Thursday, October 2, 2008

Kürtçe konuştuğu için bindiği minibüsten indirildi

bozkurt Diyarbakır'dan 10 yıl önce ailesiyle birlikte Denizli'ye göç eden Havva Kıran, bindiği dolmuşta, arkadaşı ile Kürtçe konuştuğu için, subay olduğunu söyleyen biri kişinin, 'Sizin yüzünüzden her gün şehit cenazeleri geliyor. Vatan hainleri, bu ülkeyi bölemeyeceksiniz' şeklindeki hakaretine maruz kaldı. Hakarete uğramasına tahammül edemeyen ve 'Bu ülke hepimizin sadece sizin değil. Kürtçe benim anadilim' diye karşılık veren Kıran, bu sefer de dolmuştakilerin ve şoförün tepkisiyle karşılaştı.

Kürt dili ve kültürü üzerinden Kürtlere yönelik baskılara bir örnek daha yaşandı. Diyarbakırlı Havva Kıran, şehir içi dolmuşta arkadaşına Kürtçe 'Ezê bidim tû nede (sen ödeme ben ödeyeceğim)' dediği için hakarete uğradı ve dolmuştan indirildi. HavvaKiran Bayram alışverişine giden Kıran, dolmuşun arka koltuğunda oturan ve subay olduğunu söyleyen bir kişinin, 'O dili konuşma, Kürtçe'nin yasak olduğunu bilmiyor musun?' diye bağırdığını söyledi. Sonra üzerine yürüyerek ve bağırarak, 'Sizin yüzünüzden her gün şehit cenazeleri geliyor. Bu ülkeyi bölemezsiniz. Buna izin vermeyeceğiz. Burası bizim memleketimiz. Bu dili konuşmaya devam edeceksen git kendi vatanında Kuzey Irak'ta konuş' diye tehditler savurduğunu söyledi. Yaşadığı şokun ardından kendini toparlayarak, 'Bu ülke hepimizin sadece sizin değil. Kürtçe benim anadilim ve ben Kürt'üm, Kürtçe konuşacağım' diye karşı çıktığını dile getiren Kıran, bunun üzerine dolmuştakilerin de olaya müdahale ettiğini ifade etti. Tartışmaya başladığı subayın 'Zaten sizin dilinizi açanda suç, sizleri sustursaydık konuşmazdınız' sözlerinin ardından bir anda dolmuşta bulunan herkesin kendisine suçlu gözüyle bakmaya başladığını ve dolmuştan indirilmesi yönünde sözler söylediklerini belirten Kıran, nefret dolu gözlerden kurtulmak için arkadaşıyla birlikte dolmuştan inmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Yıllarca devletin 'siz yoksunuz diliniz de yok' diyerek dillerini inkâr ettiğini, şimdi ise aynı politikanın sokakta devam ettiğini ifade eden Kıran, inadına kendi dilini konuşmaya devam edeceğini ve çocuklarının da anadillerini iyi öğrenmeleri için çaba harcayacağını aktardı. DENİZLİ / DİHA

0 Yorum: