Sunday, October 26, 2008

Süresiz Oturma Eylemi

emineaynahakkari2610 Ayna: Diyarbakır'da süresiz oturma eylemi başlatacağız
Hakkari'de gerçekleştirilen 'Ne AKP ne Ergenekon çözüm Demokratik Cumhuriyet' mitinginde konuşan
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırıya kınayarak, 'Bu saldırı Kürt halkına karşı yapılmıştır. Bunu Kürt halkı asla kabul etmeyecektir. Bizler başta İmralı Cezaevi olmak üzere Kürt halkının taleplerin çözümü için 1 Kasım'da Diyarbakır Meydanı'nda süresiz oturma eylemi başlatacağız' dedi.
Hakkari Merzan spor sahasında 20 bin kişinin katılımıyla düzenlenen mitingde konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Öcalan'a yönelik fiziki işkenceye dikkat çekerek, Kürt halkın sadece bölgede değil, olduğu her alanda ayakta olduğunu belirtti. Daha önce Hakkari'ye 'Êdî Bes e' mitingi için geldiğini de belirten Ayna, 'Bu gelişte burada çok şeyin geliştiğini gördüm. Hakkari'de operasyonlar hızlanmış, bölge asker ve polislerle dolmuştur. Bunla birlikte şiddet ve işkence artmıştır. Biz bugün bu mitingde ne AKP ne Ergenekon diyecektik. Ancak çok geç kaldık. Çünkü AKP kendi Ergenekon'u kurdu ve ilk eylemini de Sayın Öcalan'a karşı yaptı' dedi. Öcalan'a yönelik daha önce açıklanan zehirlenme olayını da değerlendiren Ayna, şunlar ifade etti: 'Buna ilişkin de çağrılarımız kulak ardı edildi. Sonra geldiler Sayın Öcalan'ın iradesi dışında saçlarını kestiler. Biz gene yapmayın dedik. Bu sefer Öcalan'a yönelik fiziki işkence ve ölüm tehdidi yapıldı. Ben bunu iki mesaj şeklinde algılıyorum. Son olayda Öcalan hücresinde aranması için Öcalan avukat görüş yerine götürülüyor orada kamera olmadığı için tespit edilmeyen yerde Sayın Öcalan karşı çıktığı zaman 'Sen konuşamazsın' diyorlar. Bunun anlama şudur bu halkın önderi şahsında bu halka siz konuşamazsınız diyorlar. Bunla birlikte yapılan fiziki işkence sırasında Sayın Öcalan 'Bunu yapacağınıza öldürün' diyor onlarda 'Ona da sıra gelecek' diyorlar. Bu mesajla da Kürt halkına senin hakların tanımayacağız, operasyon ve savaşla seni yok edeceğiz. Biz sizi öldüreceğiz' demektedirler.'hakkariiskenceinsanliksucu
'Öcalan'a saldırı Kürt halkına saldırıdır'
Öcalan'a yönelik saldırının Kürt halkına karşı yapılan bir saldırı olduğunu da belirten Ayna, 'DTP olayları provake ediyor' diyorlar. Biz kimseyi provoke etmiyoruz. Biz sadece mazlumun yanında yer alıyoruz. Bunun en net cevabı da bugün bu alanda görülmektedir. Ben DTP Eşbaşkanıyım gene burada iki tane milletvekilimiz var. Ancak kimse bizim posterimizi kaldırmıyor. Kimse bizim lehimize slogan atmıyor. Halk sayın Öcalan'ın posterlerini kaldırıyor. Sayın Öcalan lehine pankartlar açarak sloganlar atıyor. Kimse DTP kapatılmasın demiyor. Herkes 'İmralı kapatılsın' diyor. O zaman sizler bu gerçekliği kabul etmek sorundasınız. Buna karşı gelecek oyun tehlikeli bir oyun olur' diye konuştu.
'Basınımıza sahip çıkalım'
1 Kasım'da Diyarbakır'da yapılacak olan süresiz oturma eylemine de dikkat çeken Ayna, şunları söyledi: 'Bizler barış dedikçe halkımıza kurumlarımıza Kürt basınına karşı saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar tamamen bir faşizimdir. Kürt basını üzerinde tarihin en büyük baskılar yaşanmaktadır. Bu baskılara rağmen kendisini ayakta tutuyor. Artık basınımıza sahip çıkmak için bir seferberlik başlatmamız gerekiyor. Her şeye rağmen basınımızı yaşatmak zorundayız. Bizler DTP Milletvekilleri Belediye Başkanları ve Merkez yöneticiler olarak halkımızla birlikte başta İmralı Cezaevi'nde yaşananlar ve halkımıza dönük uygulamalar karşısında 1 Kasım'da Diyarbakır Meydanı'nda süresiz oturma eylemi başlatacağız. Halkımızı da başlatacağımız oturma eylemine bize destek vermeye davet ediyoruz.' Mitingde Gever gençliği adına 'Bu ateşe siz yaktınız. Yalnız bu ateş sizi yakacak' yazılı pankartı açıldı.
Buldan: Akan kanın durması için Sayın Öcalan serbest bırakılmalıdırhakkaripkkbayrakhalk
Konuşmasında Ergenekon ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırıyı dikkat çekerek başlayan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Ergenekon'un Türkiye'de bir gelenek haline geldiğini belirtti. Ergenekon'un daha önce Şemdinli'de, Vedat Aydın, Savaş Buldan, Uğur Kaymazların ölümünde, Tansu Çiller'in ölüm listelerinde ortaya çıktığını kaydetti. Mehmet Ağar ve Tansu Çiller yargılanmadığı sürece Ergenekon'un çözülmeyeceğini belirten Buldan, devam eden mahkemenin göstermelik olduğunu kaydetti. Öcalan'a yönelik fiziki saldırıya da dikkat çeken Buldan, şunları ifade etti: 'AKP ve ordunun yanlış politikalardan dolayı bu coğrafya cayır cayır yanmaktadır. Ancak yetkililer yanlışın karşısında üç maymunu oynamaktadır. Bu halkın talepleri nedir sorulmuyor. Bunun karşısında bu iyi bilinmelidir bu halk ateş olup sizi yakacaktır. Bu ülkede önce bu halkın önder olarak kabul ettiği Sayın Öcalan'ı zehirlemeye çalıştılar, sonra iradesi dışında saçlarını kestirdiler. Şimdi ise fiziki işkence ölümle tehdit ediliyor. Ama bu halk buna izin vermeyecektir. Sayın Öcalan bu ülkede sahipsiz değildir. Arkasında Kürt halkı vardır. Bu insana dokunmak yürek ve cesaret ister. Bir haftadır bölgede devam eden olayları hükümet yerel seçimlere bağlıyor. Biz buradan diyor bizim seçim propagandasına ihtiyacımız yok bu tamamen Öcalan'a yönelik politikaların sonucudur.'
'Sorunun çözümü için Öcalan serbest bırakılmalı'
Sorunun çözümü için Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğine de belirten Buldan, 'Bu ülkede yıllardır kan akıyor. Akan kanın durması ve Kürt sorunun tek çözümü Sayın Öcalan'dır. Eğer bu sorun çözülmek isteniyorsan Sayın Öcalan serbest bırakılmalıdır. Ve sorunun çözümü için diyalog geliştirmelidir' dedi. Başbakan Erdoğan'ın Hakkari'ye yapacağı ziyarete de dikkat çeken Buldan, Uğur Kaymaz'ın hesabını sormayan başbakanın Hakkari'ye niye geleceğine anlam veremediğin kaydetti. Buldan, 'Başbakanı size teslim ediyorum. Siz onu nasıl karşılayacağınızı çok iyi biliyorsunuz' dedi.
Geylani: Sayın Öcalan muhatap alınsın
DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise Türkiye'nin son zamanlarda Federal Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaret ve açılımlara dikkat çekerek, 'Kürt halkı günlerdir bu alanlarda tavrını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Taleplerini ve iradesini güçlü bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak bunu görmezden gelenler Avrupa ve Federal Kürdistan Bölgesi'nden sorunun çözümünü medet bulmaktadırlar. Ancak bunlar çözüm değildir. Artık Sayın Talabani ve Sayın Barzani'de kardeş kanından yana olmayacaklar. Bunun için başka yerlerden çözüm aramak yerine Sayın Öcalan'ı muhatap alan ve sorunu sınırlarımız içinde çözelim. Bu ülkede akan kanı durduracak ve Kürt sorunu çözecek tek güç Sayın Öcalan'dır bunun içinde güç ve muhatap yoktur. Bunu herkes iyi bilmelidir' diye konuştu. Konuşmalardan sonra miting Koma Gulen Xerzan'ın müzik dinletisiyle sürüyor. HAKKARİ / DİHAahmetturknusaybin2610

 

Türk: Halk onuruyla oynayanlara cevap verecektir
Mardin'in Nusaybin ilçesinde 'Ne AKP ne Ergenekon çözüm Demokratik Cumhuriyet' mitinginde konuşan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, '12 Eylül 1982 darbesi Türkiye'nin bütün halklarını soykırımdan geçirdi ve halen kendini yaşatıyor. Bu günlerde halkın onuruyla oynuyorlar, halk buna cevap verecektir' dedi.
Nusaybin'de düzenlenen 'Ne AKP ne Ergenekon çözüm Demokratik Cumhuriyet' mitingine binlerce kişi katılırken, DTP Mardin İl Başkanı Hilmi Öncü, Öcalan'ın Kürt halkının hassasiyeti olduğunu belirtti. AKP'nin savaş politikası dayattığına dikkat çeken Öncü, son bir haftada yaşanan olayların üzücü sonuçlar verdiğini ifade etti.
'Öcalan'a yapılan saldırıyla Kürtler bitirilmek isteniyor'nusaybin261020085
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk ise, halkın verdiği mücadeleyle ayakta durduklarını ifade ederek, Kürt halkının her şeye rağmen ayakta olduğunu söyledi. Bir taraftan Ergenokon, bir taraftan şiddet uygulamalarıyla Kürtlerin bitirilmek istendiğine dikkat çeken Türk, Öcalan'a yapılan saldırıyla Kürtlerin tamamen bitirilmek istendiğine vurgu yaptı. Türkiye'de yaşayan bütün halkların acı çektiğini söyleyen Türk, 'Bugün biz kimsenin acı çekmesini istemiyoruz. Devlet çözüme kucağını açarsa bu sorun hemen çözülür' diye konuştu. Meclise gittikten bu yana barış dediklerini hatırlatan Türk, barış söylemlerinin sürekli engellendiğinin altını çizdi. Devletin çözümsüzlüğü dayattığını söyleyen Türk, Ergenekon'un ortaya çıkarılmasına rağmen bölgedeki cinayetlerin üzerine gidilmediğini belirtti. Birçok insanın faili meçhul cinayetlere kurban gittiğine vurgu yan Türk, böyle bir anlayışın dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ifade etti. Ergenekon'un bölgede işlenen cinayetlerden sorumlu olduğunu altını çizen Türk, bunun irdelenmesi gerektiğine değindi. 12 Eylül 1982 darbesinin Türkiye'nin bütün halkların soykırımdan geçirdiğini kaydeden Türk, bu anlayışın halen kendisini yaşattığını belirtti. 12 Eylül rejiminin tek tip insan yaratmaya çalıştığına vurgu yapan Türk, insanların zindanlarda işkencelerden geçirildiğini belirtti.
'İmralı'da yaşananlara halk cevap verecektir'
AKP hükümetinin insanları 'Çözüm getireceğim' diye kandırdığını hatırlatan Türk, Başbakan Erdoğan'ın şiddet kullanarak, öldürerek Kürtleri susturmak istediğini ifade etti. Erdoğan'ın Diyarbakır'a gitmesini değerlendiren Türk, yapılan serhildanlarla halkın büyük bir cevap verdiğinin altını çizdi. Halkın İmralı'da yaşananlara ister istemez cevap vereceğine dikkat çeken Türk, 'Birileri halkın hassasiyetiyle oynamak istiyor. Halk bunu karşısında sesiz kalmayacak ve serhildanlarla cevap olacaktır. İnsanların Ergenekon'a müdahil olması engelleniyor. Bu nasıl şeffaflıktır soruyorum. Diyaloğun mutlaka olması gerekir. Kürtler artık demokratik özerkliği yaratıyor. Yeterki savaş siyaseti bitirilsin bütün sorunlar çözülür. Partimizi kapatmak istiyorlar, bizim umurumuzda değil, önemli olan sizinle beraber olmak bu bize yeter. Halk gereken tepkisini verecektir' diye konuştu. Konuşmaların ardından Koma Jinên Koserê sahne aldı.MARDİN (DİHA)

0 Yorum: