Sunday, October 26, 2008

‘Kürt halkının zaferi birlikten geçer’

Maxmurfestivali1

Maxmur’da festival günleri 

 

Maxmur’da üçüncü kez gerçekleşmekte olan ve bu yıl ‘Beritan’a adanan Maxmur Kültür Sanat Festivali, binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve sanatsal etkinliklerle başladı.

Maxmur Mülteci Kampı’nda geleneksel olarak her iki yılda bir düzenlenen Kültür Sanat Festivali’nin üçüncüsü yürüyüşle başladı. Yaşamını yitiren PKK gerillası Beritan kod adlı Gülnaz Karataş anısına düzenlenen Maxmur Kültür Sanat Festivali’nin üçüncüsü önceki gün başladı. Festivale binlerce kişinin yanı sıra Kürdistan Bölge Parlamentosu üyesi ve Kürdistan Ulusal Demokratik Birlik Partisi (YNDK) Başkanı Xefûr Mexmûrî ile YNDK Maxmur İlçe Başkanı Abdullah Mustafa, Medya Gazetesi Başyazarı Kawa Nadir, Sanatçılar organizasyonundan Ezîz Pîrdawit ve Rûpak Evdilqadir katıldı.

Törenle başlayan festival için Maxmurlular Dr. Nuri Dersimi Okulu’na kadar bir yürüyüş yaptı. Okul önünde öğretmenler ve öğrenciler KCK Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik saldırılara ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Maxmur Eğitim Kurumu tarafından hazırlanan basın açıklamasını okuyan Nuri Babat, “Biz Maxmur sakinleri olarak 14 yıldır mülteci olarak yaşıyoruz ve Önder Apo’yu kutsal bir değer olarak görüyoruz. Önderliğimize yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Biz 3. Kültür ve Sanat Festivali’nin bu yılki sloganında yer aldığı gibi Önder Apo’ya özgürlük, Kürdistan’a barış istiyoruz” dedi.

Konuşmadan sonra Maxmurlu öğrenciler Maxmur Kültür Sanat Merkezi (NÇHM) alanına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı. Festival alanına Hewler’de okuyan Kuzey Kürdistanlı öğrenciler de katıldı. Konukların da gelmesi ile birlikte NÇHM çocuk korusu sahne alarak festival etkinliklerine start verdi.

‘Kürt halkının zaferi birlikten geçer’

Festival açılış konuşmasını yapan Maxmur Mülteci Kampı Belediye Başkanı Abdulkerim Tunç, Öcalan’a yönelik saldırılarda bulunan Türk devletinin yanı sıra İran devleti ve Kürtlere yönelik saldırılara sessiz kalan uluslararası güçleri kınadı. Tunç konuşmasında Kürt halkının özgürlüğünün Kürtlerin birliğinden geçtiğini vurguladı. Kürdistan Ulusal Demokratik Birlik Partisi (YNDK) Başkanı Xefûr Mexmûrî de festivali kutlayarak başladığı konuşmasında, “Kuzey Kürdistan’daki halkımız Türk devletinin baskı ve zulmüne maruz kalıyor. Maxmur sakinleri de bunun bir parçasıdır ve bugün mülteci durumundalar. Kendi özgürlüğü, halkının özgürlüğü için mülteci oldular. Bu mülteci koşullarında festival yaptılar. Kürt kültür ve sanatı için çalışmalar kutsaldır, biz bu çalışmaları kutluyoruz” dedi.

Ulusal birliğin önemine vurgu yapan Mexmûrî, “Kürt halkının zaferi birlikten geçer. Bu neden biz tüm Kürtler birbirimize destek olalım” çağrısını yaptı. Daha sonra Maxmur Kadın Vakfı Derneği folklor grubu sahne aldı. Bununla birlikte festival sırasında resim ve fotoğraf sergisi açılırken, kadın el sanatları da sergilendi. Maxmur Mültecilerinin Maxmur’a gelene kadar Bihere, Etruş, Geliye Qiyamet, Besive, Nehdara ve Ninova kamplarında yaşadıklarını anlatan resimler ilgi gördü. Festivalde panel, konser ve sinevizyon gösterimi gibi etkinlikler de yer alıyor.

ANF/MAXMUR

0 Yorum: