Saturday, October 11, 2008

Kürt tutsaklar: Açlık grevi başarılı oldu

İran ve Doğu Kürdistan cezaevlerinde 47 gün boyunca açlık grevinde bulunan Kürt tutsaklar, eylemlerinin başarı ile sonuçlandığını duyurdu.iran_cezaevi_kurt_tutsaklar

PKK ve PJAK'lı tutsaklar, idam mahkûmları ile dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini bildirdi.
İran cezaevlerinde açlık grevi yapan tüm tutsaklar adına açıklamada bulunan Agit Harran, açlık grevinin amacı ve neden sona erdirildiğine dair bilgi verdi. Kürtçe bir ses kaydı olarak gönderilen mesajda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın direnişi de selamlandı.
'Doğu Kürdistan ve İran'ın tüm cezaevlerindeki siyasi tutsaklar olarak Reber Apo'unun direnişini selamlıyoruz' diyen tutsaklar mesajında 9 Ekim uluslararası komployu da kınadı.
Değerlere sahip çıkmakla komplo boşa çıkarılır
Harran, '9 Ekim'in yıldönümü nedeniyle, komploya katılan tüm güçleri lanetliyoruz' diyerek, büyük bir direnişle her ne kadar komplo boşa çıkarıldıysa da bugün de inkar ve imha politikasının başta Öcalan şahsında olmak üzere devam ettiğini vurguladı.
Harran, 'Komplonun boşa çıkarılması özgürlük mücadelesinin güçlendirilmesi, her alanda siyasi ve askeri faaliyetlere katılma ve her şeyden öne yaratılan değerlere sahip çıkmakla mümkündür' diye belirtti.
Bugün özellikle Oramar, Zap ve Bezele direnişleri ve zamanda Kürt halkının çabaları ve serhıldanlarının kendi umutları ve inançlarını arttırdığını kaydeden tutsaklar, 'Bu inançla İran ve Doğu Kürdistan cezaevlerinde İran'ın demokratikleşmesi için bir açlık grevi başlattık. Açlık grevi yolu ile eylemimizi uzun süre sürdürmek istedik' ifadelerini kullandı.
'Eylemimiz başarılı oldu'
Eylemimize başlarken İran rejiminin taleplerine sessiz kalacaklarını zaten tahmin ettiklerini belirten tutsaklar, 'Ama temel hedefimiz tutsakların ve Kürt halkının iradesinin kırılmasına yönelik saldırılara karşı Apocu iradeyi, tüm Kürt halkının iradesini göstermekti. Diyebiliriz ki biz bu eylemimizle başarılı olduk' vurgusunu yaptı.
Harran açlık grevine ilişkin açıklamasına idam edilen PJAK gerillasını da andı. İran rejimi 20 Aralık 2007 tarihinde de PJAK gerillası Hasan Hikmet Demir'i (Agit) idam etmişti. Agit, idamından önce ağır işkencelere maruz kalmış ve yaralı halde bir sedye üzerinde getirilerek idam edilmişti.
Harran, 'Bilindiği gibi bugün İran'da İslamiyet adına birçok insan farklı saldırılara maruz kalıyor. Agit arkadaşın şehit edilmesinde de bu yaklaşım vardı. Bunu açık bir şekilde de söylüyorlardı: 'Faaliyetlerden el çekin ve sessiz bir şekilde cezanızı çekin.' Böylece ruhumuzu ve irademizi teslim almak istiyorlardı' diye belirtti.
Agit'in bazı özel yanlarının olduğuna işaret eden Harran, onun yolunu takip ettiklerini ifade etti. Harran, 'Agit arkadaşın özelliği de; en kötü koşullarda bile Öcalan'sız ve örgütsüz bir yaşamı kabul etmiyordu. Hiçbir zaman İran rejiminin baskılarına boyun eğmedi. İkincisi de halkına olan sevgisiydi. Bunu sürekli içerisinde büyütüyordu ve arkadaşlarının sorunları ile sürekli ilgileniyordu. Her yerde, en karmaşık koşullarda çözüm gücü oluyordu. En önemlisi de sessizliği her zaman bir teslimiyet olarak görüyor ve bunu bir ihanet olarak değerlendiriyordu. Bu nedenle baskılar karşısında sessiz kalmıyordu' dedi.
Doğu Kürdistan ve İran cezaevlerindeki tutsaklar olarak, 'hiçbir zaman irademizi kıramazsınız' diyen Harran, 'Çünkü biz irademizi başkanımızın direnişi ve halkımızın şehitlerinin direnişinden alıyoruz' ifadelerini kullandı.
Rejim demokratikleşinceye kadar...
Harran, bu temelde PKK ve PJAK'lı tutsaklar öncülüğünde başlayan Doğu Kürdistan ve İran genelindeki cezaevlerine yürütülen açlık grevini Önder Apo, KCK ve aynı zamanda Açlık Grevi İle Dayanışma Komitesi, aydınlar ve insan hakları örgütlerinin çağrısı üzerine sonlandırdıklarını bildirdi.
Tutsaklar son olarak şu mesajları verdi: 'Diyoruz ki, bu rejim demokratikleşene kadar, özellikle de idam cezaları kaldırılana kadar gerekli olduğu her dönemde farklı eylem biçimleriyle sürece sahip çıkacağız. Bu esas üzerinden idam mahkumu olan aydın, gazeteci, öğretmen ve özgürlükçülerle birlikte olduğumuzu belirtiyoruz. Aynı zamanda bu eylemlerde yer alan tüm kurumlar, yaşadıkları her alanda eylem yapan Kürt halkı, özellikle de Doğu Kürdistan halkını, Şehit Anneleri, Barış Anneler, Apocu gençler ve özgür kadın hareketini, bugün Doğu Kürdistan cezaevlerinde bulunan PKK ve PJAK'lı tutsaklar adına selamlıyoruz.' URMİYE / ANF

0 Yorum: