Wednesday, October 15, 2008

Üniversite öğrencileri 'anadil' için dersleri boykot etti

TZPKurdi'nin başlattığ 'Êdî Bes e anadilde eğitim istiyorum' kampanyası kapsamında Yurtsever Demokratik Gençlik (YDG) tarafından anadil üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla yapılan okulları boykot etme çağrısı üzerine bir çok üniversitede dersler boykot edildi.

boykotuniversitedicle1 Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, fakülte içerisine girerek dersleri boykot etme çağrısı yaptı.

Bunun üzerine yüzlerce öğrenci sınıflardan çıkarak, dersleri boykot etti. Fen Edebiyat, Yabancı Dil, Ziraat, Veterinerlik, Eğitim, Mimarlık ve İktisadi ve İdari Birimler fakülteleri önünde bir araya gelen öğrenciler, daha sonra yürüyüşe geldi. Yürüyüşlerde, 'W, Q ve X', 'Zimanıme rumatemeye', 'Dilimiz onurumuzdur', 'Asimilasyon insanlık ayıbıdır', 'Bê zıman jiyan nabe', 'Dil olmadan yaşam olmaz', 'Kurdi, kurdi, kurdi', 'Em zımani Kurdi dıxwazım' dövizleri taşınarak, sık sık 'Onursuz yaşam istemiyoruz', 'Biji Serok Apo', 'Zimaneme rumeteye', 'Ziman jiyan azadi', 'Dicle uyuma onuruna sahip çık' sloganları atıldı. Fakültelerden yapılan yürüyüşler sonrası öğrenciler, Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi. Burada öğrencilere hastanedeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Eylem nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
'Kimliğimizi kabul edin'
Kitle adına Kürtçe açıklamayı okuyan Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi Nurettin Salhan, Türkiye'nin ret, inkar ve anti-demokratik tutumlarından dolayı 15-20 milyon insanın ana dili olan Kürtçe'yi kullanmasından mahrum bırakıldığını söyledi. Salhan, insanlık hukukuna göre asimilasyonun bir insanlık suçu olduğunu belirterek, 'Türkiye 20'inci yüzyılda yürüttüğü politikaları bugünde yürütmek istiyor. Fakat Kürt halkı uyanmış ve bu politikaları kabul etmiyor. Bu ilkel politikaları bırakın Kürtlerin dilini ve kimliğini kabul edin' diye konuştu. Dünyanın hiçbir yerinde bir toplumun dilinin yasaklanmadığını kaydeden Salhan, şu taleplerde bulundu: 'Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmelidir. Kürtçe resmi dil yapılmalıdır. Kürtçe eğitim dili olmalıdır. Devlet asimilasyon politikalarından vazgeçmelidir. Kürtçe isim yerleri Kürtçe olarak yazılmalıdır. Kürtçe ibadet önündeki engeller kaldırılmalıdır.'
Eylem oturma eylemiyle sürdü
Açıklamanın ardından kitle Fen-Edebiyat Fakültesi önüne doğru,'Onursuz yaşam istemiyoruz', 'Zimaneme rumeteye' sloganlarını atarak yürüyüşe geçti. Fakülte önünde Kürt dili üzerindeki baskıları protesto etmek amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Öğrencilerin ders boykotu gün boyu sürecek.
YYÜ'de de dersler boykot edildi
egeuniverhukukogrenci Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri bir günlük dersleri boykot ederek Kampus Merkez Kafeterya'da bir araya geldi. Burada demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Öğrenciler daha sonra masalara vurarak, 'Bê Ziman Jiyan nabe', 'Em Zimanê xwe dixwazin' sloganlarını attı. Öğrenciler adına açıklama yapan Mesut Aslan, Türkiye'de yaşayan 20 milyon Kürdün dilinin yasaklandığını ve yıllardır süren asimilasyon politikasının devam ettiğini söyledi. Anadil kampanyasına destek verdiklerini belirten Aslan, bu nedenle dersleri bir günlük boykot ettiklerini dile getirdi. Açıklamanın ardından öğrenciler üniversiteden ayrıldı. Eylem nedeniyle üniversite çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Batman ve Siirt'te de dersler boykot edildi
Batman Üniversitesi kantininde bir araya gelen 100 öğrenci dersleri boykot ederek, oturma eylemi yaptı. Halaylar çekerek eylemlerine devam eden öğrencilere, polisler 'dağılın' uyarısında bulunarak müdahalede bulundu. Eylemi takip etmek isteyen basın mensupları üniversiteye polis tarafından alınmadı. Siirt Üniversitesi'nde ve bazı liselerde anadilde eğitim hakkının tanınması için dersler boykot edildi.
Ege'de bir çok üniversitede eylemler yapıldı
vanuniverhukukogrenci Ege Üniversitesi, Afyon Kocatepe, Aydın Adnan Menderes, Manisa Celal Bayar, Muğla, Isparta Süleyman Demiral, Kütahya Dumlupınar üniversitelerinde de, YDG'li öğrenciler dersleri boykot ederek, Kürtçe eğitim taleplerini dile getirdi.
Dersleri boykot ederek Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi önünde biraraya gelen YDG'li öğrenciler, anadilde eğitim kampanyasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 'Be ziman jiyan nabe', 'Azadi wekhevi zımane zıkmaki', 'Ciwan hezen parastınen zımanin' sloganları atıldı. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Abdullah Umar, dilsiz bir halkın ve kültürün düşünülemeyeceğini belirterek, Mezopotamya'nın en zengin dillerinden biri olan Kürtçe'nin bütün baskı ve asimilasyonlara rağmen varlığını koruduğunu söyledi. 'Biz Kürt gençleri olarak bu faşist sistemi uyarıyoruz ve diyoruz ki anadilde eğitim hakkı doğal bir haktır. Biz dilimizi ve halkımızı yok etmenize izin vermeyeceğiz' diyen Umar, Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon, inkar ve imha politikalarına 'Êdî Bes e' dediklerini belirtti. Umar, ilkokuldan üniversitelere kadar her alanda Kürtçe'nin eğitim dili olarak okutulmasını, üniversitelerde Kürdoloji bölümlerinin açılmasını talep etti.
Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde yapılan açıklamada konuşan YDG'li Yasin Güçlüer, Kürtçe üzerindeki baskıların 21. yüzyılda dahi devam ettiğine dikkat çekerek, 'Anadil hakkımız için gerekirse okullarımızı dahi bırakırız. Özgür ve eşit olarak bir arada yaşama irademizle mücadelemize devam edeceğiz' diye konuştu.DİHA