Thursday, October 2, 2008

Kürtçe pankart yasağına karşı Kürtçe savunma

Hakkari Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, halkın bayramını Kürtçe pankart ile kutlamak istemelerine soruşturma açıldığına dikkat çekerek, dava açılması durumunda savunmasını Kürtçe yapacağını bildirdi. DTP İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu, bu yasaklamayı mahkemelerde Kürtçe savunma yaparak protesto edeceklerini bildirdi.

cejnaramazanepiroz Yüksekova Belediyesi tarafından Ramazan Bayramı nedeniyle ilçeye astığı Kürtçe pankart, savcılığın talimatıyla indirilmişti. Belediyeler Kanuna muhalefet gerekçesiyle indirilen pankarttın ardından Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız hakkında soruşturma açıldı. DTP Yüksekova İlçe Örgütü'nde bayramlaşmaya katılan ve burada konuşma yapan Belediye Başkanı Yıldız, 'Biz bayramı gene operasyonlarla, yine gözyaşlarıyla geçirdik. Yüksekova halkının bayramını kutlamak için belediye olarak iki pankart astık. Biri Türkçe biri de Kürtçe. Ama ne yazık ki Kürtçe pankartımız savcılık talimatıyla indirilmiştir. Ve hakkımızda soruşturma açılmıştır' dedi. Haklarında dava açılması durumunda mahkemede Kürtçe savunma yapacaklarını belirten Yıldız, 'Mahkemede savunmamı anadilimle yapacağım. Bu davada halkımızın duyarlı olmasını ve bizi yalnız bırakmamasını istiyoruz' diye konuştu.
HAKKARİ (DİHA)


Mahkemelerde savunmalar Kürtçe yapılacak
DTP Yüksekova İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu ise Kürt diline yönelik inkarı ret ettiklerini belirterek, 'Ve bu dili bir kimlik bir varlık olarak görüyoruz. Bu dilin inkarı Kürtlerin imhası demektir. Bu nedenle bundan sonraki davalarımızda ifadelerimizde savunmalarımızı Kürtçe yapma kararı aldık' diye konuştu. Bu kararı özellikle bayram nedeniyle asılan pankarta karşı tahammülsüz davranan sisteme karşı aldıklarını ve uygulayacakların ifade eden Şahinoğlu, 'Bayram nedeniyle yapılan her operasyonu da kınıyor ve Kürt sorununun çözümsüz, inkar, imha politikalarıyla çözülemeyeceğini ancak ve ancak demokratik ve barışçıl yollarla çözüme güç vereceğimizi kamuoyuna deklere ediyoruz' dedi.

0 Yorum: