Friday, October 17, 2008

“Kürdistan’ı daima müttefik ve dost olarak görüyoruz”

ingiliz heyet Kurdistanda Kürdistan - RAMMEL: “İNGİLTERE, KÜRDİSTAN’I MÜTTEFİK VE DOST OLARAK GÖRÜYOR”  
PNA-İngiltere yönetiminin Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Bill Rammell, ülkesinin Kürdistan’ı daima müttefik ve dost olarak gördüğünü söyledi.

Kürdistan Bölge Parlamanetosu Başkanı Adnan Müftü, dün İngiltere’nin Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Rammell ve İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Christopher Prentice’i kabul etti.

Parlamento Başkan Yardımcısı Kemal Kerkuki’nin de hazır bulunduğu Görüşmede, genelde Irak özelde de Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi meseleler ele alınırken Kürdistan Bölgesi ile İngiltere arasındaki dostluk ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

 

Görüşmede, Irak Daimi Anayasasında bulunan 140.madde, son zamanlarda Xaneqin’de meydana gelen olaylar ve yasa dışı 22 Temmuz grubunun oluşumu ele alındı.

Görüşme sırasında bir konuşma yapan Parlamento Başkanı Adnan Müftü, Yeni Irak’ta sorunların anayasal düzende ve diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını istediklerini söyledi.

Hewler ve Bağdat arasında askıda kalan sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gereksinimine vurgu yapan Müftü, Bağdat’ta yapılan müzakerelerde sorunların açık bir şekilde Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile ele alınacağını kaydetti.

Müftü, bölge ülkelerin Irak’ın içişlerine müdahalede bulunmalarının siyasi sürecin başarılı olması önünde büyük bir sorun olduğunu da belirtti.

Son günlerde Musul’da 12 kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açan, Hristiyanlara yönelik şiddet olaylarını da sert bir şekilde kınayan Müftü, Hristiyan vatandaşlara hak ve istekleri karşısında Kürdistan Bölge Parlamentosu’nun desteğini yineledi.

Kürdistan Bölgesi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İngiltere’nin Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Rammell da, İngiltere’nin Kürdistan’ı daima müttefik ve dost olarak gördüğünü söyledi.

Rammell ayrıca tüm sorunların çözümlenmesi amacıyla Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki müzakereleri önemli ve olumlu bir adım olarak niteledi.

0 Yorum: