Thursday, October 9, 2008

OHAL uygulamaları

Diyarbakır'da OHAL uygulaması
Diyarbakır'da polis aracına düzenlenen saldırının ardından Aziziye, Gündoğdu ve Cumhuriyet mahallerinde 30'u aşkın kişi gözaltına alınırken, polise sınırsız arama yetkisi verildi.diyarbakirohalpolisabluka
Diyarbakır’da polis aracına yönelik gerçekleştirilen eylem sonrası kentte OHAL uygulamaları yeniden başladı. Aziziye ve Cumhuriyet mahallesini kuşatma altına alan polis bütün ev, işyeri, araç ve şüpheli gördüğü şahısları tek tek arıyor.
Aziziye ve Cumhuriyet mahallesinde Özel Harekat Timleri sabaha kadar buradaki evleri didik didik aradı. Şu ana kadar 30’u aşkın kişi gözaltına alınırken, kent giriş ve çıkışları da kontrol altına alındı. Kentte giren ve çıkan bütün araçar tek tek kontrol ediliyor. Şüpheli kişi ve araçlar üzerinde arama yapılırken, Silvan ve Ergani istikametine uzanan yollar da tutuldu
Diyarbakır Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ekiplere telsizden 'Cumhuriyet Başsavcılığından arama izini alınmıştır. Ev arama kararı mevcuttur. Tüm ekiplerimiz ev ve şüpheli şahıslar üzerinde her türlü arama yapabilir' anonsu yaptı.
Öte yandan Diyabakır emniyetinde tüm izinlerin kaldırıldığı öğrenilirken, karakollarda da güvenlik önlemleri arttırıldı.
İstanbul'da önlemler arttırıldı
Diyarbakır'da polis servisi aracına yönelik yapılan eylemin ardından İstanbul'da da güvenlik güçleri alarma geçti.
Emniyet müdürlüğü, valilik ve diğer devlet kuruluşların binaları ile polis merkezlerinde alınan tedbirler üst seviyeye çıkarıldı. Polis merkezlerinde ve önemli noktalarda nöbet tutan polislerin nöbet esnasında çelik yelek giymeleri talimatı verildi.
Bağcılar, Esenler, İkitelli, Beyoğlu, Ümraniye ve Kadıköy'de ekipler, şüpheli araçları durdurarak arama yaptı. Şüpheli şahıslar tek tek GBT taramasından geçirildi. Uygulamaların gece geç saatlere kadar sürdüğü görüldü. AMED / ANFjitem-tehdit-ediyor-iddia

 

Varto'da kontra faaliyetler sürüyor

Muş Varto'da JİTEM bağlantılı kontra faaliyetler devam ediyor. JİTEM'in kontra faaliyetler kapsamında ajanlaştırdığı kişiler, özellikle köylüleri 'PKK'lilerle bağlantıları var, destek veriyorlar' denilerek ihbar ediyor. Ayrıca son dönemlerde çatışmalarda yaşamlarını yitiren gerillaların ailelerine yönelik baskılar uygulanıyor.
Bezelê baskını sırasında yaşamını yitiren HPG'li Özkan Tepe'nin ailesine baskı uygulanıyor. Tepe'nin ailesinin, Gundê Mira (Çayçatı) muhtarı olan ve bir süreden beri JİTEM'le çalıştığı belirtilen Mehmet Türkeş tarafından askerlere ihbar edildiği, bizzat Türkeş'in aralarında bulunduğu kontra bir grubun baskısına maruz kaldığı ve Özkan Tepe'nin cenazesini Varto'ya getirmemeleri yönünde tehdit edildiği bildirildi. Bunun yanı sıra Türkeş'in aralarında bulunduğu kontra ekibin sivil araçlarla köyleri gezdiği ve PKK'ye destek olmamaları konusunda tehditler savurduğu kaydedildi.
Varto'da daha önce de benzer ajanlaştırma ve kontra faaliyetleri gündeme gelmişti. Son dönemlerde Varto'nun bazı köylerinde sivil kıyafetli JİTEM elemanlarının askerler eşliğinde köylülere baskı uyguladığı kaydedilmişti. Mala Eco mezrasından Hasan Yıldız adlı kişilerin de, bir birim halinde köylerde gezen JİTEM'cilerle hareket ettikleri belirtilmişti. Bu kişilerin de gece saatlerinde köylere gittikleri, köylüleri tehdit ettikleri, ajanlaştırma faaliyeti yürüttükleri, HPG'liler hakkında bilgi almaya çalıştıkları, operasyonlara çıktıkları ve HPG'lilere yönelik pusu kurdukları bildirilmişti.ANF

0 Yorum: