçleri, 'saldırıyla ilgili hiçbir bilgilerinin' olmadığını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan protesto ve kınama mesajı gelirken, Suriye'nin Londra'daki basın ataşesi Jihad Makdissi ise, “Suriye, en uygun cevabı verecektir” ifadesini kullandı. Eğer saldırı doğrulanırsa bu, Amerika'nın Suriye'ye yönelik ilk saldırısı olacak.

ARABULUCUĞA DARBE

Suriye resmi basını, Amerikan saldırısını “savaş suçu” nitelemesiyle başlığa çıkardı. İktidar partisinin gazetesi El Baas, saldırıyı, “eşi benzeri görülmemiş bir macera” olarak nitelendirirken, El Vatan ise “Amerikan terörü Suriye'yi vurdu” diye yazdı. Saldırının, İsrail'i etkilemeyeceğini söyleyen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Bu, radikal İslami terörizme karşı global mücadelenin parçasıdır” ifadesini kullandı. Türkiye'nin arabulucuğuyla başlatılan ve Suriye-İsrail arasındaki buzların erimesine yönelik görüşmelerin Washington'ı rahatsız etmiş olabileceği belirtiliyor.

Öfke içinde toprağa verildiler

Suriye, Amerikan helikopterlerinin saldırısında ölenleri dün toprağa verdi. Köydeki halk ise, Suriye yönetimi gibi ABD'ye öfke kusuyor. Saldırının düzenlendiği Sukkariye köyünden ölenlerin akrabası Cuma Ahmed El Hamad, saldırı günü 4 helikopter gördüğünü, bunlardan ikisinin de yere indiğini söyledi. Ardından 10 dk içinde ateş edilmeye başlandığını belirten Hamad, helikopterin uzaklaşmasından sonra olay yerinde yakınlarının cesetlerini gördüklerini aktardı.

Amerika uçan denizaltı geliştirecek

Suriye'deki saldırı geniş yankı bulurken, ABD askeri donanımını artırmaya devam ediyor. Amerikan Savunma ve Araştırma Ajansı DARPA, hiç denenmemiş 'radikal' bir proje için kolları sıvadı. Hem uçabilen hem yüzebilen hem de su altında ilerleyebilen askeri araç projesi başlatıldı. Aracın yüzlerce deniz mili uçabilecek kapasiteye ve düşman kıyılarına gizlice çıkarma yapabilme yeteneğine sahip olması planlanıyor.


mahmut%20osman Dr.MAHMUT OSMAN: ‘’IRAK HÜKMETİ ABD OPERASYONU HAKKINA AÇIKLAMA YAPMALI’’

PNA-Kürdistan İttifakı Listesi üyesi Dr.Mahmut Osman, Irak hükümetinin Suriye ile diplomatik kriz yaşanmaması için ABD’nin Suriye topraklarında gerçekleştirdiği operasyon konusunda bir açıklama yapması çağrısında bulundu.
Sawa Radyosuna açıklamada bulunan Osman, Başta Irak hükümetinin resmi sözcüsü Ali Dabbağ başta olmak üzere diğer Irak’lı yerkililerin ABD’nin Suriye topraklarında yaptığı saldırı ile ilgli açıklamalarının Irak’ın operasyondan haberder olduğunu gösterdiğini bundan dolayı Irak hükümetinin Suriye ile diplomatik kriz yaşanmaması operasyon konusunda bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Osman, ABD’nin düzenlediği operasyonun Irak ile ABD arasında imzalanması beklenen stratejik anlaşmanın çıkarına olmadığını söyledi.

0 Yorum: