Thursday, October 9, 2008

Kürt tutsakların açlık grevini sonlandırması bekleniyor

Belçika'nın başkenti Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen Avrupalı parlamenterler 25 Ağustos'tan bu yana açlık grevi yürüten tutsaklara çağrıda bulunarak greve son vermelerini istedi. İranlı yetkililerin Kürt tutsaklarla görüştüğü öne sürülürken, tutsakların açlık grevine son vermesi bekleniyor.

Kürt tutsakların açlık grevine ilişkin Belçika’nın Başkenti Brüksel'de Avrupa Parlamentosu (AP) binasında saat 10.00’da yapılan basın toplantısında, AB dostluk grubundan Vittorio Agnoletto, Paulo Casaco, Shemal Bishir ve Adem Uzun birer konuşma yaptılar.
AP Sosyalist Grup üyesi Casaco Paulo, İran'daki insan haklarına ihlallerine karşı duyarlı olduklarını belirterek Kürtlerin durumu hakkında da bilgi sahibi olduklarını belirtti. Paulo, konuşmasında sadece açlık grevindeki Kürtlerin değil, genel olarak durumun demokratikleşmesi gerektiğini kaydetti.
Açlık grevine son çağrıirandaki_tutsaklar
AP İtalyan milletvekili Vittorio Agnoletto, sadece İran’da değil tüm parçalardaki Kürtlerin haklarına saygı gösterilmediğinin altını çizerek, 'biz AP'de Kürt dostluk grubu olarak KNK ile ilişki içerisinde olduğunu, şimdiye kadar birçok toplantı ve konferanslar yaptık bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz. Özellikle İran'daki Kürtlerin durumunu yerinde incelemek için AB insan hakları heyetler göndermesi gerekiyor' dedi.
Açlık greviyle dayanışma komitesi adına Bishir Shemal, açlık grevinin amacına ulaştığını ifade ederek idam cezasının kaldırılması için insan haklarını duyarlı olmaya davet ettiğini söyledi.
İranlı yetkililer tutsaklarla görüştü iddiası
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına bir konuşma yapan Adem Uzun ise 'Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geçen haftaki mesajında açıkladığı gibi açlık grevinin amacına ulaştığını ve bugünden sonra grevin sonlandırılması gerektiğini' belirtti.
Toplantıyı düzenleyen Avrupa Parlamenterleri, KNK ve Açlık Grevciler ile Dayanışma Komitesi, tutsaklara açlık grevini sonlandırmaları çağrısında bulundu.
ANF’ye bilgi veren bir KNK yetkisi tutsakların açlık grevine son vermesin beklendiğini ifade etti. İranlı yetkililerin Urmiye Cezaevi'nde tutsaklarla görüşerek 5 gün içinde açlık grevine son vermeleri halinde taleplerine cevap vereceklerini söylediği belirtildi. KNK yetkilisine göre İran’ın bu görüşmesi bir söz anlamına gelmiyor ancak, açlık grevinin siyasal bir sonuç elde ettiğini kaydetti.
İranlı yetkililer mektup yazdı
Avrupalı parlamenterler de İranlı yetkililerle temasa geçerek soruna çözüm bulunması için girişimlerde bulunmuştu.
Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Feleknas Uca ve Paplo Casaca açlık grevinden bulunan tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 16 Eylül'de bir protesto mektubu göndermişti. 2 Ekim’de ise Feleknas Uca, İran Yargı Erki Başkanı Ayetullah Mahmud Şahrudi’ye gönderdiği mektupta cezaevlerinde açlık grevi yürüten tutsakların yaşamlarının tehlikede olduğunu belirterek, grevcileri ziyaret izni istemişti.
25 Ağustos'tan bu yana açlık grevindeler
İran’daki Kürt tutsaklar 25 Ağustos’tan bu yana açlık grevi yapıyorlar. İran cezaevlerinde 400’ü aşkın PJAK ve PKK’li tutsak bulunuyor. Bunlardan kaçının açlık grevinde olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak ANF’ye ulaşan bilgilere göre Urmiye’de 35, Sine’de 16, Mako'da 18, Seqiz'da 5, Tahran’da en az 5 ve Merivan’da en az 1 tutsak açlık grevi yürütüyor. İran ve Doğu Kürdistan cezaevlerindeki Kürt tutsakların başlattıkları açlık grevi Mahabad, Sine, İlam, Seqiz, Kirmaşan, Meriwan, Urmiye, Mako, Tahran’daki Evin ve Kerec (Recai Şahr) cezaevleri ile Şiraz ve Tebriz cezaevlerinde yürütülüyor.
PJAK ve PKK'li tutsakların öncülüğünde başlatılan açlık grevine, idam cezalı Kürt öğretmenler, gazeteciler, öğrenciler, insan hakları savunucuları ve feministler de katılıyor. Tutsaklar, siyasi kimliklerin tanınması; insanlık ve ahlak dışı uygulamalara, işkencelere son verilmesi; sivil ve siyasi tutsaklar arasında ayrım yapılmaksızın cezaevi koşullarının düzeltilmesi; tüm İran cezaevlerinin iç ve dış insan hakları örgütlerinin kontrolüne açılması; İslami Cumhuriyet mahkemelerinin temel insani değerler ve vicdani ölçülere uygun olarak köklü reformlar geliştirmesini istiyor.
İran'da şu ana kadar en az 8 siyasi tutsak hakkında idam cezası bulunuyor. Bunların 5'i öğretmen, 2'si öğrenci ve 1'i PJAK'lı. Hakkında idam cezası olanlar şöyle: Ferzad Kemanger (öğretmen), Enwer Huseynpenahi (öğretmen), Ferhad Wekili (öğretmen), Eli Heyderiyan (öğretmen), Erselan Ewliyayi (öğretmen), Hebibulla Letifi (öğrenci), Emir Marufi, Rustem Erkiya (PJAK’lı)Kürt tutsakların açlık grevine Kürdistan ve Avrupa’da yaşayan Kürtler tarafından büyük destek geldi. Türkiye cezaevlerinde bulunan PKK ve PAJK'lı tutsaklar destek amaçlı açlık grevine girdi. Avrupa'da Kürtlere sokaklara çıktı.
Uluslararası Af Örgütü, İran cezaevlerinde açlık grevinde olan Kürt tutsaklarının durumunun endişe verici olduğunu belirterek, aralarında Kürt öğretmenler ve kadın hakları savunucularının da bulunduğu düşünce mahkumlarının koşulsuz serbest bırakılmasını istedi.
Fransa’nın Nice kentindeki Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) üyeleri, İran cezaevlerinde açlık grevi yapan Kürt tutsaklar için kendi kurum başkanına mektup yazdı.
Bunun yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve KCK'nin yanı sıra KNK, Avrupa’daki Kürt federasyonları ve dernekleri de açlık grevlerine ilişkin çağrılarda bulundu, İran rejimini protesto etti.
DURSUN AYDEMİR-BRÜKSEL/ANF

0 Yorum: