Sunday, October 12, 2008

KÜRDİSTAN BÖLGESİ İLE TÜRKİYE HÜKÜMETİ ARASINDA DOĞRUDAN GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR...

_necirvan_ barzani PNA-Türkiye'nin, PKK ile mücadele konusunda Kürdistan Bölgesi yönetimi ile masaya oturarak doğrudan görüşmeler yapma kararı aldığı bildirildi.

Türkiye'nin bu amaçla Kürdistan Bölgesi'ne bir heyet göndermesi bekleniyor.

Kürdistan Bölgesine gelecek Türk heyetinin  "Gerekirse atılacak adımları birlikte atalım" önerisini getireceği bildirildi.

Görüşmeler ise kısa süre içinde başlayacak. Üst düzey kaynaklar PKK'nin son saldırısının Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yakınlaşmayı bozmayı amaçladığı ihtimali üzerinde de durulduğunu belirtiyor.

Görüşmlerin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki bir heyet aracılığı ile yapılcağı bildirildi.

Türkiye Devlet Başkanı Abdullah Gül, Kürdistan Bölgesi ile doğrudan görüşmelerin normal olduğunu bildirmişti.

Görüşmelerin kesin tarihi konusunda ise şuna kadar bir bilgi verilmiş değil.


GÜL’ DEN KÜRDİSTAN BÖLGESİ YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞME İŞARETİ...    


PNA-Federal Kürdistan Bölgesi ile temas kurulması konusunda değerlendirmede bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Irak’ta her kesimle görüşülmesi kadar normal bir şey yok” dedi.

Finlandiya ve Estonya’ya yaptığı 4 günlük ziyaretinin ardından Türkiye’de  bir basın toplantısıdüzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadele kapsamında Kürdistan Bölgesi ile temas kurulması yönünde ortaya atılan görüşleri değerlendirdi. 

NTV'nin geçtiği haberde Gül,“Daha önceki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da yaptığımız yazılı açıklamalarda Irak’taki bütün gruplarla Türkiye’nin temas etmesi gerektiği ve bunu yaptığını zaten açıklamıştık. Ayrıca Türkiye’nin Irak özel temsilcisi var biliyorsunuz; Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin özel temsilcisi... Özel temsilci Irak’ta bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak’taki (Kürdistan Bölgesi) liderlerle de tabii ki görüşüyor. Ayrıca, Bağdat’ta büyükelçimiz var. Savaş döneminde bile büyükelçiliğini kapatmayan çok nadir ülkelerden biriyiz. Büyükelçimizin de orada herkesle görüşmesi var.’’ Dedi.

Gül, ‘’Herkes biliyor ki Irak’taki otorite noksanlığı yüzünden, Irak’ın özellikle kuzeyindeki dağlık bölgeler teröristler için adeta bir korunma merkezi durumunda; oradan kaynaklanan terör var. Bununla mücadelede Irak’ta herkesle olduğu gibi Irak’ın kuzeyindekilerle de görüşmekten normal bir şey olamaz. ’’ dedi.

Gül, ‘’Ben şuna açıkçası inanıyorum, Irak’ın istikrarı, güvenliği, zenginliği Türkiye ile dostluktan, Türkiye ile iş birliğinden geçer. Bundan matuf bizim de büyük faydamız vardır.’’ Dedi.

Gül, ‘’Gelişmeye başlayan yeni bir dönem başladı. Kürdistan Bölgesi liderlerinin söylemlerine bakarsanız, onlar da terörden şikayet etmeye başladılar. Buna ‘bela’ demeye başladılar. Dolayısıyla bazı son terör hareketleri bu dayanışma, iş birliğini önlemeye dönüktür.’’ Dedi.


YNK temsilcisi: Neçirvan Barzani Ankara’ya gelecek


YNK Ankara temsilcisi Behroz Galali, Federe Kürdistan Hükümeti Başkanı Neçirvan Barzani’nin önümüzdeki günlerde Türkiye’nin daveti üzerine Ankara’ya geleceğini söyledi.
Kurdistani Nwe gazetesine konuşan Ankara Temsilcisi Behroz Galali, Neçirvan Barzani’nin Türkiye’nin daveti üzerine Ankara’ya geleceğini ifade etti.  Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya gelme konusunda daha önce de istekli olduğunu kaydeden Galali, yaşanan sorunlar konusunda her zaman diyalogdan yana olduklarını söyledi. Ancak Galili Barzani’nin Ankara’da kimlerle ve ne zaman görüşeceği konusunda bir bilgi vermedi.
Türk devleti HPG Gerillalarının gerçekleştirdiği ve 62 askerin öldüğü Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı Bezele (Dağlıca) taburu baskını ile Diyarbakır’da 4’dü polis 5 kişinin öldüğü olay ardından PKK’ye karşı işbirliği için Güney Kürdistan yönetimi ile doğrudan ilişkiye girme arayışına girdi.  HPG’nin son haftalarda yoğunlaşan eylemleri ile baş edemeyen Türkiye, KDP ve YNK’yi yanına alarak Kürtler arası yeni bir çatışmayı yaratmaya çalışıyor.

0 Yorum: